Καθώς τα δίκτυα 5G συνεχίζουν να επεκτείνονται σε αρκετές χώρες και πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, μία μερίδα ερευνητών επισημαίνουν ό,τι έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη του 6G, το οποίο εκτιμάται πως θα είναι διαθέσιμο προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό σε περίπου μια δεκαετία από τώρα.
Αυτή τη φορά, λένε, το βασικό σημείο του 6G δεν θα είναι τα ταχύτερα τηλέφωνα ή ασύρματη υπηρεσία διαδικτύου στο σπίτι, αλλά μάλλον μια σειρά προηγμένων βιομηχανικών και επιστημονικών εφαρμογών – συμπεριλαμβανομένης της ασύρματης τηλεματικής πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο στις διεργασίες AI μέσω του ανθρώπινου εγκεφάλου. Εν ολίγοις θα συνδέεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος με τη τεχνητή νοημοσύνη, με αυτόματο τρόπο χωρίς να απαιτείται ο χρήστης να πατήσει κάποιο κουμπιά στη συσκευή.
Προφανώς, για όσους δεν γνωρίζουν είναι επιτακτική ανάγκη να επισημάνω πως αρκετοί επιστήμονες αναφέρουν κατηγορηματικά πως οι περισσότερες εφαρμογές και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφορούν επί του παρόντος στο εμπόριο, μπορεί ίσως να μην είναι αυτό που υπόσχονται, αλλά κάτι διαφορετικό, δηλαδή ό,τι στην πραγματικότητα είναι προγράμματα αυξημένης νοημοσύνης και όχι τεχνητής νοημοσύνης, και απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να μπορέσουν αυτά τα λογισμικά να τελειοποιηθούν.
Και για την τελειοποίηση και την αξιοποίηση αυτών των λογισμικών σίγουρα θα βοηθήσει κατά κάποιο τρόπο και η ασύρματη τεχνολογία τους 6G, όπου μέσω αυτής της τεχνολογίας θα συνδέονται ασύρματα μεταξύ τους, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι κινητές και οι σταθερές συσκευές και ούτω καθεξής.
Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από όλα είναι ό,τι τα πιο δυναμικά λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης δεν βρίσκονται στο εμπόριο, αλλά στις υπηρεσίες του στρατού, και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο είναι το αληθινό επίπεδο των ικανοτήτων τους, αλλά υπολογίζεται πως δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του εμπορίου.
Επιπρόσθετα, το πιο δύσκολο εμπόδιο που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη είναι πως μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να λειτουργεί χωρίς να απαιτείται ο άνθρωπος να κάνει κάποιο χειρονακτική επέμβαση προς αυτήν. Μία από τις θεωρίες είναι πως μπορεί να συνδεθούν αυτά τα δύο πράγματα μεταξύ τους μέσω ασύρματης τεχνολογίας όπως το 6G.