Τραπεζαρία: Αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων, οδηγίες διακόσμησης

Τραπεζαρία: Αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων, οδηγίες διακόσμησης

Οι αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων, μαζί με έξυπνες οδηγίες διακόσμησης, κάνουν την ανανέωση της τραπεζαρίας μας παιχνίδι!

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να επισκεφθείτε το σπίτι κάποιου φίλου και να σκεφθείτε: «Πόσο μ’ αρέσει αυτό το σπίτι!» ή «Πόσο μ’ αρέσει η διακόσμηση που έχουν κάνει στα δωμάτια!» Εάν η επόμενη σκέψη σας είναι: «Μακάρι να έδειχνε και το δικό μου σπίτι έτσι, αλλά πώς μπορώ να το πετύχω;» τότε σίγουρα ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε κάποια ανανέωση ή αλλαγή στο στυλ.

Η πρώτη λύση είναι να προσλάβετε κάποιον έμπειρο επαγγελματία διακοσμητή που θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τα χρώματα με τα οποία θα πρέπει να βάψετε το σπίτι, καθώς και τις λύσεις που μπορείτε να δώσετε. Ο άλλος τρόπος είναι να ψάξετε, να μελετήσετε και να πειραματιστείτε έστω σ’ αυτά που σας αρέσουν και κατόπιν να προχωρήσετε σε ριζική ανανέωση του σπιτιού, αρχίζοντας φυσικά από τα χρώματα.

Διαμορφώστε έξυπνα το χώρο

Είναι εύκολο να πάρετε αποφάσεις για την επίπλωση της τραπεζαρίας, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος και το σχήμα του δωματίου. Οι οδηγίες μας θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα.

 • Το σημείο εστίασης της προσοχής στην τραπεζαρία συνήθως δεν είναι το τραπέζι – παρότι οι περισσότεροι πιστεύουμε το αντίθετο. Δημιουργήστε, λοιπόν, ένα ή περισσότερα σημεία που κεντρίζουν το μάτι. Για παράδειγμα, σ’ ένα μεγάλο τοίχο κρεμάστε έναν πίνακα, φωτίστε τον με κατευθυντικά σποτ και τοποθετήστε εκατέρωθεν δύο επιτοίχια φωτιστικά εποχής… Εάν βρείτε και δύο ανάλογες καρέκλες -μία δεξιά και μία αριστερά- το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.
 • Το ίδιο εφέ θα έχουν κάποιες «βαριές» κουρτίνες σ’ ένα μεγάλο παράθυρο, ένας μεγάλος πολυέλαιος, οι πόρτες γαλλικού τύπου ή ένας τοίχος με ζωγραφισμένο θέμα.
 • Εάν επικοινωνεί και συνδυάζεται η τραπεζαρία με το living room, δημιουργήστε δύο ξεχωριστά σημεία εστίασης της προσοχής.
 • Το σχήμα του τραπεζιού επηρεάζει άμεσα την εικόνα του δωματίου.
 • Εάν το δωμάτιο της τραπεζαρίας είναι τετράγωνο, τότε το στρογγυλό τραπέζι είναι ιδανικό.
 • Τα μακρόστενα τραπέζια είναι ό,τι πρέπει για μακρόστενα δωμάτια.
 • Εάν το δωμάτιο είναι μικρό, τότε καλύτερα το τραπέζι να είναι τετράγωνο.
 • Επειδή τα στρογγυλά και τα τετράγωνα τραπέζια δεν έχουν «κεφαλή» ή «τέλος», δίνουν πιο casual αέρα στο δωμάτιο, χωρίς επισημότητες και «πρωτόκολλο».
 • Τα πολύγωνα και τα οβάλ είναι πιο βολικά για κάθε κατάσταση – εάν το επιτρέπουν βέβαια οι διαστάσεις του δωματίου.
 • Εάν παραθέτετε συχνά γεύματα, τότε το τραπέζι πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου.

Πως διαλέγουμε καρέκλες

 • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει το λιγότερο 90 cm ελεύθερος χώρος πίσω από τις καρέκλες του τραπεζιού.
 • Εάν το δωμάτιο είναι ψηλοτάβανο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρέκλες με ψηλή πλάτη. Στην αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιήστε καρέκλες με χαμηλή πλάτη.
 • Εάν είναι μικρό, μπορείτε να τοποθετήσετε στο τραπέζι καρέκλες με «ανοιχτή» πλάτη.
 • Όπως ισχύει για το σχεδιασμό κάθε δωματίου, έτσι και για την τραπεζαρία σκιτσάρετε μια κάτοψη -πάντα σε κλίμακα- και σημειώνετε κάθε λεπτομέρεια: μήκος, πλάτος, σημεία όπου υπάρχουν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, παράθυρα, πόρτες (με ακρίβεια το πλάτος της πόρτας, ως προς και το αν ανοίγει προς τα μέσα ή προς τα έξω, για να είστε σίγουροι ότι θα χωρούν να περάσουν τα έπιπλα).

Αυτή η κάτοψη θα σας βοηθήσει πολύ όταν θα βγείτε στην αγορά για την επιλογή επίπλων.

Αν το δωμάτιο είναι μικρό

 • Αποφύγετε τα περίτεχνα μεγάλα ξύλινα τραπέζια.
 • Δοκιμάστε ένα πτυσσόμενο, ένα τραπέζι που η επιφάνειά του «διπλώνει» ή ένα «χωνευτό».
 • Μπορείτε να κερδίσετε χώρο τοποθετώντας το τραπέζι μπροστά από ένα παράθυρο και κάνοντας έτσι αυτομάτως τις κουρτίνες κυρίαρχο σημείο εστίασης της προσοχής.
 • Σε ένα μικρό δωμάτιο καλύτερα να χρησιμοποιείτε, για τακτοποίηση των πραγμάτων, ράφια που αρχίζουν από το πάτωμα και φτάνουν μέχρι ψηλά. Έτσι απελευθερώνετε πολύτιμο χώρο, ενώ παράλληλα τακτοποιείτε όμορφα τα πάντα.

Πριν επιλέξετε, σκεφθείτε…

Προτού αποφασίσετε ποια τραπεζαρία θα διαλέξετε, θέστε στον εαυτό σας κάποια βασικά ερωτήματα:

 • Πως και πόσο χρησιμοποιείτε την τραπεζαρία;
 • Αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής σας στο σπίτι;
 • Είναι το τραπέζι αυτού του δωματίου λειτουργικό;
 • Όταν έχετε κόσμο, πόσα περίπου άτομα καλείτε;
 • Εάν έχετε καλέσει τις φίλες σας ένα απόγευμα για τσάι ή καφέ, θα σερβίρετε στην τραπεζαρία;
 • Έχετε ένα ολοκληρωμένο σύνολο επίπλωσης ειδικά για αυτόν το χώρο ή απλώς ακολουθεί το συνολικό διακοσμητικό στυλ όλου του σπιτιού;
 • Κάθε απάντηση σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα είναι καθοριστική, για να ανανεωθεί πλήρως ή μερικώς αυτό το δωμάτιο και να αποκτήσει το στυλ που ονειρεύεστε.

Ντύστε με γούστο το καθιστικό σας

Ο χώρος όπου περνάτε αρκετές ώρες συζητώντας με τους αγαπημένους σας, ακούγοντας μουσική ή υποδεχόμενοι τους φίλους σας έχει ανάγκη από καλαίσθητη και φιλική ατμόσφαιρα. Καιρός, λοιπόν, να δώσετε άλλο αέρα στο καθιστικό σας.

Διασκεδάστε με τους φίλους σας στο σαλόνι δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για χαλαρή και θετική ατμόσφαιρα και φροντίστε ώστε το καθιστικό να είναι άνετο και λειτουργικό και κυρίως να αποπνέει υψηλό δείκτη καλαισθησίας και προσωπικού χαρακτήρα.

Μυστικά τακτοποίησης

 • Εάν το δωμάτιο είναι μικρό ή τα πράγματά σας πολλά, τότε εκμεταλλευθείτε τους τοίχους καθ’ ύψος, γεμίζοντάς τους ράφια και ειδικές κατασκευές.
 • Φτιάξτε «εσοχές», προκειμένου να γλιτώσετε χώρο, να βρείτε λύση για τις στοίβες των βιβλίων και των CDs, αλλά και να τοποθετήσετε το βίντεο ή το στερεοφωνικό.
 • Κρύψτε σε ντουλάπια ό,τι δεν χρησιμοποιείτε συνεχώς.
 • Υπάρχουν έπιπλα που εκτελούν πολλές λειτουργίες. Προτιμήστε τα, εφοδιάζοντάς τα ταυτόχρονα με επιπλέον αξεσουάρ.
 • Συρταριέρες, ραφιέρες, κρεμαστά ντουλάπια, σκαμπό και πτυσσόμενα ή τροχήλατα έπιπλα θα σας βοηθήσουν να έχετε τα πάντα καλοστημένα και εύκολα στην πρόσβαση.
 • Επειδή οι διάφορες συσκευές είναι πλέον ατέλειωτες, φροντίστε να εξαφανίσετε τα δεκάδες καλώδια με έξυπνους τρόπους.
 • Μπορείτε, ακόμη, να προμηθευτείτε ένα κοινό πολυ-τηλεχειριστήριο, αντί να διαθέτετε οκτώ, δηλαδή και τα οκτώ παρατεταγμένα στο μικρό τραπεζάκι του καθιστικού.
 • Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν δίνει περιθώρια για πλήρη αλλαγή των κουρτινών (οι οποίες παίζουν τεράστιο ρόλο σ’ αυτούς τους χώρους), τότε τοποθετήστε ένα καινούργιο κουρτινόξυλο και κατασκευάστε κορδόνια με κόμπους για τα δεσίματα.
 • Ποτέ κανείς δεν είπε «όχι» στη φρέσκια εικόνα που προσφέρει ένα καινούργιο χρώμα στους τοίχους, ειδικά στο καθιστικό. Τολμήστε το τώρα!
 • Αν βαρεθήκατε το παλιό σας σαλόνι, δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε καινούργιο. Μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε την ταπετσαρία του ή, ακόμη πιο οικονομικά, να το στολίσετε με ριχτάρια σε όμορφα υφάσματα και ζεστά χρώματα.
 • Ανανέωση στο χώρο μπορεί να δημιουργήσει και η τοποθέτηση κάποιων πινάκων ή ενός κομψού καθρέφτη.

Διακόσμηση Εσωτερικού Χώρου

Διακόσμηση 1

Το υπνοδωμάτιό σου είναι χώρος ξεκούρασης γι’ αυτό μην το γεμίζεις με άχρηστα πράγματα. Επιλέγοντας ουδέτερο φόντο μπορείς να κάνεις την οικονομικότερη αλλαγή του, παίζοντας με τα χρώματα των σεντονιών και αφήνοντας το ευεργετικό φως του ήλιου να μπει μέσα από τις κουρτίνες.

Διακόσμηση 2

Για μικρά υπνοδωμάτια που πάσχουν από χώρους αποθήκευσης, προτείνω κουτιά σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων όπου μπορείς μέσα τους να εξαφανίσεις … τα πάντα και παράλληλα να τα χρησιμοποιείς ως βοηθητικό τραπεζάκι!!

Διακόσμηση 3

Δώσε χρώμα στο δωμάτιό σου, τοποθετώντας στο πιο απλό βάζο που έχεις στο σπίτι (π.χ. ένα διάφανο), μεγάλες κόκκινες και κίτρινες μαργαρίτες. Για να μη σου πω να τις καρφιτσώσεις από τα μακριά κοτσάνια τους επάνω στις κουρτίνες!! (το μόνο κακό είναι, πως έτσι, δε διατηρούνται παραπάνω από δύο ημέρες).

Διακόσμηση 4

Προ ημερών μου έφεραν δώρο ένα κρυστάλλινο βάζο με καπάκι. Πολύ εντυπωσιακό, δε λέω, αλλά όχι για το δικό μου σπίτι. Απ’ την άλλη γιατί να το κρύψω στο ντουλάπι; Έτσι το γέμισα με τις πολύχρωμες κάψουλες της espresso μηχανής μου και το έβαλα στον πάγκο της κουζίνας! Το αποτέλεσμα είναι πολύ ελκυστικό … πίνω περισσότερους espresso τώρα!

Διακόσμηση 5

Δώσε άλλον αέρα στα δωμάτια αλλάζοντας τα χερούλια και τις λαβές των ντουλαπιών σου με άλλα χρωματιστά ή με σχέδια. Είναι απλή και οικονομική λύση και μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία στην οδό Πολυκλείτου, στο κέντρο της Αθήνας.

Διακόσμηση 6

Στην κουζίνα μπορείς να έχεις ένα τροχήλατο έπιπλο με θήκες για κρασιά, πάγκο εργασίας, θέση για πετσέτα και ποτήρια, ή συρτάρι για είδη πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να μην σου πιάνει χώρο, να το μετακινείς και να μπορείς άνετα να αποθηκεύεις. Μπορεί να είναι μοντέρνο από ξύλο και μέταλλο ή απλώς ξύλινο για πιο κλασσικές κουζίνες.

Ειδικά για κάποιον που δεν έχει επάρκεια χώρου ή ράφια ή ντουλάπια θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο γιατί πολύ απλά μπορείς μέσα στα συρτάρια του να εξαφανίσεις τα πάντα. Από σαμπουάν, σαπούνια, κρέμες, βαμβάκι, κολώνιες, ξυραφάκια και οδοντόπαστες μέχρι βούρτσες, χτένες, τσιμπιδάκια και λακ ή ζελέ για τα μαλλιά σου. Όλα τα έξτρα ακόμα και τα μόνιμα μικροπράγματα που πάντα «σκάνε» στο χώρο σου (κι εσύ ακόμα αναρωτιέσαι το πως), που δε χωράνε ποτέ σε όσα συρτάρια και να είχες. Υπομονή λοιπόν μέχρι την επόμενη βόλτα σε καταστήματα τύπου Practiker, www. home.com., IKEA, κ.λ.π. (από 65Ε).

Διακόσμηση 7

Φρόντισε για το βράδυ που θα έρθει ξαφνικά ένας φίλος να έχεις μία εύκολη λύση για μία διακριτική ατμόσφαιρα. Σε μία φαρδιά και βαθιά πιατέλα βάλε νερό, άναψε μερικά ρεσσώ και ανάμεσά τους ρίξε φρέσκα πέταλα λουλουδιών. Μία πολύ ωραία ιδέα και για το τραπέζι.

Προηγούμενο άρθροHot μυστικά για hot κορμιά
Επόμενο άρθροΈθνικ ατμόσφαιρα στο σπίτι σας
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας