ΑρχικήΕπιστήμηΈνας υπνάκος το μεσημέρι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ένας υπνάκος το μεσημέρι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ένας υπνάκος το μεσημέρι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ειδικά στους νεαρούς υγιείς άντρες, λένε οι επιστήμονες.

Εξαετής έρευνα βρήκε ότι αυτοί που κοιμούνταν για 30 λεπτά τουλάχιστον τρία μεσημέρια την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 37% λιγότερες πιθανότητες να προδοθούν από την καρδιά τους. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας, την ηλικία και τη φυσική άσκηση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 23.681 αντρών και γυναικών, ηλικίας 20-86 ετών. Οι συμμετέχοντες, που δεν είχαν ιστορικό καρδιακών νοσημάτων ούτε έπασχαν από κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν κοιμούνται το μεσημέρι και πόσο συχνά, ενώ απάντησαν ακόμη για τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που έχουν υιοθετήσει τη συνήθεια της μεσημεριανής σιέστας, ασχέτως συχνότητας και διάρκειας, έχουν κατά 34% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή ασθένεια, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Το ποσοστό άγγιξε το 64% στους εργαζόμενους άνδρες (το αντίστοιχο ποσοστό στους μη εργαζόμενους άνδρες είναι 36%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του άγχους, εξ ου και η έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των εργαζόμενων και των μη εργαζόμενων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, από το Harvard School of Public Health, τονίζει χαρακτηριστικά: «Στις χώρες όπου η θνησιμότητα από καρδιαγγειακές ασθένειες είναι χαμηλή, ο μεσημβρινός ύπνος είναι αρκετά διαδεδομένος».

«Υπάρχουν άλλες έρευνες με διφορούμενα αποτελέσματα. Αλλά αυτή η έρευνα έχει τέσσερα πλεονεκτήματα: είναι μεγάλη, είναι αναμενόμενη, περιορίζεται σε υγιή άτομα και υπήρξαμε πολύ προσεκτικοί στον έλεγχο για τη φυσική δραστηριότητα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αξίζει να ερευνηθεί περισσότερο». Πρoσθέτει ότι αν υποστηριχθεί από άλλες δοκιμές, η σιέστα μπορεί να αποδειχθεί ένας ενδιαφέρων τρόπος για τη μείωση των καρδιοπαθειών, καθώς δεν έχει παρενέργειες.

Όσοι από εσάς έχετε την δυνατότητα να κοιμηθείτε τις μεσημβρινές ώρες, αλλά δεν είσαστε εξοικειωμένοι με τούτη τη συνήθεια, τότε ξεκινήστε να δοκιμάζετε να κοιμηθείτε αρχικά για 20 με 30 λεπτά τον πρώτο μήνα και μετά από λίγο καιρό επιδιώξτε να φτάσετε τουλάχιστον την μιάμιση έως δύο ώρες κάθε μεσημέρι.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166