Επιστήμονες βρήκαν εναλλακτική λύση για την χλωρίωση του νερού.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης (SPbPU) έχουν αναπτύξει μια μοναδική συσκευή για τον σύνθετο καθαρισμό του νερού που μπορεί να βελτιώσει ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντικαταστήσει την απολύμανση με το χλώριο.
Οι ερευνητές δημιούργησαν μια μονάδα ηλεκτρόλυσης που παράγει μια πρωτοποριακή μέθοδο τύπου reagent of sodium ferrate. Η ερευνητής Ani Petkova εξήγησε ότι το reagent of sodium ferrate είναι ικανό να αποσυνθέσει πολλές τοξικές χημικές ουσίες σε λιγότερο τοξικά προϊόντα και να καταστρέψει τους μικροοργανισμούς, παρέχοντας ένα ποιοτικό απολυμαντικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αντίθεση με το χλώριο, η νέα μέθοδος δεν σχηματίζει τοξικές ουσίες στη διαδικασία καθαρισμού του νερού.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εξοπλισμός θα μειώσει σημαντικά το κόστος των διαδικασιών στην επεξεργασία του νερού. «Για να απολυμανθεί ένα λίτρο πόσιμου νερού το καλοκαίρι, απαιτούνται μόνο 0,5 γραμμάρια reagent of sodium ferrate, σε σύγκριση με 4,5 γραμμάρια χλωρίου που απαιτείται στη συμβατική διαδικασία. Στην κρύα εποχή χρειάζονται 0,2 γραμμάρια reagent of sodium ferrate σε σύγκριση με 2 γραμμάρια χλωρίου που απαιτεί η κανονική μέθοδος, δήλωσε η Petkova. Πρόσθεσε ότι η απαραίτητη δόση του reagent of sodium ferrate μειώνεται κατά περίπου 10 φορές. Ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παρασκευή πόσιμου νερού, όσο και για την απολύμανση βιομηχανικών και οικιακών λυμάτων.
«Το νερό που αποστραγγίζεται σε φυσικές δεξαμενές νερού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χλώριο, επιπλέον έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και σχηματίζει τοξικές ενώσεις ενώ αλληλεπιδρά με οργανική ύλη σε ποτάμια και δεξαμενές νερού. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα με τη νέα μέθοδο, καθώς αντιδρά γρήγορα και αποσυντίθεται σε μη τοξικά προϊόντα, γεγονός που επιτρέπει την αποστράγγιση του επεξεργασμένου νερού σε φυσικές δεξαμενές νερού», ανέφερε η Petkova. Οι δοκιμές που διενεργήθηκαν από τους επιστήμονες του SPbPU απέδειξαν επίσης ότι το η καινούργια διαδικασία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει το χλώριο στο νερό.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις δοκιμές στον χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων, στο Krasny Bor (περιοχή Λένινγκραντ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καινούργια διαδικασία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει σοβαρές μολυσματικές ουσίες, όπως τα προϊόντα πετρελαίου και τα παράγωγά του, το άζωτο, ο φώσφορος, οι ουσίες που περιέχουν θείο, τα κυανίδια, η αμμωνία, τα βαρέα μέταλλα και άλλοι ρύποι στα βιομηχανικά λύματα και τις δεξαμενές.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εξοπλισμός μπορεί να είναι χρήσιμος σε χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα αποχέτευσης, καθώς και σε περιοχές που απαιτούν τοπική επεξεργασία του πόσιμου νερού και των λυμάτων. «Φαίνεται ότι η Κίνα μπορεί να ενδιαφέρεται για αυτή την τεχνολογία, αφού Κινέζοι ερευνητές μελετούν τις απολυμαντικές ιδιότητες της νέας ανακάλυψης μας, δήλωσε η Petkova. «Ο λόγος είναι η περιοδική δυσάρεστη οσμή στις παράκτιες περιοχές, όπου το αλμυρό νερό χρησιμοποιείται για οικιακούς σκοπούς, και με τη σειρά του εισέρχεται στις αποχετεύσεις, προκαλώντας την απελευθέρωση ουσιών που περιέχουν θείο, ενώ η χρήση νατρίου μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε η επιστήμονας .
Σημείωσε επίσης ότι η νέα μεθοδολογία μπορεί να είναι χρήσιμη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις οποίες διακόπτεται η παροχή νερού . «Σε τέτοιες καταστάσεις, μπορεί να αναπτυχθεί μια κινητή μονάδα που θα παράγει νερό για του παθόντες πολίτες στην εκάστοτε περιοχή», ανέφερε η ερευνητής.