ΑρχικήΕπιστήμηΤο νερό του πλανήτη Άρη βρίσκεται υπό υπερμεγέθης πίεση

Το νερό του πλανήτη Άρη βρίσκεται υπό υπερμεγέθης πίεση

Το νερό του πλανήτη Άρη βρίσκεται υπό υπερμεγέθης πίεση.

Οι ερευνητές που διερευνούν εάν υπάρχει ύπαρξη υγρού νερού στον Άρη έχουν δώσει νέα στοιχεία για τα όρια της ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Μια ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Lorna Dougan από το Πανεπιστήμιο του Leeds έχει αναλύσει τη δομή του νερού σε ένα διάλυμα υπερχλωρικού μαγνησίου – που αναφέρονται ως “mimetic Martin water” – για να καταλάβει καλύτερα πώς το υγρό θα μπορούσε να υπάρχει στην επιφάνεια του Άρη.

Τα δείγματα του Μαρτινού εδάφους που συγκέντρωσε το Phoenix Lander το 2009 βρήκαν ασβέστιο και ισχυρά οξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του υπερχλωρικού μαγνησίου. Αυτό τροφοδότησε την εικασία ότι οι ροές του υπερχλωρικού άλατος μπορεί να είναι η αιτία της διοχέτευσης και της διάβρωσης που παρατηρείται στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ο Δρ Dougan, από την Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας και το Κέντρο του Astbury, δήλωσε: “Η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων διαφορετικών υπερχλωρικών αλάτων στο έδαφος της Άρη, δίνει νέα εικόνα για τις ποτάμιες ακτές του Άρη”.

Οι επιφανειακές θερμοκρασίες στον Άρη μπορεί να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα περίπου 20 ° βαθμούς κελσίου στον ισημερινό και χαμηλότερα Κελσίου στους πόλους του πλανήτη στους -153°. Με μέση θερμοκρασία επιφάνειας -55 ° βαθμούς κελσίου, το ίδιο το νερό δεν μπορεί να υπάρχει ως υγρό στον Άρη , αλλά τα συμπυκνωμένα διαλύματα υπερχλωρικού μπορεί να επιβιώσουν υπό αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες”.

Μέσω πειραμάτων που έγιναν στο Facility ISIS και στη μοντελοποίηση του υπολογιστή, η ομάδα μπόρεσε να βελτιώσει και να αναλύσει τη δομή του mimetic Martian water.

Το αποτέλεσμα της ανάλυσής τους, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature Communications , δείχνει ότι τα διαλύματα υπερχλωρικού μαγνησίου έχουν δραματική επίδραση στη δομή του νερού. Η επίδραση του υπερχλωρικού μαγνησίου είναι ισοδύναμη με την πίεση του καθαρού νερού στα 2 δισεκατομμύρια pascals ή περισσότερο. Η ομάδα παρατήρησε ότι τα ιόντα στο νερό είναι εν μέρει διαχωρισμένα και είναι πιθανόν αυτός ο διαχωρισμός να εμποδίζει το πάγωμα του υγρού.

Ο Δρ Dougan είπε: “Βρήκαμε αυτές τις παρατηρήσεις αρκετά ενδιαφέρουσες.Δίνει μια διαφορετική προοπτική για το πώς τα άλατα διαλύονται στο νερό.Το υπερχλωρικό μαγνήσιο είναι σαφώς ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο σημείο ψύξης αυτής της λύσης και προετοιμάζει το δρόμο για την κατανόηση του πώς ένα υγρό υπάρχει κάτω από τις συνθήκες υπο-κατάψυξης του Άρη.

«Εάν η δομή του νερού του Άρη είναι υπό πίεση, ίσως αναμένεται να βρούμε οργανισμούς προσαρμοσμένους στη ζωή υψηλής πίεσης παρόμοιους με πιεζοφίλους στη Γη, όπως βακτήρια βαθέων υδάτων και άλλους οργανισμούς που ευδοκιμούν σε υψηλή πίεση.

“Αυτό υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της μελέτης της ζωής σε ακραία περιβάλλοντα τόσο σε επίγειο, όσο και σε μη χερσαίο περιβάλλον, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τα φυσικά όρια της ζωής .

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166