ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να διαβάζουν τις εικόνες που σκέφτεται κάποιος

Επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να διαβάζουν τις εικόνες που σκέφτεται κάποιος

Σκηνές από μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, και ταινίες σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα, και αυτό χάρη στην επιστήμη. Ένα από τα όνειρα πολλών ήταν ότι κάποια στιγμή, θα έρθει η εποχή όπου θα είμαστε ικανοί να διαβάζουμε τη σκέψη των άλλων (χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε πολλές φορές ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσαν να κάνουν και οι άλλοι σε εμάς σε μια τέτοια περίπτωση). Φανταστείτε το γεγονός να πιάσει η αστυνομία έναν δολοφόνο κατά συρροή και να μπορούσε να διαβάσει το μυαλό του. Φανταστείτε το ίδιο σενάριο αλλά με τις αποδείξεις αυτές να “στέκουν” σε ένα δικαστήριο. Ευλογία; Αν το σκεφτούμε καλύτερα μάλλον εφιαλτικό σενάριο είναι…

Η ιδέα….

Αμερικανοί επιστήμονες και συγκεκριμένα μια ομάδα καθοδηγούμενη από τον Dr Jack Gallant από το University της California, εφηύραν μια τεχνική με την οποία είναι εφικτή η αναπαράσταση των εικόνων που κάποιος σκέφτεται. Η ανακάλυψη χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τεχνική της μαγνητικής τομογραφίας (που χρησιμοποιείται στην ιατρική) σε συνδυασμό με ένα ειδικό λογισμικό. Η τεχνική της βασίζεται στην αλλαγή της ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου (κάτι το οποίο απεικονίζει η μαγνητική τομογραφία) και τη συσχέτισή τους με ασπρόμαυρες εικόνες (προς το παρόν) που βλέπει ο εξεταζόμενος.

Τα δεδομένα από την μαγνητική τομογραφία τα επεξεργάζεται ένας υπολογιστής βάσει ενός ειδικού λογισμικού που στη συνέχεια τα μεταφράζει σε εικόνες. Σε ένα πείραμα το οποίο έγινε, το σύστημα κατάφερε να “μαντέψει” 9 στις 10 εικόνες στις οποίες ο εξεταζόμενος είχε συγκεντρωθεί. Το ποσοστό είναι πραγματικά πολύ υψηλό. Φανταστείτε ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα “μαντεψιά” στην τύχη ,το ποσοστό επιτυχίας στατιστικά, θα ήταν μόλις 8 στις 1000.

Αν και προς το παρόν μπορεί μόνο να ανιχνεύσει εικόνες τις οποίες ο εξεταζόμενος βλέπει μπροστά του, μελλοντικά θα εξελιχθεί (δεν έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό) ώστε να μπορεί να ανιχνεύει και εικόνες που απλά σκέφτεται κάποιος.

Σενάρια τρόμου; Είναι βάσιμα;

Είναι λογικό πολλοί να φοβούνται μήπως στο μέλλον κάποιος μπορεί να διαβάζει το μυαλό μας και μπορεί να μας κατηγορήσει για εγκλήματα τα οποία δεν έχουμε διαπράξει ακόμα, βασιζόμενος μόνο στην πρόθεση. Αυτό μήπως σας θύμισε λίγο την ταινία “Minority Report” ; Αν ναι τότε προς το παρόν δεν έχετε να φοβάστε κάτι, γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί έναν μαγνητικό τομογράφο ο οποίος είναι ένα ογκώδες μηχάνημα και διαθέτει πανίσχυρους μαγνήτες, αλλά και επιπλέον το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνική έχει επιτυχία μόνο σε εξεταζόμενους οι οποίοι πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία εκπαίδευσης του λογισμικού και προσαρμόζεται σε κάθε εξεταζόμενο χωριστά.

Δηλαδή ο εξεταζόμενος πρέπει να περάσει κάποιες ώρες βλέποντας φωτογραφίες και ταυτόχρονα να καταγράφεται η εγκεφαλική του δραστηριότητα, ούτως ώστε το λογισμικό να “εκπαιδευτεί” να αναγνωρίζει ότι πχ. “ο εξεταζόμενος βλέπει ένα δέντρο, και η εγκεφαλική του δραστηριότητα είναι Χ. Οπότε όταν έχουμε Χ εγκεφαλική δραστηριότητα ο συγκεκριμένος εξεταζόμενος βλέπει “πιθανότατα” ένα δέντρο.”

Παρόλα αυτά η εξέλιξη της τεχνικής αλλά και των μηχανημάτων ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον φέρουν το όλο σενάριο πιο κοντά. Για παράδειγμα μετά από την “εκπαίδευση” που αναφέρθηκε , οι επιστήμονες δοκίμασαν να δώσουν στον εξεταζόμενο ένα νέο πακέτο με εικόνες για να δουν αν μπορεί ο υπολογιστής να αποκωδικοποιήσει τι έβλεπε (από εικόνες που δεν είχε δει πριν). Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει το ποσοστό επιτυχίας από το 90% που ήταν πριν στο 80%. Το οποίο είναι επίσης υψηλό…

Η τεχνική ωστόσο, δεν μπορεί να ανιχνεύσει κινούμενες εικόνες μόνο και μόνο γιατί ο μαγνητικός τομογράφος μπορεί να σκανάρει τον εγκέφαλο μία φορά ανά 4 δευτερόλεπτα.

Παρόλα τα σενάρια φόβου για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής στο μέλλον, θα αποδειχθεί χρήσιμη για να απεικονίζουμε τα όνειρα ενός ασθενούς, παραδείγματος χάριν όταν αυτός είναι σε κώμα, και να κατανοηθεί η φύση του κώματος και τρόποι για να βοηθήσουν τέτοιους ασθενείς.

Όπως και να έχει είναι μια ανακάλυψη πολύ εντυπωσιακή, και το μέλλον θα δείξει (όπως και σε πολλά άλλα πράγματα) πως θα χρησιμοποιηθεί.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166