ΑρχικήΑπόψειςΕπικοινωνία με το σκυλί: Καταλαβαίνει ο σκύλος τι του λέμε;

Επικοινωνία με το σκυλί: Καταλαβαίνει ο σκύλος τι του λέμε;

Πολλοί τηλεθεατές της γερμανικής τηλεόρασης έμειναν άφωνοι, πριν από μερικά χρόνια, στη θέα ενός Border Collie, που κατάφερε να αναγνωρίσει 77 αντικείμενα με το όνομα τους και τα έφερνε όλα, κατ’ εντολή, σωστά στο αφεντικό του. Ήταν ιδιοφυής;

Aρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων πάντως δεν εντυπωσιάστηκαν και τόσο, υποστηρίζοντας ότι KAI ο δικός τους σκύλος καταλαβαίνει «τα πάντα». Oι επιστήμονες που είχαν προσκληθεί όμως, ανεξοικείωτοι φυσικά οι ίδιοι με κατοικίδια – πού χρόνος για τέτοια όταν προέχει η επιστήμη;- παρακολούθησαν την επίδειξη με επιφυλακτικότητα και δεν απέκλειαν ακόμα και την περίπτωση της απάτης. Eίχε άλλωστε προηγηθεί μια αντίστοιχη «απίστευτη» επίδειξη ευφυϊας, που τελικά αποδείχτηκε «μαϊμού»: ενός αλόγου, το οποίο υποτίθεται ότι ήξερε αριθμητική, γιατί απαντούσε σωστά σε διάφορες πράξεις ξύνοντας το πόδι όσες φορές αντιστοιχούσε στον αριθμό της απάντησης. Με τη μόνη διαφορά πως αυτός που ήξερε αριθμητική ήταν ο απατεώνας εκπαιδευτής του, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του και του έδινε σινιάλο σηκώνοντας το κεφάλι του όταν έπρεπε να σταματήσει το ξύσιμο.

1+1=2 για τους ειδικούς

Τα ζώα δεν γνωρίζουν αριθμητική αλλά αντιδρούν πάντα, όπως έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν. Έτσι και τα σκυλιά, επιμένουν οι ειδικοί, καταλαβαίνουν και συνδυάζουν κάποια κατάσταση ή και αντικείμενα με τον τόνο της φωνής μας αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουν λέξεις και το νόημα τους.

Για να πειστεί και ο πλέον άπιστος, οι ειδικοί προτείνουν ένα απλό πείραμα: πάρτε το σκύλο σας κοντά σας και πείτε του με πολύ γλυκιά φωνή, «είσαι ο μεγαλύτερος βλάκας του κόσμου». Είναι βέβαιο ότι ο σκύλος σας θα χαρεί. Κάποια άλλη στιγμή αντίστοιχα μπορείτε να δοκιμάσετε την αντίδραση του αν του φωνάξετε με πολύ αυστηρό τόνο «σ’ αγαπώ πολύ». Είναι βέβαιο ότι σε αυτή την περίπτωση θα βάλει την ουρά στα σκέλια.

Kαι όμως «μιλάει»

Το θέμα του «λεξιλογίου» και της «γλώσσας» που μιλάνε τα ζώα ανέκαθεν απασχολούσε τους επιστήμονες. Μέσα από αυτές τις έρευνες βγήκε το συμπέρασμα ότι χιμπαντζήδες μπορούν να αποκτήσουν το λεξιλόγιο ενός παιδιού 2 ετών, αντίστοιχα ένας σκύλος μπορεί να φτάσει άνετα αυτό παιδιού ενός έτους. Εδώ εννοούμε τις λέξεις που αναγνωρίζει το παιδί σε αυτήν την ηλικία, όχι μόνο αυτές που είναι ικανό να μιλήσει.

Ένα από τα πολυάριθμα πειράματα που έχουν γίνει σε σχέση με τη γλώσσα των σκύλων απέδειξε ότι τα σκυλιά μάθαιναν εύκολα 3-6 λέξεις τις οποίες άκουγαν από τον ερευνητή που βρισκόταν σε ένα άλλο δωμάτιο χωρίς να έχουν οπτική και σωματική επαφή μαζί του.

Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους κυνηγοί. Επειδή όμως ποτέ δεν ήταν οι πιο δυνατοί και γρήγοροι κυνηγοί, ήταν ανέκαθεν σημαντικό για την επιβίωσή τους, να παρατηρούν ποιος κινούνταν, πού και πότε. Επίσης ήταν πολύ σημαντικό να «διαβάζουν και να κατατάσσουν καταστάσεις, σημάδια και διαθέσεις όλων των αντίπαλων τους σωστά, για να πετυχαίνει το κυνήγι και για να μην καταλήγει ο κυνηγός κυνηγημένος.

Έτσι έμαθαν τη γλώσσα του σώματος και με αυτήν προσπαθούν να επικοινωνήσουν (μαζί μας). Αρκεί λοιπόν να τα παρατηρήσουμε και να προσπαθήσουμε λίγο, για να καταφέρουμε να μάθουμε να «διαβάζουμε» από τη στάση σώματος και τη συμπεριφορά τους το τι θέλουν να μας πουν. Αντίστοιχα μπορούμε με τον ίδιο τρόπο, συνδυάζοντας τη στάση μας με το τόνο της φωνής μας, να μάθουμε τα σκυλιά μας να καταλαβαίνουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε εμείς.

Mαθαίνοντας «ξένες γλώσσες»

Σκυλιά, τα οποία ζουν ανάμεσα σε ανθρώπους είναι σαν ξένοι σε μια χώρα όπου όλοι μιλούν μια διαφορετική γλώσσα. Σαν τουρίστες που πρέπει να επιβιώσουν χωρίς διερμηνέα ή ένα λεξικό για βοήθεια.

Έτσι είναι λογικό ότι πρέπει πρώτα να «διαβάσουν». Εξίσου λογικό είναι, ότι κάποιες λέξεις, οι οποίες ακούγονται συχνά και τα αφορούν αμέσως, μαθαίνονται πολύ γρήγορα. Αυτό είναι το όνομα τους και οι εντολές «κάτσε», «έλα», «μη», «όχι», «κακό», «ποιος ήρθε;» «πάμε βόλτα», «καλό» κλπ.

Κάποιες παρεξηγήσεις βέβαια, είναι πάντα στο πρόγραμμα. Στο άκουσμα της φράσης «Ο Γιώργος θα έρθει το απόγευμα», ο σκύλος πιθανότατα θα τρέξει στην πόρτα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζει τι σημαίνει «το απόγευμα».

Και για τον «τουρίστα» σκύλο μας, φράσεις όπως «έλα τώρα, φύγε από’ δω!» αποτελούν το τέλειο μπέρδεμα. Εκεί, πρέπει να μπει στη διαδικασία να συνδυάσει την όλη κατάσταση, υπολογίζοντας και την διάθεση αυτού που του μιλάει, προκειμένου να καταλάβει τι εννοούμε εκείνη τη στιγμή.

Δεν έχει λοιπόν νόημα να μιλάμε στο σκύλο χρησιμοποιώντας ατελείωτες προτάσεις. Θα πρέπει να του μιλάμε αργά και καθαρά και το πιο σημαντικό, να κρατάμε οπτική επαφή και να περιμένουμε να δούμε, εάν κατάλαβε ο σκύλος.

Δυσκολία επικοινωνίας; Eξαρτάται!

Πολλές φορές συμβαίνει να προσπαθούμε καιρό, χωρίς αποτέλεσμα να του πούμε κάτι. Aντίστοιχα και ο σκύλος μας δυσκολεύεται πολλές φορές μέχρι να καταλάβουμε εμείς αυτό που προσπαθεί να μας πει.

Tο κοινό που υπάρχει σ’ αυτή την περίπτωση ανάμεσα στο σκύλο και τον άνθρωπο, είναι πως, κάτι που είναι ενδιαφέρον μαθαίνεται πάρα πολύ εύκολα και, αντίθετα, κάτι που είναι βαρετό, με πολλή δυσκολία.

Tο « Έλα να φας» ή « πάμε βόλτα» είναι συνδυασμοί λέξεων, τους όποιους μαθαίνει ο σκύλος πολύ γρήγορα. Το « σε λίγο» το μαθαίνει επίσης, αλλά σίγουρα όχι τόσο πρόθυμα.

Εάν θέλετε να του μάθετε το νόημα της λέξης: > «κηροπήγιο» ή «τραπεζομάντιλο», θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή – τη λέξη «δημοκρατία» δε θα την καταλάβει ποτέ, επειδή δεν μπορεί να τη μυρίσει, να τη δει και να την αισθανθεί.

Oι σκύλοι δεν είναι άνθρωποι και πολλά από αυτά που μας ενδιαφέρουν έντονα, δεν υπάρχουν καν γι’ αυτούς. Ωστόσο όμως, είναι στη θέση να αντιλαμβάνονται και να καταλαβαίνουν (ανθρώπινους) συνδυασμούς λέξεων και τη σημασία τους σωστά, αρκεί να έχουν σχέση με κάτι «ρεαλιστικό», κάτι που υπάρχει πραγματικά για τον σκύλο και που έχει κάποια συνέπεια γι’ αυτόν.

Tι ακούει;

Σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία της μάθησης, είναι η εξαιρετική ακοή του σκύλου.

Ο σκύλος δεν μπορεί να ξεχωρίζει μόνο βαθείς, δυνατούς τόνους με μεγάλη ακρίβεια αλλά ακούει και από μεγάλη απόσταση το παραμικρό υψηλόφωνο «κιχ», το οποίο εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ακούσουμε καθόλου.

Επίσης μπορεί να επεξεργάζεται ένα πλήθος ακουσμάτων και να αντλεί ορισμένες πληροφορίες από αυτά. Μέσα σε ένα χάος μπορεί να «φιλτράρει» τους ήχους. Να εντοπίζει και να ακούει μόνο τους ενδιαφέροντες για αυτόν ήχους και να παρακούει όλους τους άλλους.

Και επειδή είναι «ειδικός» για τους υψηλούς και σιγανούς τόνους, μπορεί να ακούει και να κατατάσσει και όλους τους ενδιάμεσους ήχους.

Tα σκυλιά αναγνωρίζουν και ξεχωρίζουν τον ήχο της μηχανής του αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη τους, το βήμα του αγαπημένου τους εχθρού – γάτου του γείτονα, ακόμα και τον ήχο που κάνουν τα κλειδιά κάτω στην εξώπορτα της πολυκατοικίας, όταν έρχεστε από τα ψώνια.

Aναγνωρίζουν επίσης ολόκληρες προτάσεις, ακόμα και μελωδίες.

Πόσες λέξεις;

Το πόσο μεγάλο είναι το λεξιλόγιο του κάθε σκύλου δεν εξαρτάται μόνο από τις εκ γενετής ικανότητες και την προσωπική εξυπνάδα του, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και από το πόσο έντονα ασχολείται και μιλάει ο άνθρωπός μαζί του.

Ο κάθε σκύλος οδήγησης ατόμων με προβλήματα οράσεως ή βοηθείας ατόμων με ειδικές ανάγκες ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει και να εκτελεί 60 – 80 εντολές. Όμως και πάρα πολλά οικογενειακά σκυλιά αναγνωρίζουν 60 και περισσότερες λέξεις και συνδυασμούς λέξεων.

Oι ειδικοί είναι της άποψης ότι, το παθητικό λεξιλόγιο του μέσου οικογενειακού σκύλου (λέξεις που εκτελεί και αυτές που απλά αναγνωρίζει) βρίσκεται μεταξύ 8 -80 λέξεων. Εδώ ο μοναχικός σκύλος που ζει μόνιμα εκτός σπιτιού, στην ταράτσα η στο μπαλκόνι και δεν του μιλάει σχεδόν κανένας βρίσκεται μάλλον στο κατώτερο επίπεδο ενώ ο ευτυχισμένος, πλήρως ενταγμένος στην οικογένεια σκύλος στο ανώτερο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166