ΑρχικήΕπιστήμηΕρευνητές ανέπτυξαν σκυρόδεμα ανθεκτικό σε σεισμό 9 ρίχτερ

Ερευνητές ανέπτυξαν σκυρόδεμα ανθεκτικό σε σεισμό 9 ρίχτερ

Ερευνητές ανέπτυξαν σκυρόδεμα ανθεκτικό σε σεισμό 9 ρίχτερ.

Ένα νέο ανθεκτικό σε σεισμούς οπλισμένο σκυρόδεμα που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο University of British Columbia θα παρουσιάσει την πρώτη του πραγματική εφαρμογή ως μέρος της σεισμικής του αντοχής σε ένα δημοτικό σχολείο του Βανκούβερ του Καναδά.

Το υλικό κατασκευάζεται σε μοριακό επίπεδο ώστε να είναι ισχυρό, εύπλαστο και όλκιμο, παρόμοιο με το χάλυβα που μπορεί να ενισχύσει δραματικά την αντίσταση στο σεισμό μιας σεισμικά ευάλωτης δομής όταν εφαρμόζεται ως λεπτή επίστρωση στις επιφάνειες.

Οι ερευνητές υπέβαλαν το υλικό, που ονομάζεται οικολογικό όλκιμο τσιμεντοειδές σύνθετο υλικό (EDCC), σε σεισμικές δοκιμές προσομοίωσης χρησιμοποιώντας εντάσεις τόσο υψηλές όσο ο σεισμός μεγέθους 9,0 με 9,1 ρίχτερ που έπληξε το Tohoku, την Ιαπωνία το 2011.

“Εφαρμόσαμε σε αρκετούς τοίχους το στρώμα EDCC πάχους 10 χιλιοστών, το οποίο επαρκεί για να ενισχύσει τους περισσότερους εσωτερικούς τοίχους έναντι σεισμικών κρίσεων”, λέει ο Salman Soleimani-Dashtaki, υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα πολιτικών μηχανικών της UBC. “Για να βεβαιωθούμε για την πλήρη χρηστικότητα του σκυροδέματος, ήταν αναγκαίο να γίνει η προσομοίωση σε επίπεδο Τοχόκου και τελικά διαπιστώσαμε ότι δεν έσπαγε».

Το EDCC έχει προστεθεί ως επίσημη επιλογή μετασκευής στο σεισμικό πρόγραμμα αναμόρφωσης του BC και η ομάδα θα συνεργαστεί με εργολάβους τους επόμενους δύο μήνες για την αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου Annie B. Jamieson στο Βανκούβερ.

«Αυτή η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από την UBC έχει εκτεταμένο αντίκτυπο και θα μπορούσε να σώσει τη ζωή όχι μόνο των Βρετανών, αλλά και των πολιτών σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η υπουργός Προχωρημένης Εκπαίδευσης, Δεξιοτήτων και Κατάρτισης Μελάνι Μάρκ. “Το ανθεκτικό σκυρόδεμα στο σεισμό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εφαρμοσμένη έρευνα στα δημόσια πανεπιστήμια μας αναπτύσσει την επόμενη γενιά παραγόντων αλλαγής. Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα που προωθούνται σε όλα τα μεταδευτεροβάθμια ιδρύματα που οδηγούν σε τεχνολογίες αιχμής, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας δυναμικής, σύγχρονης κοινωνίας BC που μας ωφελεί όλους».

Το EDCC συνδυάζει τσιμέντο με ίνες πολυμερούς και άλλα βιομηχανικά πρόσθετα, καθιστώντας το εξαιρετικά βιώσιμο, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής μηχανικής του UBC την Nemy Banthia, η οποία επιβλέπει την εργασία.

“Με την αντικατάσταση σχεδόν 70% του τσιμέντου με flyash, ένα βιομηχανικό παραπροϊόν, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα τσιμέντου που χρησιμοποιείται ήδη στα συμβατικά κτίρια”, δήλωσε η Banthia. “Αυτή είναι μια πολύ επείγουσα απαίτηση, καθώς ένας τόνος παραγωγής τσιμέντου απελευθερώνει σχεδόν έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η βιομηχανία τσιμέντου παράγει σχεδόν το 7% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ερευνητικό κέντρο αριστείας IC-IMPACTS που φιλοξενείται στο UBC, το οποίο προωθεί την ερευνητική συνεργασία μεταξύ Καναδά και Ινδίας. Το IC-IMPACTS θα καταστήσει το EDCC διαθέσιμο για την ανακαίνιση ενός σχολείου στο Roorkee στο Uttarakhand, έναν ιδιαίτερα σεισμικό χώρο στη βόρεια Ινδία.

“Αυτή η τεχνολογία κερδίζει σημαντική προσοχή στην Ινδία και θα προσφέρει στις καναδικές εταιρείες ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά υποδομών”, πρόσθεσε η Banthia, η οποία επίσης δραστηριοποιείται ως επιστημονικός διευθυντής της IC-IMPACTS.

Άλλες εφαρμογές του EDCC περιλαμβάνουν ανθεκτικές κατοικίες για κοινότητες πρώτων εθνών, αγωγούς, πεζοδρόμια, υπεράκτιες πλατφόρμες, ανθεκτικές σε έκρηξη κατασκευές και βιομηχανικά δάπεδα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166