ΑρχικήΨυχαγωγίαΈρως ανίκατε μάχαν, οι διαφορετικές πτυχές του αρχαίου Θεού Έρως

Έρως ανίκατε μάχαν, οι διαφορετικές πτυχές του αρχαίου Θεού Έρως

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Έρως ήταν ο Θεός που ευθυνόταν για τον πόθο, την αγάπη και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Στην Αρχαία Ρώμη το Λατινικό όνομα του ήταν “Cupido” (πόθος).

Σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο μύθο ο Έρωτας είναι ο φτερωτός γιος της Αφροδίτης, ο οποίος με τα βέλη του ξυπνάει τον πόθο στους ανθρώπους. Προγενέστερες παραλλαγές τοποθετούν την γέννησή του στην κοσμογονία από την Νύχτα και το Έρεβος, ενώ ο Ησίοδος στην “Θεογονία” αναφέρει ότι προήλθε από το Χάος και την Γαία. Στα Ελευσίνια Μυστήρια λατρευόταν ως “Πρωτόγονος“, αυτός που γεννήθηκε πρώτος, ενώ πολλές φορές συμπεριλαμβάνεται στον βακχικό κύκλο των Ελληνιστικών χρόνων στην ακολουθία του Διονύσου.

Στην Αντιγόνη, ο Σοφοκλής τον αποκαλεί ανίκητο. Ο Ευριπίδης, αλλά και ο Πλάτων διαχωρίζουν τις δυνάμεις του σε δύο μορφές: αυτή που οδηγεί στην Αρετή (Έρως, γιος της Αφροδίτης Ουρανίας) και αυτή που οδηγεί στην Αθλιότητα (Έρως, γιος της Αφροδίτης Πανδήμου).

Στην Κλασσική Εποχή ο έρωτας αναπαρίσταται ως φτερωτός έφηβος, στα Ελληνιστικά χρόνια όμως όλο και συχνότερα εμφανίζεται σαν γυμνό φτερωτό νήπιο και το ίδιο διάστημα αποκτά και το τόξο και τα βέλη του.

Δεν υπάρχουν εξακριβωμένες αναπαραστάσεις του Έρωτα πριν τον 6ο π.Χ. αιώνα. Δύο από τις πρώτες γνώστες αναπαραστάσεις του βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η μία χρονολογείται από το 580 π.Χ. και απεικονίζει σε όστρακο μελανόμορφου αγγείου την Αφροδίτη να κρατά ένα αγόρι από το χέρι και η άλλη, από το 570 π.Χ., την Αφροδίτη να κρατά από το χέρι δυο αγόρια: τον Έρωτα και τον Ίμερο.

Στη μυθολογία, ο ρόλος του θεού Έρωτα είναι συνήθως δευτερεύων — συνοδεύει την Αφροδίτη και συχνά με τα βέλη του θέτει σε κίνηση τις εξελίξεις. Εξαίρεση αποτελεί ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής, που αφηγείται την ερωτική ιστορία του Θεού και της αγαπημένης του, η αγάπη των οποίων -ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια- καταφέρνει να τους ενώσει.

Κατά τον Μεσαίωνα, προσπαθώντας να προσαρμόσουν τους μύθους στην χριστιανική ηθική, ο Έρωτας μετατρέπεται σε δαίμονα της λαγνείας και της συνουσίας που, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Theodulf της Ορλεάνης, κακόβουλα βάζει σε πειρασμό τους ανθρώπους και εκμεταλλευόμενος τους πόθους τους, τους παρασύρει στην αμαρτία. Εξακολουθούσε να εικονίζεται γυμνός ώστε να αποκαλύπτεται η απάτη και η κακία του.

Στην Αναγέννηση, αλληγορικές παραστάσεις από την Ελληνική αλλά και την Ρωμαϊκή μυθολογία έγιναν πια αποδεκτή καλλιτεχνική θεματολογία και ο Έρωτας μαζί με την Αφροδίτη αποτέλεσαν το θέμα πλήθους ζωγραφικών πινάκων και γλυπτών μεγάλων δασκάλων της εποχής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Είμαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος. Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166