ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστημονικές εξηγήσεις, όπως γιατί πετάει το Μάτι μου

Επιστημονικές εξηγήσεις, όπως γιατί πετάει το Μάτι μου

Έχουμε τις επιστημονικές εξηγήσεις για αυτήν και για άλλες 25 ερωτήσεις, που δεν τολμούσες να κάνεις για να μη σε πουν χαζό. Ψάξαμε, μας πήρε λίγο χρόνο αλλά τα βρήκαμε. Τα απίστευτα κι όμως αληθινά της ανατομίας του σώματος. Εδώ θα τα διαβάσεις και θα τα μάθεις όπως κάναμε και εμείς. Μετά θα αρχίσεις να πειραματίζεσαι.. όπως έχουμς πράξει φυσικά και εμείς. Πρόσεχε όμως γιατί τα τρικ του σώματος είναι πολλά… και δεν υπάρχει πάντα έξοδος κινδύνου.

Πίνακας περιεχομένων

Γιατί Έχω την Αίσθηση του Deja vu;

Οι περισσότεροι το νιώθουμε, κυρίως όταν κοιτάζουμε τα εξώφυλλα του Men’s Health. Το Deja vu είναι ένα βιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει σε πολλούς, αλλά περισσότερο σε όσους πάσχουν από κρίσεις και ημικρανίες στους κροτάφους. Οι ημικρανίες και οι κρίσεις προκαλούν νευρική υπερδιέγερση στα τμήματα του εγκεφάλου, όπου εδράζει η μνήμη. Οταν μου συμβαίνει αυτό συγχέω παρελθούσες εμπειρίες με νέες. Πιο συγκεκριμένα, έχω την εμπειρία μιας κατασκευασμένης μνήμης, βασισμένη όμως σε ένα τελείως καινούργιο γεγονός. Το αποτέλεσμα είναι ό,τι συμβαίνει στο παρόν να νομίζω ότι έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Γιατί μου Αρέσει να Παίζω με τον Αφαλό μου;

Το κάνω αυτή τη στιγμή και ναι, είναι περίεργο. Ο Joseph L. Jorizzo, M.D., καθηγητής και διευθυντής δερματολογικής κλινικής, λέει ότι απλώς προκαλούμε σύγχυση στα τοπικά νεύρα. Το σώμα δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους αντιδράσεις – εξάλλου το ανθρώπινο είδος δεν σχεδιάστηκε για να παίζει με τον αφαλό του. Ακόμα και αν την ώρα που γαργαλιέμαι στον αφαλό νιώθω πως διεισδύω στο πιο απόκρυφο μέρος του ανθρώπινου σώματος, καλό θα ήταν να θυμάμαι πως ο αφαλός δεν βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Είναι απλώς μία ουλή, καλά επουλωμένη, από την εποχή που είχες το πρώτο σου τραύμα.

Τι Γίνεται Όμως με τα Αέρια που Σκοτώνουν την Υστεροφημία μου;

Ο γαστρεντερολόγος, Philip Schoenfeld, διευθυντής του Bethesda Naval Hospital, είναι σαφής. Ακόμα και αν προσπαθήσεις να το κρύψεις, η αλήθεια θα λάμψει κάποια στιγμή αναπάντεχα, στην πιο βρομερή εκδοχή της, όταν εσύ δεν δίνεις σημασία, όταν κοιμάσαι ή όταν είσαι στην τουαλέτα. Ενας τρόπος για να μη γίνεις ρεζίλι των σκυλιών δημοσίως είναι να σταματήσεις να φλυαρείς την ώρα που τρως. Ετσι, δεν θα καταπίνεις τόσο πολύ αέρα και θα αποφύγεις τη δύσκολη θέση να ρίξεις την ευθύνη στον παππού απέναντι.

Γιατί δεν Χρειάζομαι την Σπλήνα μου;

Ο σπλήνας είναι σαν τη δεύτερη γλώσσα. Απόλυτα χρήσιμος, αλλά όχι και αναγκαίος για την επιβίωση. Καταχωνιασμένος στην αριστερή πλευρά της κοιλιακής χώρας, επεξεργάζεται τα διάφορα παράγωγά του και βοηθάει το ανοσοποιητικό σου σύστημα στη λειτουργία του. Οι ειδικοί λένε πως άλλα μέρη στο εργοστάσιο, όπως το συκώτι για παράδειγμα, μπορούν να εκτελέσουν χρέη σπλήνα μια χαρά. Γι’ αυτό αν πρέπει να τον αφαιρέσεις αύριο, μη φρικάρεις. Άλλα πράγματα που μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά είναι η σκωληκοειδής απόφυση, ο ένας νεφρός, ο ένας πνεύμονας και η μία από τις τρεις κοπέλες που βγαίνω αυτόν τον καιρό.

Γιατί Έχω Στύση Όταν Κοιμάμαι; Εδώ δεν Έχω την Ημέρα.

Η ονείρωξη θερινής νυκτός, κατά κόσμον νυχτερινή στύση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφοδιαστεί το πέος με αίμα. Για την ακρίβεια, κάθε νυχτερινή στύση δίνει 1 1/2 με 4 ώρες αίματος στο πέος για κάθε μέρα, λέει η Irwin Goldstein, M.D., καθηγήτρια ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Επομένως, το βλέπω σαν εφοδιασμό των μπαταριών. Εξάλλου, ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου ξεκουράζεται και αδρανεί. Αν το πάθαινα και την ημέρα, στα καλά καθούμενα, τότε θα το συζητούσα ξανά.

Γιατί Πετάει το Μάτι μου;

Οι γιατροί συνηθίζουν να το αποκαλούν ακούσιες ανακλαστικές συσπάσεις. Τότε δηλαδή που τα νεύρα εκτελούν αντιδράσεις χωρίς να τους έχει ζητηθεί. Στην περίπτωση του ματιού αυτό λέγεται μαρμαρυγή και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ανακλαστική σύσπαση του μυός του ματιού μου. Ανησυχούμε μόνο όταν οι σπασμοί αυτοί γίνονται συνεχώς και μας ενοχλούν. Δηλαδή, μόλις αποκτήσουμε ένα ωραιότατο, αντικοινωνικό τικ. Πάντως, σε αντίθεση με τα τικ, που είναι επαναλαμβανόμενα και κάνουν τα μωρά στο διπλανό αυτοκίνητο να φωνάζουν «μαμά, μαμά, κοίτα», η μαρμαρυγή είναι σαν το χιούμορ αυτού του κειμένου. Μικρό και απόλυτα τυχαίο.

Τα Φρύδια Εξυπηρετούν σε Κάτι;

Συγκρατούν φυσικά τον ιδρώτα εμποδίζοντάς τον να μπει στα μάτια, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο στους πρωτόγονους, που είχαν δύσκολες χειρονακτικές δουλειές. Επιπλέον, τόσο τα φρύδια όσο και οι βλεφαρίδες είναι καλυμμένα με μία κέρινη ουσία, που βοηθάει στην ενυδάτωση. Ο δρ. Glasgow υποστηρίζει πως τα φρύδια παραπέμπουν σε μια περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας, τότε που οι άνθρωποι είχαν ένα ενιαίο φρύδι για λόγους περαιτέρω προστασίας. Σήμερα συναντάται σαν γενετικό απολίθωμα, το οποίο επανεμφανίζεται, το φαινόμενο του σμιχτοφρύδη. Κάτι σαν την Πέγκυ Τρικαλιώτη στο «Η αγάπη άργησε μια μέρα».

Γιατί μια Παρανυχίδα Πονάει Περισσότερο από Πληγή Σφαίρας;

Οσοι τα είχαν και τα δύο γνωρίζουν. Οι παρανυχίδες κρέμονται πάνω σε τόσο πολλές νευρικές απολήξεις, που ακόμα και μια μικρή κίνηση μπορεί να φέρει την καταστροφή. Πράγμα που δικαιολογεί απόλυτα το τσούξιμο και τον πόνο. Την επόμενη φορά που θα σφάξεις τον εαυτό σου, κατά τη διάρκεια ενός αυτοσχέδιου μανικιούρ, μούλιασε το νύχι σε νερό για να μαλακώσει το δέρμα. Υστερα κόψε τις πέτσες με το ειδικό ψαλιδάκι, που θα έχεις απολυμάνει, και κλείσε ραντεβού με κάποιον που πληρώνεται για να κάνει μανικιούρ. Και φυσικά, πάψε να τρως τα νύχια σου.

Γιατί δεν Μπορώ να Αυτογαργαληθώ;

Μάλλον γιατί αυτό θα οδηγούσε το ανθρώπινο είδος στη ραστώνη.

Γαργαλιόμαστε όταν ερεθίζονται οι απολήξεις των νεύρων στο δέρμα μας, αλλά η ίδια η αίσθηση του γαργαλητού δημιουργείται στο κεντρικό μας νευρικό σύστημα, λέει ο δρ Jorizzo. Αν προσπαθήσουμε να την προκαλέσουμε εμείς θα αποτύχουμε, γιατί απαιτείται το ξάφνιασμα.

Πως Έμαθε το Σώμα μου να Ξυπνάει την Ίδια Ώρα Κάθε Μέρα;

Στο μυαλό του καθενός υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι, στο μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας. Μου το είπε ο γιατρός, αλλά είχε δύσκολο όνομα και δεν το συγκράτησα. Αυτό το ρολόι ενεργοποιεί τη διαδικασία του ύπνου, του ξυπνήματος και τη θερμοκρασία του σώματος. Για να ξυπνήσω πρέπει πρώτα να πυροδοτηθεί αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος, πράγμα που παράγει ταυτόχρονη αύξηση στις ορμόνες. Σύμφωνα με τον Gary Zammit, Ph.D., διευθυντή στο Sleep Disorders Institute της Νέας Υόρκης, το ρολόι ενεργοποιείται με τη φυσική παραγωγή μελατονίνης και κάποιων άλλων παραγόντων. Χωρίς αυτό το ρολόι δεν θα είχαμε κανένα σχεδιάγραμμα για τον ύπνο ή το ξύπνημα και θα γινόμασταν ψυχοπαθείς δολοφόνοι από τις πολλές διαταραχές.

Γιατί Γουργουρίζει το Στομάχι μου;

«Η κοιλιακή χώρα είναι γεμάτη με συμπιεσμένους μυς, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη», λέει ο δρ Schoenfeld, πράγμα που δικαιολογεί αυτομάτως γιατί το πεπτικό σύστημα αδιαφορεί για την κοινωνική ευγένεια. Χωρίς φαγητό οι μύες συμπιέζονται, ενώ το γαστρικό υγρό που συγκρατούν ρέει και ακούγεται σαν τανκ έτοιμο να τα σπάσει όλα. Για να αποφύγεις το θόρυβο πρέπει να τρως τακτικά και μικρά σνακ. Τα κράκερ είναι η καλύτερη λύση, μιας και το απορροφούν αποτελεσματικά. Αν δεν γίνει τίποτα και συνεχίζουν να σε κοιτάζουν επικριτικά, πες απλώς πως είναι το παιδί μέσα σου.

Γιατί δεν Σταματώ να Τρώω τα Νύχια μου;

Τα νύχια είναι κατάλοιπο του ανθρώπινου γένους, από την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν στα σπήλαια έως σήμερα. Σε βοηθούν να γαντζώνεσαι, να ξεχωρίζεις τα πράγματα -στην περίπτωσή μου το τηγανητό κοτόπουλο- και κυρίως προστατεύουν τα ακροδάχτυλα, τα οποία είναι γεμάτα αιμοφόρα αγγεία. Ο δρ Norman Levine, υποστηρίζει πως όταν τρώμε τα νύχια μας μάς βοηθάει να χαλαρώσουμε. Και, μάλλον, να γυρίσουμε σε εκείνο το στοματικό στάδιο, το οποίο κατηγορούν οι γυναίκες τους άντρες πως δεν ξεπερνούν ποτέ.

Γιατί Πρέπει να Χρησιμοποιώ Συνέχεια Αποσμητικό;

Για να μη μοιάζω με τον Αλ Μπάντι και να μπορώ να μιλάω με τους ανθρώπους χωρίς να τους αποτελειώνω. Η δρ Day ρίχνει περισσότερο φως λέγοντάς μου πως, από τη στιγμή που μπαίνω στην εφηβεία οι αδένες μου ενεργοποιούνται και παράγουν ένα σωρό λιπαρές ουσίες. Αυτές οι ουσίες αναμειγνύονται με τον ιδρώτα και παράγουν την αμμωνία. Τώρα το ότι δεν ενοχλούμαι με τον ιδρώτα μου είναι γιατί έχω δουλέψει πολύ για να τον αποκτήσω. Από το γυμναστήριο, στο πρωινό jogging, την κίνηση στους δρόμους και το άγχος για το βραδινό date.

Σε αντίθεση με τους άλλους, που δεν έχουν τέτοια πρόθεση. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει αν μυρίζει η αναπνοή του. Καθώς η μύτη βρίσκεται ακριβώς πάνω από το στόμα, έχει συνηθίσει τις οσμές που εκείνο εκκρίνει κι επικεντρώνεται πλέον σε άγνωστες μυρωδιές.

Γιατί Κοκκινίζω σαν Παντζάρι;

Οι πρωτόγονοι γνώριζαν το λόγο ενστικτωδώς. Όταν το συναίσθημα και η αδρεναλίνη ανέβαιναν κατακόρυφα, ένα κόκκινο πρόσωπο προϊδέαζε για επίθεση και τρόμαζε τους εχθρούς. Το σώμα ετοιμάζει τους μηχανισμούς άμυνας με το να φέρνει αίμα στο πρόσωπο, κάτι που μας κάνει να σκεφτόμαστε καλύτερα σε περιόδους στρες.

Στους περισσότερους ανθρώπους το αλκοόλ, οι πικάντικες γεύσεις, η υψηλή θερμοκρασία και οι Ρωσίδες χορεύτριες είναι οι λόγοι για να αρχίσει το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι και να βάφει τα μάγουλα. Ολα αυτά αντιμετωπίζονται αν κόψω τις μπύρες, το μεξικάνικο και μετακομίσω μόνιμα στην Ανταρκτική.

Με Έχει Πιάσει μια Φαγούρα!

Οι ανθρωπολόγοι ανατρέχουν στις ημέρες, όταν οι πρωτόγονοι ήταν καλυμμένοι με τρίχα και παράσιτα. Η φαγούρα δημιουργείται από την αύξηση ισταμίνης στο δέρμα. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν έχεις γενική φαγούρα στο σώμα με απροσδιόριστη την πηγή της. Η δρ Day μας εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή εσύ αισθάνεσαι να σε πιάνει φαγούρα στο σημείο α, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα βρίσκεται σε ένα σημείο β.

Γιατί το Κόψιμο από Χαρτί Τσούζει Τόσο;

Το ξέρεις πως στις άκρες των δαχτύλων έχεις πιο πολλά νεύρα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, ακόμα και από το πέος; Γι’ αυτό το λόγο ο αυνανισμός είναι τόσο ευχάριστος. Κάνει τα δάχτυλά σου να χαλαρώνουν. Το κόψιμο από το χαρτί μπορεί να είναι πολύ πιο βαθύ από όσο φαντάζεσαι, μιας και χτυπάει στο ψαχνό τις απολήξεις των πιο λεπτών νεύρων. Η επαφή με τον αέρα είναι αυτή που κάνει το κόψιμο να πονάει τόσο, επομένως πρέπει αμέσως να το καλύψεις με ένα μικρό επίδεσμο και να ζητήσεις άδεια για την υπόλοιπη μέρα από το αφεντικό σου.

Γιατί Ξυπνάω με την Τσίμπλα στο Μάτι;

«Οι τσίμπλες -πιο κομψά δεν λέγονται- είναι προϊόν μικρών αλλεργικών αντιδράσεων, που συμβαίνουν όταν κοιμάσαι», συνεχίζει ο δρ. Iwatch. Αυτές οι αντιδράσεις παράγουν πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ματιού, η οποία καθώς κοιμάσαι συγκεντρώνεται στις γωνίες. Συνδυάζεται άριστα με τη σκόνη και τη λιπαρότητα, που εκκρίνει το μάτι.

Πονάνε και τα Μαλλιά μου. Αλήθεια Λέω!

Οι τρίχες και τα μαλλιά -εν γένει- δεν πονάνε, γιατί δεν έχουν νευρικά κύτταρα. Οι ρίζες τους όμως περιτριγυρίζονται από νευρικές απολήξεις. Κάποιες φορές ερεθίζονται ή ηλεκτρίζονται, πράγμα που μπορεί να σημαίνει πως κάποια δερματίτιδα σου χτύπησε την πόρτα. Η δερματίτιδα μπορεί να είναι άσχημη κι ενοχλητική, αλλά όχι ηλίθια, επομένως με την κατάλληλη αγωγή και με ένα αντίστοιχο σαμπουάν θα υποχωρήσει. Αυτά τουλάχιστον συστήνει ο δρ Jorizzo και δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε. Το καυτό νερό επιδεινώνει τη φαγούρα, γι’ αυτό σφίξε τα δόντια και μπες κάτω από το κρύο.

Κάθε Φορά που Τραβάω το Αυτί μου μού Ερχεται να Ρευτώ.

Εξαιτίας του τρόπου που συνδέονται οι εξωτερικές απολήξεις των νεύρων των αυτιών με τον εγκέφαλο μπορείς όντως να ρευτείς με ένα απλό τράβηγμα του αυτιού. Η εξήγηση δίνεται από ένα ανακλαστικό, που συνδέει το αυτί με το φάρυγγα. Μπορείς επίσης να νιώσεις την ανάγκη να βήξεις. Αλλά ούτε αυτό είναι προς τιμήν σου.

Γιατί Έχω Κερί στα Αυτιά;

Το θέμα είναι να τα καθαρίζω σχολαστικά για να μην έχω. Τελοσπάντων. Το κερί στα αυτιά είναι ένα μείγμα από διάφορες λιπαρές ουσίες, ίδιες με αυτές που παράγονται από το δέρμα σε διάφορα μέρη του σώματος κι ενώνονται με τη σκόνη, για να εμποδίζουν τη συσσώρευση του νερού και των μικροβίων, εξηγεί ο δρ. Murray Grossan, ωτορινολαρυγγολόγος στο Cedars Sinai Medical Center. Αν δεν είχες το κερί στα αυτιά, θα είχες σίγουρα μια τεράστια λάντζα. Ποιος τη χρειάζεται; Οχι εγώ, πάντως.

Γιατί Σταματάω να Φτερνίζομαι Κάτω από Δυνατά Φώτα;

Αν τα δυνατά φώτα ανήκουν σε ένα αυτοκίνητο που περνάει από μπροστά σου, τότε ο αιφνίδιος θάνατος είναι μια λύση για να σταματήσεις το φτέρνισμα. Αλλά εσύ δεν μιλάς για αυτήν την περίπτωση. Τα δυνατά φώτα, σύμφωνα με το Δρ. Gossan, φέρνουν στα μάτια μια ανακλαστική αντίδραση, που σταματάει το φτέρνισμα. Δοκίμασέ το σε περίπτωση που συλληφθείς. Μπορεί να ομολογήσεις, αλλά φτέρνισμα αποκλείεται να σου ξεφύγει. Από την άλλη, το φτέρνισμα κάνει τη σκόνη να φεύγει από τη μύτη, επομένως οι ωτορινολαρυγγολόγοι δεν συνιστούν να το σταματάμε. Αν τώρα μιλάμε για αλλεργίες, μια δυνατή λάμπα μπορεί να δώσει τη λύση.

Γιατί Έχουμε Χείλη και Γιατί Πρέπει να τα Πιέζουμε Κόντρα σε Αλλα Χείλη;

Ο δρ Glasgow υποστηρίζει πως τα χείλη μου είναι εκεί, για να με αποτρέπουν να χώνω ό,τι βλακεία βρω στο στόμα μου. Τα χείλη αποτελούνται από τόσο ευαίσθητο δέρμα, που μας χρησιμεύει για να καταλαβαίνουμε -ψηλαφίζοντάς τις- ποιες ουσίες στο φαγητό ή γενικότερα είναι επιβλαβείς για το σώμα μας. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούμε μεγάλο αριθμό μυών, που έχουν τα χείλη, για να μπορούμε να χειριζόμαστε τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα τροφής που καταναλώνουμε. Το θέμα είναι γιατί τα χρησιμοποιούμε, για να φιλάμε; Αν τα ζώα συνεχίζουν να μυρίζουν και γλείφουν το ταίρι τους, οι άνθρωποι εξελίσσονται κι επιλέγουν να το φιλήσουν. Και φυσικά, η επαφή των χειλιών είναι πιο ευχάριστη από το να έχεις κάποιον να σε σαλιώνει και να σε γλείφει συνέχεια. Ή, μήπως, όχι;

Γιατί Kάνω Ανοησίες Mπροστά σε μια Όμορφη Γυναίκα;

Στο ζωικό βασίλειο, τα όμορφα πλάσματα είναι τα απόλυτα δώρα. Όταν τα βλέπουμε μπροστά μας η αδρεναλίνη μας χτυπάει τιλτ, όπως ακριβώς και στον κίνδυνο. Οπότε, ή παίρνεις το ρίσκο για μια ηρωική κίνηση ή για ένα θανάσιμο λάθος. Οσο πιο μεγάλο είναι το δώρο τόσο περισσότερη αδρεναλίνη παράγεται, τόσο πιο ευάλωτος γίνομαι συνεπώς. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο θρίαμβος του ρίσκου», Jerilyn Ross, υποστηρίζει ακριβώς το ίδιο και δικαιολογεί τις ηλίθιες αντιδράσεις μου κάθε φορά που περνάει μια ωραία γυναίκα από μπροστά μου.

Γιατί μου αρέσει να τσιμπάω τα οπίσθια άλλων ατόμων

Δεν είναι ότι είμαι κάνα ανώμαλο, σοβινιστικό γουρούνι. Για όλα φταίει η φυσική θέση που βρίσκονται τα οπίσθια των γυναικών, το μήκος των χεριών μου και η μυϊκή ανατομία του δείκτη μου. Σε αντίθεση με τα άλλα δάχτυλα, ο δείκτης είναι ο μόνος που έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων και σε συνδυασμό με τον αντίχειρα σχηματίζουν την απόλυτη φυσική τσιμπίδα. Αυτά τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Eric Glasgow, καθηγητής ανατομίας στο Stanford. Βοηθάει και το ότι βρίσκονται και στο ίδιο ύψος. Οπότε είναι σαν να λέμε πως πάνε γυρεύοντας. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να ισχυριστώ στο δικαστήριο κάθε φορά, που θα με βαραίνει η κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Γιατί Λίγο Πριν με Πάρει ο Υπνος Νομίζω πως Πέφτω;

Πάρ’ το σαν το τρίτο σου μάτι. Είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου να σου θυμίζει πως πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Ο Christopher Jones, M.D., Ph.D., του Πανεπιστημίου της Γιούτα, το αποκαλεί «υπναγωγικό τίναγμα» και θεωρεί πως είναι ένας τρόπος του σώματος για να μας ξυπνήσει. Μερικές φορές είναι απόλυτα χρήσιμο, όπως για παράδειγμα όταν νυστάζω απίστευτα, αλλά η κοπέλα μου μού λέει πως πέρασε την ημέρα της.

Το πρόβλημα είναι να το παθαίνω όταν πραγματικά προσπαθώ να κοιμηθώ, τότε που το νευρικό σύστημα έχει χαλαρώσει τους ρυθμούς του. Οπότε, εγώ μπορεί να ονειρεύομαι προβατάκια, αλλά την ίδια στιγμή να ακούω ήχους και θορύβους που παραξενεύουν το μυαλό μου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος μηχανισμός όταν κοιμάμαι στην εξοχή με ανοιχτά παράθυρα.

Γιατί Τρέχει η Μύτη μου Όταν Κάνει Κρύο;

Μια μύτη που τρέχει είναι αναγκαίο κακό. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο δρ Grossan. Το σώμα μου προσπαθεί να ζεστάνει τον αέρα που αναπνέω. Αυτή η διαδικασία παράγει υγρά στη μύτη, τα οποία ανεβάζουν τη θερμοκρασία, αλλά και το ποσοστό υγρασίας, πράγμα που θερμαίνει αυτόματα τον αέρα που αναπνέω. Μια στεγνή μύτη δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Από τη στιγμή όμως που το υγρό δεν σταματά να παράγεται, η μύτη συνεχίζει να τρέχει και ό,τι περισσεύει καταλήγει στο στόμα – ευτυχώς για μας περιέχει 4% ζάχαρα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166