Η Κίνα παρουσίασε τα σχέδια της για ένα νέο τρένο υψηλής ταχύτητας που αναμένεται να ταξιδέψει με 1.000 χλμ/ώρα και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο μέχρι το 2025, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.
Η Κίνα διαθέτει σήμερα τρένα υψηλής ταχύτητας που φτάνουν μέγιστη ταχύτητα 350 χλμ/ώρα, επίσης έχει αναπτύξει μέσα από έρευνες νέες και πρωτοποριακές αμαξοστοιχίες που στην ουσία είναι η επόμενη γενιά τρένων ηλεκτρομαγνητικής πρόωσης.
Το μοντέλο μικρής κλίμακας που βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση 2018 National Mass Innovation and Entrepreneurship Week στην κινεζική πόλη Τσενγκντού στην νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν την περασμένη Τετάρτη.
Το τρένο το οποίο θα κατασκευαστεί από την κρατική εταιρεία China Aerospace Science and Industry Corporation Limited (CASIC) ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2015 και ονομάζεται “T-Flight”, και θα χρησιμοποιήσει μια ελαφριά και θερμικά ανθεκτική καμπίνα μήκους 29,2 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων, ανέφερε η κινεζική εφημερίδα Chengdu Business Daily.
Ο Sun Zhang, εμπειρογνώμονας στον τομέα των τρένων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Shanghai Tongji , δήλωσε ότι όταν ολοκληρωθεί ετούτο το εγχείρημα αναμφισβήτητα θα χαρακτηρίζεται ως ένα θαύμα που θα είναι το στολίδι της Κίνας.
Εν τούτοις αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη κάποιες εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, όπως οι Hyperloop Transportation Technologies και Hyperloop one δοκιμάζουν παρόμοιες τεχνολογίες υψηλής ταχύτητας και εκτιμάται το πιο γρήγορο μέσο από αυτά θα αγγίζει σε ταχύτητα τα 1.000 χιλιόμετρα την ώρα.
Πολλές τεχνολογίες όπως η ηλεκτρομαγνητική πρόωση που θα χρησιμοποιηθεί στο προαναφερόμενο κινεζικό τρένο είναι παρόμοιες με τις αεροδιαστημικές τεχνολογίες, επιπλέον όσο κι αν φαντάζει περίεργο στον περισσότερο κόσμο, αυτά του είδους τα συστήματα έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες, απλά τώρα εξελίσσονται και φτάνουν στο ζενίθ της αποτελεσματικότητα τους.
Έτσι για την ιστορία, η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας σε όλο τον κόσμο, και εκτείνεται σε 22 χιλιάδες χιλιόμετρα, συνδέοντας διάφορες μεγάλες πόλεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία αχανής χώρα με τεράστιο πληθυσμό που ο κόσμος στριμώχνεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθεί προς τον προορισμό του.