ΑρχικήΨυχαγωγίαΟικοτουρισμός στον Αμβρακικό, αξίζει να πάτε

Οικοτουρισμός στον Αμβρακικό, αξίζει να πάτε

Παρόλο που βρισκόμαστε προς τα τέλη του καλοκαιριού και όλος ο κόσμος επιλέγει να πηγαίνει στις παραλίες για να απολαύσει τις χρυσαφένιες αμμουδιές της χώρας μας, εντούτοις θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τον Αμβρακικό για να βιώσετε μία απίστευτη εμπειρία.

Με το που φτάσετε στον Αμβρακικό θα συναντήσετε ένα μωσαϊκό από λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους, καλαμιές και τάπητες με νούφαρα και νερόκρινα, που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ραμσάρ. Είναι η εποχή που ο υγρότοπος βάφεται σε χαλκοκίτρινες αποχρώσεις και η περιήγηση στο σπάνιο οικοσύστημα γίνεται μες στη γλύκα του φθινοπώρου, χωρίς την κάψα του καλοκαιριού, που κάνει το κλίμα να μοιάζει τροπικό, ή την παγωνιά του χειμώνα. Τέτοιο καιρό διαλέγουν τα ταξιδιάρικα πουλιά να αφήσουν τη Βόρεια Ευρώπη προτού πιάσουν τα μεγάλα κρύα για να κατέβουν νότια και να ξεχειμωνιάσουν σε τούτη την υγρή αλλά φιλόξενη αγκαλιά του Αμβρακικού, μεταξύ Αρτας και Πρέβεζας.

Το μάτι σας θα χορτάσει λιμόζες, αμμοσφυριχτές, λευκοσκαλίδρες, αργυροπελεκάνους και όσο ζυγώνει ο χειμώνας φτάνουν κοπάδια οι αγριόπαπιες, χιλιάδες σουβλόπαπιες, χουλιαρόπαπιες, κιρκίνια, φαλαρίδες. Η εξερεύνηση της λιμνοθάλασσας της Ροδιάς, στη βορειοδυτική άκρη του Αμβρακικού, ξεκινά από το παλιό πέτρινο σχολείο στο χωριό Στρογγυλή Αρτας που σήμερα στεγάζει το Κέντρο Ενημέρωσης. Εδώ θα μάθετε για την περιβαλλοντική αξία του υγρότοπου στον οποίο διαχειμάζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός υδρόβιων πουλιών στην Ελλάδα, που φτάνει τις 100.000. Τόπος αναπαραγωγής για 250 είδη πουλιών η Ροδιά, με την τρίτη αποικία αργυροπελεκάνων στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη σε Βαλκάνια και Ελλάδα αποικία ερωδιών. Από τη θεωρία περνάτε στην πράξη της ορνιθοπαρατήρησης μπαίνοντας για βαρκάδα στα πριάρια.

Τα παραδοσιακά σκάφη του Αμβρακικού γλιστρούν στα γαλήνια νερά καθώς περιπλανιέστε στο μεγαλύτερο ενιαίο καλαμιώνα στην Ελλάδα, κοντά 27.000 στρέμματα, για να γνωρίσετε τους φτερωτούς κατοίκους του βάλτου. Το πριάρι πλέει στη λιμνοθάλασσα Κωνστάντιου, ως την καρδιά του υδάτινου κόσμου της Ροδιάς και δένει δίπλα στο εκκλησάκι της Αγίας Αννας. Αποβιβάζεστε στο λιμανάκι κι αφήνεστε στη σαγήνη του τοπίου που ξεδιπλώνεται μπροστά σας σαν ακουαρέλα. Παραδοσιακές κατασκευές από ξύλο, καλάμια, τσατμά και ψαθί, στηριγμένες πάνω σε πασσάλους, ισορροπούν στον καθρέφτη της λίμνης. Περπατώντας πάνω στον ξυλοδιάδρομο, φτάνετε στο ιβάρι της λιμνοθάλασσας.

Πιάστε κουβέντα με τους ιβαράδες και θα μάθετε από πρώτο χέρι τα μυστικά του ψαρέματος των χελιών στο μεγαλύτερο χελότοπο της χώρας, πώς καταφέρνουν να τα ξετρυπώσουν από τη λάσπη με ειδικά δίχτυα, καμάκια ή παραγάδι. Σκοπεύστε με το φωτογραφικό σας φακό τους νεροβούβαλους, νότα Far West στον Αμβρακικό. Εξαφανισμένοι από τη δεκαετία του ΄50 επέστρεψαν πριν από λίγο καιρό στη Στρογγυλή και τώρα χουχουλιάζουν νωχελικά στα βαλτόνερα…

info

Υγρότοπος Ροδιάς

Που βρίσκεται: Περνάτε τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, συνεχίζετε για Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Αρτα και άλλα 15 χιλιόμετρα ως τη Στρογγυλή και το Κέντρο, στην είσοδο του χωριού.

Πότε: Σαφώς η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τον αμβρακικό για οικοτουρισμό είναι ο χειμώνας με απώτερο σκοπό να δείτε συγκεντρωμένους τους μεγαλύτερους αριθμούς παπιών στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και τώρα που είναι καλοκαίρι σίγουρα θα συναντήσετε απίστευτες ομορφιές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Must: Η επίσκεψη στο μεταβυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς Ροδιάς. Ανεβείτε στη σπηλιά του Αγίου Βλασίου με το ερειπωμένο ασκηταριό και τις τοιχογραφίες του 1884, καπνισμένες και χαραγμένες από τους βοσκούς.

Tip: Δοκιμάστε το τοπικό ντελικατέσεν, χέλι ψητό στο καλάμι.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166