ΑρχικήΕιδήσειςΡωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης στόχευε τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές του 2019

Ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης στόχευε τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές του 2019

Σε μια νέα έκθεση σχετικά με τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων και την παραπληροφόρηση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν ό,τι η ρωσική κρατική μηχανή έβαλε το χέρι της για να επηρεάσει τους ψηφοφόρους με διάφορα τεχνάσματα.

Η συγκεκριμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρείχε πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τον υπόγειο πόλεμο που πραγματοποιείται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, ακόμη και μέσω της Google, όπου οι επιτήδειοι προσπαθούν να περάσουν την προπαγάνδα τους με κάθε τρόπο, για να εξυπηρετήσουν επικίνδυνους σκοπούς, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο ακόμη και την εθνική ασφάλεια των χώρων, και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότρυνε τους κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συνεχίσουν να προσπαθούν να πατάξουν αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές, και να μην επαναπαύονται απλά στις προσπάθειες τους.

Η έκθεση αναφέρει: «Πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, διαπιστώσαμε πως υπήρξε μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο την εξάπλωση προπαγανδιστικού υλικού σε διαδικτυακές πλατφόρμες, και όλες αυτές οι ενέργειες γινόντουσαν κατά κύριο λόγο με τη χρήση των bots και των ψεύτικων λογαριασμών. Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως ετούτες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Με την ενεργή μας υποστήριξη μας, παρατηρήσαμε πραγματικά πως το Facebook, η Google και το Twitter έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σύμφωνα με τον Κώδικα Πρακτικής για την παραπληροφόρηση, ωστόσο είναι γεγονός πως απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα».

Πέρυσι, η ΕΕ θέσπισε μια σειρά νέων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ψηφιακής παραπληροφόρησης, των ψεύτικων ειδήσεων και άλλων ζητημάτων ασφάλειας που σχετίζονται με την ενημέρωση και την πληροφόρηση του κόσμου. Αυτό περιλάμβανε ενέργειες από διάφορους οργανισμούς για τον συντονισμό μιας καλύτερης στρατηγικής απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ένα σύστημα ταχείας ειδοποίησης των χρηστών (και κατ’ επέκταση των πολιτών) και μεγαλύτερη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρκετοί τεχνολογικοί γίγαντες υπέγραψαν πρόσφατα επίσης έναν εθελοντικό κώδικα ορθής πρακτικής που σχεδιάστηκε για να αυξήσει τη διαφάνεια στις πολιτικές καμπάνιες που διεξάγουν τα κόμματα και οι πολιτικοί, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως πλέον όλοι θα ελέγχονται.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166