Ermenegildo Zegna: Η ιστορία του οίκου μόδας με τα πολυτελή είδη

Ermenegildo Zegna: Η ιστορία του οίκου μόδας με τα πολυτελή είδη

Θα σας διηγηθούμε μια παλιά ιστορία. Χάρη στον πρωταγωνιστή της, όμως, τον Ermenegildo Zegna (ελληνιστί Ερμενετζίλντο Ζένια), και την υπέροχη οικογένεια του, αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος.

Η ιστορία που λέγαμε ξεκινά ήδη από το δεύτερο μισό του δεκάτου ένατου αιώνα. Ο Άντζελο Ζένια, ωρολογοποιός το επάγγελμα, αποφάσισε τότε να ανοίξει ένα κλωστοϋφαντουργείο με αντικείμενο το μαλλί. Από τα δέκα του παιδιά ήταν το τελευταίο, ο γεννημένος το 1892 Ερμενετζίλντο, που ανέλαβε τη δουλειά, για να τη μεταμορφώσει τελικά σε μία από τις πιο γνωστές και δυναμικές οικογενειακές επιχειρήσεις της Ιταλίας.

Το κλωστοϋφαντουργείο Lanificio Zegna ιδρύθηκε το 1910 στο Trivero, στους πρόποδες των Άλπεων, κοντά στην Μπιέλα, και σκοπός του Ερμενετζίλντο ήταν να παράγει εκεί υφάσματα κορυφαίας ποιότητας για αντρικά ρούχα και να εισάγει καινοτομίες σε προϊόντα και παραγωγή. Οι γιοι του, Άντζελο και Άλντο, σύντομα έμαθαν τα μυστικά της δουλειάς από τον πατέρα τους. Και οι δύο ξεκίνησαν στην επιχείρηση όντας ακόμη έφηβοι, ενώ παράλληλα σπούδαζαν στην Ιταλία και το εξωτερικό. Στα 60’s ανέλαβαν σταδιακά τη δουλειά, η οποία πλέον είχε την επωνυμία «Ermenegildo Zegna e Figli».

Ο Αντζελο και ο Αλντο άρχισαν και εκείνοι να φέρνουν με τη σειρά τους τούς γιους και τις κόρες τους στην εταιρεία, δημιουργώντας έτσι τη σύγχρονη γενιά των διευθυντών της. Οπως ο Ερμενετζίλντο πριν από εκείνους, έτσι ακριβώς ο Αντζελο και ο Αλντο βοήθησαν τον Ερμενετζίλντο, τον Πάολο, την Ανα, την Μπενεντέτα, τη Λάουρα και τη Ρενάτα να ανελιχθούν στην ιεραρχία της επιχείρησης και να αναλάβουν τη διοίκησή της. Σήμερα, όλοι κατέχουν θέσεις κλειδιά. Μέσα από τέσσερις γενιές, ο ιδρυτής Ερμενετζίλντο και οι απόγονοί του κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια παγκόσμια δύναμη στον κόσμο της αντρικής ένδυσης και ταυτόχρονα να διατηρήσουν την επιχείρηση στα χέρια της οικογένειας, κάτι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι όμιλοι γίγαντες και οι εξαγορές.

Ermenegildo Zegna: Μυαλό για μπίζνες

Πως, όμως, το lanificio Zegna εξελίχθηκε σε μια εταιρεία ηγέτιδα στον τομέα της, με δίκτυο διανομής σε 80 και πλέον χώρες στον κόσμο; Το μυστικό βρίσκεται στο γονίδιο Ζένια, που μάλλον πρέπει να αποκωδικοποιηθεί για όσους θα ήθελαν να έχουν επιτυχία στις επιχειρήσεις. Ολα ξεκίνησαν από το μυαλό του ιδρυτή Ερμενετζίλντο, ο οποίος έβλεπε μακριά. Πολύ μακριά. Η έμφαση που έδινε στην ποιότητα τον οδήγησε από την Ιταλία στην Αυστραλία, τη Μογγολία και τη Νότιο Αφρική, ώστε να αγοράζει το καλύτερο μαλλί που υπάρχει στον κόσμο για τα κασμίρια και τα μοχέρ του –αλλά και στην Αγγλία, όπου, αγοράζοντας μηχανές πλέξης από τον ανταγωνισμό, κατάφερε να προωθήσει την καινοτομία στις τεχνικές παραγωγής.

Όπως λέει ο Αντζελο, ο μικρότερος γιος του, «Τέσσερις δυνάμεις επέδρασαν στη ζωή του πατέρα μου. Πρώτα απ’ όλα, γεννήθηκε στο σωστό περιβάλλον για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές του ικανότητες: Υπήρχαν πολλές εταιρείες που ανταγωνίζονταν μέσα σε μια σχετικά μικρή περιοχή. Δεύτερον, πάντα ήταν διατεθειμένος να ανταγωνιστεί σοβαρά τους Βρετανούς. Η τρίτη δύναμη ήταν ένα εξαιρετικά ανοιχτό μυαλό, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με την κοινωνική πρόνοια της περιοχής, την αναδιανομή του πλούτου στους εργάτες. Τέλος, υπήρχε η πολύ σημαντική σχέση του με τη φύση, η γνώση του ότι οι φυσικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και ότι πρέπει να τους προστατεύσουμε. Ηταν οικολόγος πολύ πριν υπάρξει καν ο όρος!».

Αλλά ήταν και ένας επιχειρηματίας που πολύ νωρίς κατάλαβε την αξία της διαφήμισης – το Lanificio Zegna ήταν η πρώτη επιχείρηση με καταχωρίσεις στα ιταλικά τρένα. Οι γιοι του Ερμενετζίλντο, οι Αντζελο και Αλντο, έδειξαν και εκείνοι τα ταλέντα τους, αναλαμβάνοντας σταδιακά την εταιρεία στη δεκαετία του ’60. Μαζί τους ήρθε η εξέλιξη, καθώς η οικογενειακή επιχείρηση μπήκε δυναμικά στον τομέα του έτοιμου αντρικού ενδύματος· σύντομα ακολούθησαν και συλλογές πλεκτών, αξεσουάρ και sportswear.

Μόνο το καλύτερο

Η φήμη των υφασμάτων Zegna εδραιώθηκε ακόμα και μέσα από περιόδους τόσο δύσκολες όσο ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η «αήττητη» ποιότητά τους επέτρεψε στους ράφτες της εποχής να ξαναφτιάχνουν το κοστούμι πολύ απλά γυρίζοντας το ύφασμα από την ανάποδη(!), έτσι ώστε το ρούχο να έχει μια δεύτερη ζωή, προς τέρψιν του οικονομικά στενεμένου πελάτη. Αυτό συνέβαινε γιατί μέσα στο εργαστήριο του Lanificio Zegna ο Ερμενετζίλντο μετέτρεπε τις εκλεκτές πρώτες ύλες που αναζητούσε και έβρισκε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε εκλεκτά νήματα και στη συνέχεια σε φίνα υφάσματα. Ενα μάλλινο νήμα Zegna (11,5 μm έως 19 μm) είναι πιο λεπτό όχι μόνον από τα πιο φίνα σκοτσέζικα τουιντ (35 μm), αλλά και από μια ανθρώπινη τρίχα (πραγματικές διαστάσεις: 60 μm).

Οι ειδικοί συγκρίνουν τα μάλλινα υφάσματα Zegna με τα ωραιότερα μεταξωτά ή ακόμη και με το βικούνα, το «ύφασμα των θεών» από τις Ανδεις, που φτιάχνεται από το ομώνυμο ζώο της οικογένειας των λάμα. Εχοντας μια τόσο δυνατή πρώτη ύλη στα χέρια τους χάρη στις βάσεις που έθεσε ο Ερμενετζίλντο, οι γιοι του επεξέτειναν στα 70’s την επιχείρηση και στον τομέα της δημιουργίας κοστουμιών sur mesure.

Παράλληλα με την κερδοφόρα επιχείρησή του, ο ιδρυτής Ερμενετζίλντο είχε και άλλα πράγματα στο μυαλό του. Ονειρεύτηκε να δει μεταμορφωμένη την ορεινή περιοχή όπου βρισκόταν και μέχρι σήμερα βρίσκεται το κλωστοϋφαντουργείο του. Στη δεκαετία του ’30 φρόντισε να φυτευτούν 500.000 κωνοφόρα και ροδόδεντρα στην περιοχή και ξεκίνησε την κατασκευή ενός πανοραμικού δρόμου που φέρει το όνομά του. Εξελίσσοντας το οικογενειακό όραμα, οι απόγονοι του Ερμενετζίλντο δημιούργησαν το περιβαλλοντικό πάρκο Oasi Zegna, μια έκταση κατά μήκος του πανοραμικού δρόμου Ζένια, όπου το φυσικό περιβάλλον των Αλπεων προστατεύεται και ταυτόχρονα γίνεται πιο προσιτό στους επισκέπτες της περιοχής. Και αυτά, θα μπορούσε κάποιος να πει, ήταν μόνον η αρχή…

Χρονολόγιο μιας οικογένειας σε αριθμούς

 • 1892: Γεννιέται ο Ερμενετζίλντο Ζένια.
 • 1910: Ιδρύεται η επιχείρηση Lanificio Zegna στο Trivero, στους πρόποδες των Αλπεων, κοντά στην Μπιέλα, από τον Ε. Ζένια.
 • 1932: Το Trivero διαθέτει βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, κινηματοθέατρο και κοινόχρηστη πισίνα χάρη στον Ε. Ζένια. Επονται ιατρικό κέντρο και νηπιαγωγείο.
 • 1938: Γίνονται οι πρώτες εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • 1939: H εταιρεία Lanificio Zegna απασχολεί 1.000 εργαζομένους.
 • 1960: Οι γιοι του Ερμενετζίλντο, οι Αντζελο και Αλντο, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην οικογενειακή επιχείρηση.
 • 1972: Ξεκίνημα της Ermenegildo Zegna Su Misura
 • 1980: Πρώτο exclusive κατάστημα Ermenegildo Zegna στο Παρίσι
 • 1993: Δημιουργείται το περιβαλλοντικό πάρκο Oasi Zegna.
 • 1999: Εξαγορά της Lanerie Agnona SpA, από τις πιο exclusive εταιρείες παραγωγής υφασμάτων παγκοσμίως
 • 2002 (Ιούλιος): Η Ermenegildo Zegna αποκτάει τον έλεγχο της εταιρείας Guida, η οποία κατέχει το σήμα κατατεθέν για το δέρμα Longhi.
 • 2002 (Σεπτέμβριος): Iδρυση της εταιρείας Zefer από κοινού με τη Salvatore Ferragamo (συνιδιοκτησία) με σκοπό την παγκόσμια ανάπτυξη του brand Ermenegildo Zegna στους τομείς των υποδημάτων και των δερμάτινων ειδών.
 • 2003: Λανσάρισμα του αρώματος Essenza di Zegna
 • 2007: Ο όμιλος Zegna μετράει 525 monobrand σημεία πώλησης στον κόσμο, 252 από τα οποία είναι δικής του ιδιοκτησίας.
 • 2008: Πρώτο exclusive κατάστημα Ermenegildo Zegna στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη
 • 2009: Πρώτο exclusive κατάστημα Ermenegildo Zegna στην Ασία, και συγκεκριμένα στο Τόκιο
 • 2010: O όμιλος Folli Follie γίνεται ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Ermenegildo Zegna στην Ελλάδα. Ανοίγει το νέο κατάστημα Ermenegildo Zegna στη Βουκουρεστίου 24. Η συλλογή Ζ Ζegna διατίθεται στο νέο corner της Ζegna στο attica, Golden Hall.
Προηγούμενο άρθροThe Jam: ο ήχος των mods
Επόμενο άρθροHugo Boss: Μεταξύ ουρανού και θάλασσας
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας