Ο κακός γάμος βλάπτει τις γυναίκες, όχι όμως και τους άντρες

Ο κακός γάμος βλάπτει τις γυναίκες, όχι όμως και τους άντρες

Αυτό είναι το συμπέρασμα αμερικανικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας ενός κακού γάμου.

Αμερικανοί ψυχολόγοι βρήκαν ότι οι γυναίκες με δυστυχισμένο έγγαμο βίο ήταν περισσότερο επιρρεπείς σε καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη. Συγκριτικά, οι σύζυγοι τους ήταν σχετικά απρόσβλητοι από τις οικογενειακές εντάσεις.

Τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 276 παντρεμένων ζευγαριών με μέσο όρο γάμου τα 20 χρόνια, παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ψυχοσωματική Εταιρεία.

Κάθε ζευγάρι συμπλήρωσε ερωτηματολόγια σχεδιασμένα να αποκαλύψουν τις καλές και τις κακές πλευρές της έγγαμης ζωής. Επιπλέον, βαθμολογήθηκε η ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων βάσει των συμπτωμάτων που ανέφεραν. Στη συνέχεια, οι γιατροί διεξήγαγαν σειρά εξετάσεων για να εκτιμήσουν αν οι εθελοντές παρουσίαζαν ενδείξεις μεταβολικού συνδρόμου – πρόδρομου σοβαρών ασθενειών, όπως καρδιοπαθειών και διαβήτη.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες σε δυστυχισμένους γάμους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου. Οι άντρες, αν και είχαν τις ίδιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, δεν εμφάνιζαν επιδείνωση της φυσικής υγείας τους.

Η ερευνήτρια Nancy Henry από το Πανεπιστήμιο της Γιούτας, αναφέρει ότι η επιστημονική ομάδα περίμενε να βρει ότι οι αρνητικές πλευρές ενός κακού γάμου, όπως ο θυμός και οι τσακωμοί, θα μεταφράζονταν σε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα και για τα δύο φύλα. «Βρήκαμε ότι αυτό ίσχυε για τις γυναίκες, αλλά όχι για τους άντρες. Η διαφορά των φύλων είναι σημαντική γιατί η καρδιοπάθεια είναι ο υπ’ αριθμόν 1 δολοφόνος τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες, και μαθαίνουμε ακόμα πολλά για το πώς οι σχεσιακοί παράγοντες και η συναισθηματική καταπόνηση συνδέονται με τα καρδιακά νοσήματα».

Ωστόσο, ο καθηγητής Tim Smith, εκ των επικεφαλής της μελέτης, τόνισε ότι «είναι λίγο πρόωρο να πούμε ότι οι γυναίκες θα μείωναν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας αν βελτίωναν την ποιότητα των γάμων τους – ή εγκατέλειπαν τους συζύγους τους».

Σύμφωνα με την Christine Northam, σύμβουλο στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Relate, η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να οφείλεται στο πιο σύνθετο ορμονικό προφίλ των γυναικών, ενώ επεσήμανε ότι οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους απ’ ό,τι οι άντρες.

Συμβουλή:

Σε γενικές γραμμές οφείλεις να θυμάσαι, ανεξαρτήτου φύλου, πως η ζωή είναι ένα τρένο που διεξάγει μία σύντομη διαδρομή, μπαίνεις μέσα και μπορεί να κατέβεις την επόμενη κιόλας στιγμή. Επομένως, κοίτα πρώτα να είσαι εσύ καλά, αναφορικά με την ψυχολογική σου κατάσταση και την βιολογική σου υγεία, και μετά έπεται ο σύζυγος ή ο σύντροφος, εφόσον δεν έχεις παντρευτεί.

Άλλωστε μόνοι έχουμε έρθει σε τούτο το μάταιο κόσμο, και μόνοι θα φύγουμε, δηλαδή δεν έχουμε έρθει με παρέα. Αν η επιδίωξη σου είναι να βρίσκεσαι με το σύζυγο σου σε ένα γάμο που φαντάζει μαρτύριο, απλά για να μην νιώθεις μοναξιά, όμως παράλληλα, από την άλλη πλευρά, λόγω της έντονης πίεσης έχει ως συνέπεια να σου γεννιούνται ψυχοσωματικά προβλήματα, τότε προφανώς, είσαι άξια της μοίρας σου.

Επίσης, μην ξεχνάς πως ορισμένα προβλήματα στην υγεία είναι μη αναστρέψιμα, που συνεπάγεται πως η μόνιμη βλάβη δεν πρόκειται να γιατρευτεί, ακόμη και αν είσαι σε νεαρή ηλικία, με αρνητικό πρόσημο να αναγκαστείς να ζεις εφόρου ζωής με ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Οι άντρες αντιλαμβάνονται ευκολότερα την απιστία

Άπιστες, τον νου σας. Έρευνα δείχνει ότι οι άντρες είναι καλύτεροι στο να ανακαλύπτουν τα ερωτικά παραστρατήματα από ό,τι οι γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, είναι πιθανόν να υποπτεύονται την απιστία ακόμη και όταν η σύντροφός τους δεν έχει ξενοκοιτάξει. Για να αντισταθμίσουν την αντρική επαγρύπνηση, οι γυναίκες αποδεικνύονται καλύτερες στη συγκάλυψη παράνομων δεσμών.

Ο Πολ Άντριους και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth έδωσαν σε 203 νεαρά ζευγάρια εμπιστευτικά ερωτηματολόγια όπου τους ζητούσαν να αποκαλύψουν αν είχαν ποτέ «παρεκτραπεί» και αν υποπτεύονταν ή γνώριζαν αν ο/η σύντροφός τους είχε απιστήσει. Το 29% των αντρών δήλωσαν ότι είχαν παράνομη σχέση, έναντι του 18,5% των γυναικών.

Οι άντρες υπήρξαν ακριβέστεροι από τις γυναίκες στις εκτιμήσεις τους. «Το 80% των γυναικείων συμπερασμάτων σχετικά με την αφοσίωση του συντρόφου τους ήταν σωστά, αλλά στους άντρες το ποσοστό άγγιξε το 94%», επισημαίνει ο Άντριους. Επιπλέον, οι άντρες ήταν πιο πιθανό να αντιληφθούν την απιστία, ανιχνεύοντας το 75% των δηλωμένων απιστιών συγκριτικά με το 41% των γυναικών. Ωστόσο, οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποψιάζονται την απιστία ακόμη και όταν δεν υπήρχε λόγος.

Ο Άντριους λέει ότι από εξελικτικής άποψης, οι άντρες έχουν αυξημένες άμυνες στην απιστία, καθώς δεν μπορούν ποτέ να είναι σίγουροι για την πατρότητα ενός παιδιού. «Οι άντρες διακινδυνεύουν πολύ περισσότερα. Όταν μία γυναίκα είναι άπιστη, ο άντρας μπορεί να χάσει την ευκαιρία να αναπαραχθεί».

Προσθέτει ότι οι γυναίκες αντισταθμίζουν το αντρικό πλεονέκτημα με το να είναι καλύτερες στη συγκάλυψη παράνομων σχέσεων. Σύνθετη στατιστική ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι ένα επιπλέον 10% (πέρα από το «επίσημο» 18,5%) των γυναικών είχαν παραστρατήσει και το είχαν αποκρύψει στο ερωτηματολόγιο, ενώ οι άντρες υπήρξαν ειλικρινείς ως προς τις ερωτοτροπίες τους.

Καταπολέμησε το άγχος του γάμου

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Northwestern δίνει νέα διάσταση στην παλιά σοφία, που λέει ότι δεν πρέπει να πέφτεις στο κρεβάτι θυμωμένος, κανονικά θα έπρεπε να είναι «μην πέφτεις στο κρεβάτι στεναχωρημένος» και αυτό γιατί το επόμενο πρωί οι ορμόνες του στρες θα σου ρίχνουν σουβλιές.

Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150 άνθρωποι, καταγράφηκαν για τρεις συνεχείς ημέρες τα συναισθήματα που ένιωθαν κατά τη διάρκεια του ύπνου και στη συνέχεια κάθε πρωί τους μέτραγαν τα επίπεδα της ορμόνης που ευθύνεται για το στρες, της κορτιζόλης. Αυτοί που έπεφταν για ύπνο νιώθοντας καταβεβλημένοι ή λυπημένοι είχαν μεγαλύτερα ποσοστά κορτιζόλης από τους υπόλοιπους που δεν ένιωθαν το ίδιο. Σε μακροπρόθεσμη βάση, τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και κατάθλιψης.

«Αν αισθάνεσαι στενοχωρημένος κι αποκομμένος από το σύντροφό σου, πρέπει να λύσεις το θέμα πριν πέσεις για ύπνο» υποστηρίζει η Emma Adam, υπεύθυνη για την έρευνα. Ενας σιωπηλός τρόπος για να ξεκινήσουν τα πράγματα να αναθερμαίνονται: μία αγκαλιά. Μία πραγματική, περίπου 20 δευτερολέπτων, μεγάλη αγκαλιά. «Το αγκάλιασμα απελευθερώνει οξυτοκίνη» λέει ο σεξολόγος Ian Kerner. «Χαλαρώνει και τους δυο σας και σας φέρνει πιο κοντά».