Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν εργάζονται για να βρουν τρόπο να παράγουν βιολογικά καύσιμα ντίζελ από φύκια (κοινώς άλγη). Μια νέα επιχορήγηση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν επιτυχώς μια μέθοδο για τη συγκομιδή φυκιών και την μετατροπή τους σε βιοντίζελ που δεν θα συμβάλει αρνητικά στην κλιματική αλλαγή.
Εν τούτοις αυτό το εγχείρημα, φυσικά, απέχει πολύ από τη μαζική δημιουργία φιλικού προς το περιβάλλον βιοντίζελ. Εδώ και πολλά χρόνια η βιομηχανία της ενέργειας μετατρέπει το καλαμπόκι και τη σόγια σε καύσιμα, αλλά αυτές οι μέθοδοι έχουν πολλά μειονεκτήματα, καθώς η σόγια και το καλαμπόκι που μετατρέπεται σε καύσιμο είναι τροφή που ταΐζει αρκετό κόσμο σε όλο τον πλανήτη, επιπλέον η καλλιέργειά τους καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις και απαιτεί ιδιαίτερο κόπο και πόρους για να μεταφερθεί η καλλιέργειά τους από το αγρόκτημα στο εργοστάσιο για να μετατραπεί σε καύσιμο, που επίσης απαιτεί αρκετά καύσιμα όλη η διαδικασία της μεταφοράς.
Τα φύκια δεν έχουν κανένα από αυτά τα μειονεκτήματα, επειδή αναπτύσσονται συνήθως σε δεξαμενές, και στη συνέχεια όταν ωριμάσουν και είναι έτοιμα για επεξεργασία μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν παντού. Τα φύκια καλλιεργούνται με φθηνότερο τρόπο και πιο γρήγορα από ό, τι το καλαμπόκι ή η σόγια, καθιστώντας το ιδανικό για τη μετατροπή σε καύσιμα. Και φυσικά, κανείς δεν τρώει φύκια. Ο μόνος λόγος που δεν χρησιμοποιούμε επί του παρόντος τα φύκια για να φτιάξουμε βιοντίζελ είναι επειδή κανείς δεν έχει ακόμη καταλάβει με ποια μέθοδο μεγαλώνουν πιο γρήγορα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan που έλαβαν τη χορηγία θα δοκιμάσουν πολλαπλά είδη φυκών για να βρουν εκείνα που παράγονται γρηγορότερα και είναι κατάλληλα για βιοκαύσιμα που χρειάζονται οι επιστήμονες για στην προκειμένη περίπτωση. Μόλις φτάσουν οι επιστήμονες στο επιθυμητό επίπεδο και βρουν το είδος των φυκών που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν, θα διερευνήσουν τον καλύτερο τρόπο για να μετατρέψουν αυτά τα άλγη σε πετρέλαιο υψηλής απόδοσης.
Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα καύσιμο που θα είναι υψηλής ποιότητας από το κανονικό ντίζελ, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει πολύ λιγότερο στη ρύπανση και το CO2 στην ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, ελπίζουν να δημιουργήσουν καύσιμο που ελαχιστοποιεί την αιθάλη στον κινητήρα, αυξάνει την απόδοση του κινητήρα και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 60%.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ερευνητές αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη φυκών που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε εξωτερικούς χώρους. Η καλλιέργεια των φυκιών σε υπαίθριες δεξαμενές φαντάζει ως η καλύτερη μέθοδος για τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά καθιστά πιο δύσκολο για αυτά τα είδη φυκών να επιβιώσουν. Αλλά αν αυτοί οι ερευνητές καταφέρουν τελικά να επιτύχουν ετούτο το μεγαλεπήβολο σχέδιο, θα σημαίνει αυτόματα και μία μεγάλη επανάσταση για τον τεχνολογικό τομέα και μάλιστα θα μπορούσε να βοηθήσει τον πλανήτη να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα με κάτι πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον.