Εργαλείο του Facebook θα μπορεί να καταλάβει αν ανήκετε στη μεσαία τάξη

Εργαλείο του Facebook θα μπορεί να καταλάβει αν ανήκετε στη μεσαία τάξη
Η εικόνα αρχειοθετήθηκε στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε το Facebook στο αμερικανικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (US PATENT OFFICE)

Εργαλείο του Facebook θα μπορεί να καταλάβει αν ανήκετε στη μεσαία τάξη.

Το Facebook βρήκε έναν τρόπο για να καθορίσει την κοινωνική τάξη των χρηστών, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που αποδεικνύεται πολύ πιο εξελιγμένη από την απλή δήλωση των μελών που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο έχει σχέδια να εκπαιδεύσει τους τεχνητά ευφυείς αλγορίθμους για να προβλέψει εάν κάποιος ανήκει πραγματικά στην «εργατική τάξη», τη «μεσαία τάξη» ή στην «ανώτερη τάξη», το οποίο βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι ένα θέμα πολύ σύνθετο, και αυτό το γεγονός προκύπτει σύμφωνα με την κατάθεση ευρεσιτεχνίας του Facebook που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν την ποσότητα των συσκευών που έχει στην κατοχή του ένα άτομο και με τις οποίες συνδέεται στο κοινωνικό δίκτυο – δηλαδή με όσο περισσότερες συσκευές συνδέεται στην πλατφόρμα, θα υποδηλώνει μεγαλύτερο πλούτο. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την τοποθεσία ενός ατόμου, το επίπεδο εκπαίδευσης και το ιστορικό των ταξιδιών που έχει κάνει.

Δεν είναι σαφές εάν το Facebook θα χρησιμοποιήσει ενεργά το εργαλείο πρόβλεψης της κοινωνικής τάξης που ανήκει κάποιος χρήστης, αλλά είναι προφανές πώς η ομαδοποίηση και η κατηγοριοποίηση των 2 δισεκατομμυρίων χρηστών θα προσφέρει στοχοθετημένη διαφήμιση, κάτι που είναι σαφές πως εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της.

Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν εάν ένα άτομο είναι πιθανό να αρέσκεται σε ταξιδιωτικές διαφημίσεις ή να κάνει like σε τουριστικές σελίδες, μέσω της δραστηριότητας που έχει στην πλατφόρμα του Facebook.