ΑρχικήHow toΈθνικ ατμόσφαιρα στο σπίτι σας

Έθνικ ατμόσφαιρα στο σπίτι σας

Τα πάντα είναι θέμα φαντασίας και έξυπνων συνδυασμών. Ας μεταφέρουμε, λοιπόν, στο σπίτι μας την ατμόσφαιρα και το στυλ διακόσμησης άλλων χωρών της Γης!

Σαν ανταπόκριση στις επιθυμίες των σχεδιαστών και των διακοσμητών, που συνεχώς προσπαθούν να κάνουν τους χώρους όπου ζούμε πιο όμορφους και λειτουργικούς, η ζεστασιά και οι θετικές δονήσεις των χρωμάτων και των σχεδίων των έθνικ αντικειμένων γίνεται και πάλι της μόδας, αν κι εμείς νομίζουμε ότι δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρη. Η ναΐφ γοητεία των χειροτεχνημάτων λαϊκής τέχνης, αναμεμειγμένη με τις κουλτούρες, τις παραδόσεις και το μυστήριο μακρινών τόπων, μας παρασύρει σε ένα ατέλειωτο πάρε-δώσε ιδεών και προτάσεων, που «δανείζουν» μια διαφορετική εικόνα στο δυτικότροπο τρόπο ζωής, αλλάζοντας την όψη των εσωτερικών χώρων.

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε τονίσει την ανάγκη και την αγάπη μας προς τα φυσικά και οικολογικά υλικά, θεωρώντας τα ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση – ειδικά στην εποχή που διανύουμε. Σήμερα, σαν φυσική συνέχεια, θα ρίξουμε μια ματιά στα έθνικ χειροτεχνήματα και σχέδια από κάθε σημείο του κόσμου, πιστεύοντας ότι μπορούν να ενσωματωθούν και να συνυπάρξουν με οποιοδήποτε μοντέρνο ή διαφορετικού στυλ έπιπλο, αντικείμενο και ύφος διακόσμησης, είτε πρόκειται για ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι είτε για ένα μικρό αστικό διαμέρισμα.

Τι είναι το έθνικ στυλ;

Πολλοί από εμάς, όταν ακούμε τη λέξη «έθνικ», πιστεύουμε ότι αναφέρεται στην περιγραφή αντικειμένων αποκλειστικά από την Ινδία, την Άπω Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική. Φυσικά, αυτές οι γεωγραφικές ζώνες, λόγω πολιτισμού και ιστορίας, έχουν ισχυρή επιρροή στο διεθνές design, ενώ οτιδήποτε προέρχεται από εκεί -ειδικά τα τελευταία χρόνια- θεωρείται trendy.

Χαλιά από την Ινδία, το Πακιστάν και την Περσία, υφάσματα από την Κίνα και την Ιαπωνία, παραβάν, φωτιστικά είδη λαϊκής τέχνης και feng shui αντικείμενα αποτελούν απόλυτες διακοσμητικές προτάσεις για κάθε σπίτι.

Δεν είναι όμως κακή ιδέα, εφόσον έχουμε ως σημείο αναφοράς αυτές τις περιοχές, να επεκταθούμε και σε άλλα μέρη που διαθέτουν ενδιαφέροντα στοιχεία πολιτισμού, ιστορίας, και, κατά συνέπεια, διακοσμητικής παράδοσης που μπορεί να κρύβει θησαυρούς.

Είναι θέμα φαντασίας και έξυπνων συνδυασμών… Όλοι ίσως θα έχουμε θαυμάσει, σε σπίτια γνωστών μας που τυχαίνει να ταξιδεύουν πολύ, εκπληκτικά «εξωτικά» αντικείμενα, primitive ή εξελιγμένης αισθητικής, τα οποία, κατάλληλα τοποθετημένα και συνδυασμένα με μοντέρνα έπιπλα, υφάσματα και αντικείμενα, συνθέτουν σύνολα μοναδικής αισθητικής.

Εάν, λοιπόν, μπορούμε να τα βρούμε, δεν πρέπει να διστάσουμε να τα αποκτήσουμε. Απαραίτητα κριτήρια αποτελούν η αυθεντικότητα, ο τρόπος κατασκευής (εάν είναι χειροποίητα ή απλά σουβενίρ βιομηχανικής παραγωγής) και το γενικότερο στυλιστικό background. Έτσι, μπορούμε να ομορφύνουμε το χώρο μας με κομμάτια ινδικού, ιαπωνικού και γενικότερα ασιατικού στυλ, με οτιδήποτε προέρχεται από το Μεξικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τα νησιωτικά συμπλέγματα που εντάσσονται σ’ αυτές τις περιοχές και, φυσικά, με αντικείμενα που έχουν σχέση με την κουλτούρα των Ινδιάνων ή της Νότιας Αμερικής -που επίσης είναι must- αλλά και για να έρθουμε και πιο κοντά σε μας- ολόκληρης της Ευρώπης.

Άλλες πρότασεις, τις οποίες θα εξετάσουμε ξεχωριστά έπειτα από μερικά τεύχη, είναι το mediterranean style και φυσικά οι επιρροές από τη Βόρεια Αφρική (ειδικά από την Αίγυπτο και το Μαρόκο), τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και τις αραβικές χώρες.

Οι έθνικ αναφορές δεν «αγκαλιάζουν» μόνον τα γνωστά «εξωτικά» αντικείμενα, αλλά και χειροτεχνήματα, εικόνες, γλυπτά και κατασκευές που έχουν σχέση με το Βορρά της Ευρώπης (Nordic, Saxon, celtic art), τις βρετανικές επιρροές και κάθε φόρμα natural art η οποία έχει «ναΐφ» δύναμη, απλότητα και κυρίως αυθεντικότητα.

Την primitive αισθητική των τοτέμ ή της πρώιμης κυκλαδικής τέχνης μπορούμε να τη δούμε εκφρασμένη σε έθνικ κομμάτια, η προέλευση των οποίων απέχει πολύ, γεωγραφικά, από την αυθεντική πηγή έμπνευσης, γεγονός που αποδεικνύει την εξάπλωση αυτής της τάσης σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Από κομμάτια αφρικανικής λατρευτικής τέχνης έως ινδιάνικα τοτέμ και από συλλογές χάλκινων μαγειρικών αντικειμένων της Βόρειας Ιταλίας και του Τιρόλο έως πήλινες κανάτες της Ανατολικής Ευρώπης, οι έθνικ αναφορές στους χώρους του σπιτιού έχουν πλέον αναδειχθεί σε αγαπημένη διακοσμητική περιπέτεια, που προσελκύει όλο και περισσότερους οπαδούς.

5 ιδέες για αλλαγές

  1. Εάν είμαστε γενικά οπαδοί των συλλογών, μπορούμε να δημιουργήσουμε θεματικές ενότητες με έθνικ σημεία αναφοράς. Για παράδειγμα, αγαλματάκια του Βούδα, κιλίμια από χώρες της Ασίας, χρυσοποίκιλτα μικρά υφάσματα με κεντίδια και ψεύτικα κοσμήματα -που συνηθίζονται πολύ στην Ινδία- ή ξυλόγλυπτα αγαλματίδια αφρικανικής λατρευτικής αισθητικής μπορούν ν’ αποτελέσουν το επίκεντρο της προσοχής σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού.
  2. Η σωστή τοποθέτηση, ο καλός φωτισμός και κυρίως η συνύπαρξη των έθνικ συλλογών και αντικειμένων με τα υπόλοιπα κομμάτια του σπιτιού είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν την επιτυχία ή όχι του αποτελέσματος.
  3. Το μυστικό είναι η δοσολογία: η υπερβολή -και κυρίως η στυλιστική- οδηγεί πάντα σε λανθασμένα μονοπάτια που μερικές φορές είναι ακραίας αισθητικής, αγγίζοντας ίσως και τα όρια του κιτς.
  4. Εάν μας ενδιαφέρουν το Zen, η λιτότητα και η εξύψωση του πνεύματος, τότε το Ασιατικό έθνικ σίγουρα θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις αναζητήσεις μας. Μην ξεχνάμε ότι το μπαμπού είναι η σχεδιαστική αξία της Βορειοανατολικής Ασίας και, όπως έχει γραφτεί: «Είναι ένα από τα πιο θαυμαστά και όμορφα προϊόντα των Τροπικών και ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα της φύσης στον άνθρωπο πριν από τη ραγδαία εξέλιξη του πολιτισμού». Να, λοιπόν, η ευκαιρία, μιας και έχει κατακλυστεί η αγορά από τα ανάλογα έπιπλα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να εισαγάγουμε την έθνικ αισθητική στους αγαπημένους μας χώρους.
  5. Τέλος, συλλογές που έχουν σχέση με τους Ινδιάνους, τους cowboys, και την κεντρική και Νότια Αμερική, σίγουρα θα βρουν θέση στους χώρους του σπιτιού, του εξοχικού, αλλά και της φαντασίας μας!
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166