Το επόμενο βήμα στο ηλεκτρονικό χαρτί

Το επόμενο βήμα στο ηλεκτρονικό χαρτί

Πριν μερικές μέρες αναφερθήκαμε στο ηλεκτρονικό χαρτί της Plastic Logic, το οποίο είναι πραγματικά πρωτοποριακό. Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο τα οφέλη από την διάδοση μιας τέτοιας συσκευής είναι πολλά τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους χρήστες. Επειδή όμως η τεχνολογία κάθε μέρα μας εκπλήσσει και εξελίσσεται διαρκώς, πριν καλά καλά βγει η συσκευή της Plastic Logic στην αγορά μια νέα ιδέα είναι σε εξέλιξη που θα μας εντυπωσιάσει….

Η εταιρεία μόλις τις προηγούμενες μέρες έλαβε μέρος σε ένα project το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 12 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για το ηλεκτρονικό χαρτί του μέλλοντος.

Η συσκευή της Liquavista πηγαίνει το e-paper πολλά βήματα παραπέρα δίνοντάς μας μια εικόνα του πως θα μοιάζουν τα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά κτλ.) στο μέλλον.

H τεχνολογία είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Plastic Logic. Για την ακρίβεια βασίζεται στην τεχνολογία electrowetting η οποία σε γενικές γραμμές συνίσταται στην χρήση ηλεκτρισμού ώστε να επηρεάζεται ένα λεπτό στρώμα από ειδικό υγρό, το οποίο αλλάζει χρώμα. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας, και σε αντίθεση με την οθόνη της Plastic Logic, μεγαλύτερη ταχύτητα απόκρισης των “εικονοστοιχείων” ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή βίντεο.

Άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τη συσκευή της Platic Logic είναι τα εξής: Μεγαλύτερη ευκαμψία, έγχρωμη απεικόνιση κειμένου και γραφικών, δυνατότητα απεικόνισης βίντεο, κ.α. Φανταστείτε σε λίγα χρόνια ότι θα μπορεί ο καθένας να έχει μια τέτοια συσκευή, στην οποία θα μπορεί να περνάει ασύρματα την ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδων και περιοδικών, ή ακόμα και e-books τα οποία έχει στον υπολογιστή του, και να μπορεί να τα διαβάζει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας με τρόπο φυσικό, σαν να διάβαζε μια εφημερίδα.

Οι ερευνητές Rob Hayes και Johan Feenstra που καθοδηγούν την έρευνα για το Liquavista, δουλεύουν πάνω στην συγκεκριμένη τεχνολογία για πάνω από 10 χρόνια και έφτασε η στιγμή να την κάνουν πραγματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας