ΑρχικήΟχήματαKTM 1090 Adventure

KTM 1090 Adventure

Το KTM 1090 Adventure του 2017 βασίζεται όπως έχουμε πει στο KTM 1050 Adventure του 2015. Όμως με 30 ίππους περισσότερους και 22,5 km/h υψηλότερη τελική ταχύτητα πρόκειται για την πιο θεαματική βελτίωση που έχει κάνει εργοστάσιο σε μοντέλο από τη μια χρονιά στην άλλη!

Γιατί άλλες αλλαγές δεν έχει η παλιότερη μοτοσικλέτα από τη νεότερη, πέρα από τη διακριτική διαφοροποίηση στην ονομασία (από 1050 έγινε 1090) και στα γραφικά. Το φέρινγκ, ο προβολέας, το ρεζερβουάρ, η σέλα, το τιμόνι, η ουρά και φυσικά η θέση οδήγησης έχουν μείνει ίδια. Ακ’ομη ακι η χωρητικότητα του κινητήρα! Το Texnologia.Net είχε τη δυνατότητα να οδηγήσει και να μετρήσει το KTM 1090 Adventure, την πιο streetάδικη έκδοση δηλαδή, γιατί υπάρχει και η πιο εντουράδικη έκδοση με τροχό 21in μπροστά και πιο κατάλληλα για χώμα λάστιχα (μαζί με άλλες αλλαγές).

Γιατί έκανε η ΚΤΜ αυτές τις αλλαγές στη μοτοσικλέτα της; Απλά, το εργοστάσιο έκανε μια αναδιοργάνωση της γκάμα Adventure. Μέχρι πέρυσι είχε τέσσερις μοτοσικλέτες στην κατηγορία αυτή: τη 1050, την 1190, την 1190 R και την 1290. Τώρα πλέον έχει καταργήσει την ενδιάμεση 1190 (και R), αν και οι εκδόσεις συνολικά δεν είναι λιγότερες γιατί δυνάμωσε το μικρότερο μοντέλο κάνοντάς το 1090 και το έβγαλε όπως είπαμε σε δύο εκδόσεις (απλή και R), ενώ το μεγάλο 1290 βγαίνει σε τρεις εκδόσεις (S/R/T/).

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της κίνησης όσον αφορά τη μικρότερη έκδοση, είναι ότι χωρίς να πειράξει τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα της μοτοσικλέτας (τουριστικά χαρακτηριστικά, πάτημα στο δρόμο, άνεση) την έκανε πολύ μα πολύ πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Καθώς έχουμε ήδη αναλύσει τις τεχνικές λεπτομέρειες του KTM 1090 Adventure σε προηγούμενό μας άρθρο, ας μπούμε εδώ απευθείας στα χαρακτηριστικά οδήγησης.

KTM 1090 Adventure – οn board

Στο δρόμο τοKTM 1090 Adventure έχει γνώριμη αίσθηση επειδή η θέση οδήγησης δεν έχει αλλάξει, είναι όρθια και τουριστική με πολύ χώρο για τα πόδια. Το βλέμμα πέφτει στα επίσης γνώριμα όργανα που απαρτίζονται από αναλογικής απεικόνισης στροφόμετρο και δύο οθόνες με τις πληροφορίες ταξιδιού και τις επιλογές των ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης από τη θέση του οδηγού βλέπεις και το σύστημα ρύθμισης της ζελατίνας. Γνώριμοι είναι επίσης οι πολύ εύχρηστοι διακόπτες.

  • Η αισθητική έχει παραμείνει οκεία στο KTM 1090 Adventure του 2017. Τα προβολάκια και τα κάγκελα είναι έξτρα.

Το ύψος της σέλας στα 850mm δεν είναι μικρό και εγώ που είμαι 1,76μ φτάνω στο έδαφος με τις μύτες. Οι ελιγμοί πόλης πάντως γίνονται εύκολα χάρη στο φαρδύ τιμόνι και το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού. Άλλωστε στα 205kg χωρίς καύσιμα (230kg περίπου πλήρες) το βάρος είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Στις μικρές ταχύτητες δεν πρόκειται να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στις δύο μοτοσικλέτες (το 1050 και το 1090), γιατί το 1050 είχε καλά ξεκινήματα και ωραίες ροπές μέχρι τις 6.500rpm, άρα σε τουριστική οδήγηση και οδήγηση μέσα στην πόλη οι δύο μοτοσικλέτες δεν έχουν και μεγάλη διαφορά.

Το πράγμα όμως αλλάζει από τις 6.500rpm και μάλιστα δραματικά. Η επιτάχυνση της μοτοσικλέτας υποβοηθούμενη και από την ευστροφία του κινητήρα γίνεται καταιγιστική, καθώς το άπλωμα της ισχύος έχει συνέχεια για άλλες 3.000rpm τουλάχιστον. Αρα και τα προσπεράσματα γίνονται ευκολότερα και ταχύτερα και βέβαια η κίνηση με υψηλές ταχύτητες είναι πιο εύκολη, πιο ξεκούραστη και πιο διασκεδαστική.

Μετρήσεις

Ας δούμε πώς αποτυπώνονται όλα αυτά που είπαμε στις μετρήσεις του KTM 1090 Adventure σε σχέση με τον παλιό του εαυτό, αλλά και σε σχέση με του δύο κύριους ανταγωνιστές του, τα άλλα δηλαδή 1000άρια της κατηγορίας, το Suzuki V-Strom 1000 (του 2014, όχι ακόμη του 2017) και το Honda Africa Twin 1000.

Επιταχύνσεις από στάση:

  • 0-18m σε 2,17 δευτερόλεπτα
  • 0-50m σε 3,63 δευτερόλεπτα
  • 0-100m σε 5,20 δευτερόλεπτα
  • 0-100km/h σε 3,75 δευτερόλεπτα
  • 0-200km/h σε 12,21 δευτερόλεπτα
  • 1/4mile σε 11,59 δευτερόλεπτα (195,2km/h)
  • 0-1000m σε 21,73 δευτερόλεπτα
  • Μέγιστη ταχύτητα 230 (km/h)

Ο σπορτίβικος προσανατολισμός του κινητήρα είναι εμφανής τόσο στο 0-100km/h που έρχονται τώρα σημαντικά ταχύτερα, όσο και στο 400άρι που έρχεται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα εξόδου. Αλλωστε ο κινητήρας του KTM 1090 Adventure είναι ο ισχυρότερος όλων τους (125hp – το V-Strom 1000 έχει 99hp, το Africa 95hp όπως και το 1050 Adventure). Προσέξτε όμως τα δύο ΚΤΜ, παλιό και καινούργιο στις τρεις πρώτες καταγραφές του πίνακά μας.

Το 1090 έκανε καλύτερη εκκίνηση όπως αποτυπώνεται στα 0-18m (κι αυτό δεν έχει να κάνει με την μοτοσικλέτα, αλλά σχετίζεται με τη λειτουργία του συμπλέκτη, την αίσθησή του αλλά και από τον αναβάτη) επομένως, τα νούμερά του είναι καλύτερα, όμως η διαφορά τους είναι σταθερή, επειδή, όπως είπαμε, στις χαμηλές στροφές οι δύο κινητήρες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Πρέπει να φτάσουμε στα 0-100km/h για να δούμε τη διαφορά να αυξάνεται και βέβαια η μεγάλη διαφορά προκύπτει στο χιλιόμετρο.

Η πιο εντυπωσιακή διαφορά σε σχέση με όλες τις μοτοσικλέτες του ανταγωνισμού είναι η τελική ταχύτητα. Τα 230km/h που βλέπετε στο πινακάκι είναι πραγματικά! Τα χιλιόμετρα που θα δείτε στο ταχύμετρο είναι 245km/h. Γι’ αυτό σας είπαμε στην αρχή του κειμένου ότι η μοτοσικλέτα έχει γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική – κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα χαρακτηριστικό πολύ σημαντικό στην επιλογή μιας μεγάλης μοτοσικλέτας.

Πιο ολοκληρωμένο

Και στις στροφές η συμπεριφορά του KTM 1090 Adventure είναι αρκετά παρόμοια με αυτή του 1050. Πλαγιάζει εύκολα για μοτοσικλέτα με 19άρη μπροστινό τροχό και σ’ αυτό βοηθά το γεγονός ότι έχει στενά ελαστικά (110/80 εμπρός και 150/70-17 πίσω) και παρά τη μαλακή αίσθηση των αναρτήσεων, διατηρεί έλεγχο και ουδετερότητα στη συμπεριφορά του. Προσωπικά θα ήθελα τις αποσβέσεις λίγο πιο σφιχτές, κυρίως επειδή δεν δίνεται και καμία δυνατότητα ρύθμισης, πέρα από την προφόρτιση του ελατηρίου πίσω, και μάλιστα απαιτεί εργαλείο.

Άλλωστε, αφού το KTM 1090 Adventure πήρε λίγο και τη θέση του 1190 Adventure με τις ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, ίσως θα ήταν δικαιότερο να έχει υψηλότερου επιπέδου εξαρτήματα στο στήσιμο, που θα το βοηθήσουν και στα έξτρα χιλιόμετρα τελικής που έχει αποκτήσει. Ακόμα κι έτσι όμως το 1090 είναι απολαυστικό και βέβαια να μην παραλείψουμε ότι μ’ αυτό το στήσιμο είναι άνετο και ταξιδιάρικο.

Από τους χάρτες λειτουργίας ο πιο απολαυστικός είναι έτσι κι αλλιώς ο Sport που προσφέρει αμεσότερη απόκριση στο γκάζι, αλλά τώρα που το γκάζι είναι πιο… πολύ, είναι ακόμη καλύτερα. Ο χάρτης Street έχει πιο ομαλή απόκριση στο γκάζι και μπορείτε να τον επιλέξετε όταν κινείστε τουριστικά για να κρατάτε ευκολότερα ηπιότερο ρυθμό, να μην διαμαρτύρεται ο συνεπιβάτης και να οδηγήσετε με ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση.

Ο χάρτης Rain είναι ο πιο ήπιος, ενώ υπάρχει και το Off-road mode, που περιλαμβάνει μια ρύθμιση για το ABS, που σε αυτ΄την περίπτωση πιάνει μόνο στον εμπρός τροχό και είναι διαθέσιμο ως έξτρα εξοπλισμός. To traction control δεν είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενο, αλλά η λειτουργία του διαφοροποιείται ανάλογα με την επιλεγμένο χάρτη: στο Sport έχει τη μικρότερη παρέμβαση, και στους άλλους δύο χάρτες έχει κλιμακωτά όλο και περισσότερη παρεμβατικότητα.

Τα φρένα του KTM 1090 Adventure είναι υψηλών προδιαγραφών με μεγάλους δίσκους 320mm, μεταλλικά σωληνάκια και ακτινικές δαγκάνες Brembo, επομένως όπως ήταν αναμενόμενο η απόδοσή τους ήταν εξαιρετικά καλή με πολλή δύναμη και εξαίρετη αίσθηση. Το ABS έχει αξιόπιστη λειτουργία, χωρίς να είναι άσκοπα παρεμβατικό, αλλά δεν είναι το πιο σύνθετο “Cornering ABS” που έχουν τα μεγάλα Adventure της KTM.

Την εβδομάδα που είχα στη διάθεσή μου το KTM 1090 Adventure με έπιασε κάποια στιγμή και μια βροχή. Τότε λοιπόν είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά της ζελατίνας είναι τέτοια ώστε να μην αφήνουν τις σταγόνες της βροχής να φτάσει στον κορμό του αναβάτη εφόσον πάει με 80km/h και άνω, ακόμη και στη χαμηλότερη θέση της. Πιθανότατα και τα άλλα παρόμοια μοντέλα της KTM έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά βροχή μόνο με το 1090 με έπιασε για να το διαπιστώσω.

Τα αξεσουάρ

Το KTM 1090 Adventure που πήραμε για δοκιμή «φορούσε» μερικά αξεσουάρ από τον κατάλογο των Power Parts της KTM. Το ακριβότερο όλων είναι η εξάτμιση Akrapovic Slip – On με κόστος €1.015 (χωρίς να προσδίδει περισσότερη ισχύ στον κινητήρα, είναι όμορφο και ελαφρύτερο κατά 2,2kg σε σχέση με το εργοστασιακό). Πολύ δημοφιλή αξεσουάρ είναι βέβαια και τα προστατευτικά κάγκελα και στο πορτοκαλί χρώμα συμβάλλουν και στην αισθητική (με μάλλον τσουχτερό κόστος €293,76) και βέβαια τα προβολάκια που κοστίζουν €476,72. Ομορφες είναι και οι πορτοκαλί αντί για μαύρες χούφτες που θα σας επιβαρύνουν με €60.

  • Η έξτρα εξάτμιση της Akrapovic είναι ένα καλοσχεδιασμένο και ευτυχώς όχι τεράστιο κομμάτι που κοστίζει όμως ένα αξιοσέβαστο ποσό για slip on τελικό.

Ενα all round με τα… γκάζια του

Ωραίο ήταν το KTM 1050 Adventure του 2015 και όταν η KTM το έφτιαξε και το ενέταξε στη γκάμα της είχε το νόημά του. Τώρα, δύο χρόνια μετά το ίδιο εργοστάσιο μας δίνει την ίδια μοτοσικλέτα στη μορφή που ίσως θα έπρεπε να μας την είχε δώσει από την αρχή (για να είναι ολοκληρωμένη ως προϊόν – ανεξάρτητα αν θα έμοιαζε πολύ με το 1190 και θα κόστιζε σχεδόν τα ίδια).

Το KTM 1090 Adventure του 2017 είναι το απλούστερο Adventure σε προδιαγραφές αναρτήσεων και σε ηλεκτρονικά, αλλά με έναν πάρα πολύ ωραίο και διασκεδαστικό κινητήρα, με παραπάνω από αρκετά γκάζια για άνετο και ξεκούραστο ταξίδι με δύο άτομα και φυσικά για σβέλτη μετακίνηση σε καθημερινή βάση. Η τιμή του, στα λίγο λιγότερα από δεκατέσσερα χιλιάρικα (Απρίλιος 2017) είναι από τις χαμηλότερες της κατηγορίας (παρόμοια με του Suzuki V-Strom 1000) και διακριτά υψηλότερη από τον ανταγωνισμό των adventure 800cc από τα οποία όμως έχει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα, για να μην (ξανα)αναφέρω τα 125 άλογα…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166