Επένδυσε στην υγειά σου, αν επιθυμείς τη μακροζωία

Επένδυσε στην υγειά σου, αν επιθυμείς τη μακροζωία

Πάρε αυτές τις συμβουλές και αποταμίευσε τα οφέλη τους στην τράπεζα της υγείας και της καλής σωματικής κατάστασης, με στόχο τα τελευταία χρόνια σου να είναι τόσο καλά όσο και τα πρώτα.

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε πολλά χρόνια από τώρα να σχεδιάζει το πάρτι των 80ών γενεθλίων σου; Δεν είναι και τόσο ακατόρθωτο: οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Ας υποθέσουμε ό,τι ένας συνάνθρωπος μας έκλεισε σήμερα τα 60 έτη ζωής που αναμφίβολα δεν είναι και λίγα, ωστόσο το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί είναι μακάρι να ζήσει άλλα 40 χρόνια, φτάνοντας αισίως τα 100. Αν και φαντάζει εγωιστική μία τέτοια σκέψη, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται πλεονεξία, προφανώς γιατί η ζωή είναι γλυκιά. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Στο χρηματιστήριο όμως της ζωής πρέπει να επενδύσεις από νωρίς, προκειμένου στο πάρτι των 80ών γενεθλίων σου να διασκεδάσεις σαν 20άρης. Βάλε λοιπόν υποθήκη σε ό,τι αφορά την υγεία σου, χωρίς να πιεστείς, έτσι ώστε να έχεις σημαντική παρακαταθήκη καλοζωίας όταν τα χρόνια περάσουν και τη χρειάζεσαι.

Προστάτευσε τον Προστάτη σου

Κανένας άλλος αδένας των ανδρών δεν είναι τόσο ευάλωτος στον καρκίνο όσο ο προστάτης. Δεδομένου ότι ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, κρυμμένος εκεί όπου δεν φτάνει ο ήλιος, εύκολα τον παραβλέπεις – ευτυχώς όμως λίγες μόνο μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να σου διασφαλίσουν ότι ο καρκίνος δεν θα δει ποτέ το φως της ημέρας.

Δοκίμασε καυτές γεύσεις

Φρόντισε να μάθεις όλα τα ινδικά εστιατόρια στην πόλη σου. Ειδικοί του πανεπιστημίου Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός του καρυκεύματος κουρκουμίνη (συστατικό της σκόνης κάρι) και του φαινυλισοθειοκυανικού άλατος PEITC (συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στα μπρόκολα, στα λαχανάκια Βρυξελλών και στο κουνουπίδι) είναι αποτελεσματικός ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές ενέχυσαν το μείγμα του ΡΕΙΤC και της κουρκουμίνης σε ποντίκια τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Κανείς δεν λέει ότι το να τρως κάρι τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι η απάντηση στους φόβους σου για τον καρκίνο του προστάτη, ωστόσο το να τρως τέσσερις μεγάλες μερίδες των λαχανικών που περιέχουν PEITC την εβδομάδα είναι μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιάσε ένα καρπούζι

Το μαγικό φυτοχημικό λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 34%. Γιατί όμως να προσπαθείς να το λάβεις όλο τρώγοντας ατελείωτες χωριάτικες σαλάτες όταν μπορείς να έχεις το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα με ένα μικρό κομμάτι καρπούζι;

Μία φέτα καρπούζι με πάχος μόνο 2,5 εκατοστών περιέχει ίδια ποσότητα λυκοπενίου με τέσσερις μετρίου μεγέθους ντομάτες. Παράλληλα, οι 30άρηδες με χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο – το «φάρμακο» όμως που κρύβεται στο καρπούζι αποτρέπει την κακή χοληστερόλη LDL από το να οξειδωθεί και να δημιουργήσει αθηρωματική πλάκα, η οποία φράσσει τις αρτηρίες.

Μείνε στυλάκι

Μείωσε την πρόσληψη λιπαρών, για παράδειγμα, προσπάθησε να αφαιρείς το λίπος από το κρέας προτού το φας. «Το να μειώσεις την πρόσληψη λίπους στο 20% των συνολικών θερμίδων σου -αυτό σημαίνει 44 γραμμάρια λίπους εάν καταναλώνεις 2.000 θερμίδες ημερησίως- είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελαττώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη» αναφέρει ο Μπιλ Φερ, διευθυντής του Διαγνωστικού Καρκίνου για τον Προστάτη στη Νέα Υόρκη.

Οι άνδρες στον δυτικό κόσμο, οι οποίοι κατά μέσο όρο λαμβάνουν το 30% των θερμίδων τους από λίπος, έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους άνδρες στην Ιαπωνία και την Κίνα, όπου μόνο το 10%-15% των θερμίδων προέρχεται από λίπος.

Νίκησε το διαβήτη

Οι συνέπειές του περιλαμβάνουν καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και νεφρική ανεπάρκεια. Είναι επόμενο ότι όλα αυτά κάνουν το διαβήτη ανεπιθύμητο επισκέπτη. Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνισή του. Μπορείς να κάνεις κάτι και για τους δύο τώρα.

Κάνε κυκλικό πρόγραμμα άσκησης

Μελέτες στη Φινλανδία έδειξαν ότι το να κάνεις μια σειρά ασκήσεων τη μια μετά την άλλη χωρίς διάλειμμα αποτελεί εξίσου αποτελεσματικό πρόγραμμα με την αερόβια άσκηση στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. «Φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα κάνοντας πέντε ασκήσεις για το επάνω και το κάτω μέρος του σώματός σου» συμβουλεύει ο προσωπικός γυμναστής Τρίσταν Νίκολς.

Στις ασκήσεις, συμπερίλαβε καθίσματα οκλαδόν, πιέσεις του στήθους, κωπηλασία και ασκήσεις με ελβετική μπάλα. Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην εκγύμναση πολλών και διαφορετικών μυϊκών ομάδων, ενώ σου χαρίζουν και αερόβια εξάσκηση.

Παράλληλα επιτρέπουν σε ορισμένους μυς να ξεκουράζονται ενώ άλλοι εργάζονται. Συγχρόνως κατά την άσκηση χρησιμοποιείς τόσο το βάρος σου όσο και όργανα για αντίσταση και μπορείς να κάνεις εναλλαγή ασκήσεων για μεγαλύτερη ποικιλία. Προσπάθησε να ακολουθείς αυτό το πρόγραμμα τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Κάνε έναν περίπατο

«Μετά τη δραστήρια δεκαετία των 20, οι άνδρες στα 30 τους συνήθως αναζητούν εναγωνίως να βρουν χρόνο για να γυμναστούν» σημειώνει η Κάθι Μούλτον, σύμβουλος στο Diabetes UK. Κάτι τέτοιο αποτελεί κίνδυνο, δεδομένου ότι η ευαισθησία των μυών στην ινσουλίνη μειώνεται μετά από δύο μόνο μέρες μη δραστηριότητας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Προσπάθησε να αλλάξεις τη ρουτίνα σου παρκάροντας το αμάξι σου στην άκρη του πάρκινγκ κάθε πρωί που πηγαίνεις στη δουλειά και περπατώντας την υπόλοιπη απόσταση. Ακόμα καλύτερα, άσε το αμάξι στο σπίτι και περπάτησε όλη την απόσταση μέχρι το γραφείο. «Ασκήσου για 30 λεπτά την ημέρα κάνοντας σχετικά έντονη άσκηση και θα κρατήσεις μακριά τα συμπτώματα του διαβήτη» προσθέτει η Μούλτον.

Ξέχνα τη φριτέζα

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι τρώνε πολλές πατάτες -μία μερίδα τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα- αντιμετωπίζουν κατά 14% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν είναι πατατόφιλοι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συχνή κατανάλωση πατάτας μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο.

Εάν δεν είσαι έτοιμος να βγάλεις τις πατάτες από το μενού σου, τουλάχιστον κάλυψέ τις με τυρί τσένταρ. Με αυτήν την κίνηση επιβραδύνεις την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα κι έτσι μειώνεις το φόρτο των κυττάρων που εκκρίνουν ινσουλίνη, αναφέρουν ειδικοί διατροφολόγοι του Χάρβαρντ. Κι όμως, ναι, διάβασες σωστά: βάλε τυρί για να κάνεις το φαγητό υγιεινότερο. Αλληλούια!

Διώξε το εγκεφαλικό

Είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου – ένας θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να σε αφήσει παράλυτο ή νεκρό. Υπάρχουν όμως τρόποι για να το αποφύγεις.

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου

Μετά από οκταετή μελέτη, Ολλανδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης (επίπεδα που έχουν προκύψει με φυσικό και όχι με τεχνητό τρόπο) έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό. Παρακολούθησαν 8.000 άτομα που γυμνάζονταν και είδαν ότι η προπόνηση αντίστασης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 συνταγή για φυσική παραγωγή περισσότερης τεστοστερόνης.

Πρόσεξε μόνο να κάνεις ασκήσεις, που απασχολούν τους περισσότερους δυνατούς μυς – καθίσματα οκλαδόν, τεντώματα ποδιών, άρσεις θανάτου. Χρησιμοποίησε μεγάλα βάρη, σήκωσε τουλάχιστον το 85% του μάξιμουμ που μπορείς να σηκώσεις σε οποιαδήποτε άσκηση και φρόντισε να κάνεις μικρά διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων (30-60 δευτερόλεπτα το πολύ).

Προτίμησε κρασί

Αν θες να πιεις ένα οινοπνευματώδες ποτό και να έχεις τον εγκέφαλό σου ήσυχο, δοκίμασε κόκκινο κρασί. Αυτό συνιστούν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερους από 38.000 εθελοντές επί 14 χρόνια. Είδαν ότι οι πιο φανατικοί πότες είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι έπιναν κόκκινο κρασί αντιμετώπιζαν έως και κατά 48% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους έπιναν λευκό κρασί ή βαριά οινοπνευματώδη ποτά.

Το χαμόγελο της υγείας

(Από 40 χρόνων)

«Τα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα μπορούν να οδηγήσουν σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία “χτυπά” και τις αρτηρίες σου» λέει ο Μάικλ Ρόιζεν, συγγραφέας του βιβλίου The Real Age Workout. Η γρήγορη προσέγγιση για την πρόληψη των εγκεφαλικών ακούει σε αυτές τις δύο λέξεις: οδοντικό νήμα. Εάν όμως δεν είναι και το καλύτερό σου να βάζεις το νήμα ανάμεσα στα δόντια σου καθημερινά, τουλάχιστον κάνε γαργάρες με ένα στοματικό διάλυμα, που θα περιέχει θυμόλη, ευκαλυπτόλη και μενθόλη. Η τακτική αυτή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με το νήμα στη μάχη ενάντια στην ουλίτιδα.