- Απαιτήσεις: Celtx
- Κόστος: Δωρεάν
- Ολοκλήρωση εγχειρήματος: 1 ώρα
- Επίπεδο δυσκολίας: 5/10
Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε την εφαρμογή Celtx για να στήσετε ένα ολοδικό σας σενάριο στα γρήγορα, δομώντας με τα κείμενά σας τμήμα-τμήμα την ιδανική κινηματογραφική υπερπαραγωγή.
Το CeltX είναι μια σχετικά νέα εφαρμογή που επιτρέπει σε κάθε χρήστη υπολογιστή να μετατραπεί σε σεναριογράφο, να οργανώσει τη δική του παραγωγή, να “στήσει” τη δική του εκπομπή, το δικό του έργο. Όπως γνωρίζουν οι επαγγελματίες του χώρου και όσοι έχουν ασχοληθεί με το… χόμπι, αυτό δεν είναι το ίδιο εύκολο με το να γράφει κανείς ένα συνηθισμένο κείμενο (όχι πως και αυτό είναι εύκολο).
Η διαδικασία αποδεικνύεται αρκετά πολύπλοκη με τη χρήση μιας “παραδοσιακής” εφαρμογής επεξεργασίας κειμένου, αφού σε ένα σενάριο ο επίδοξος συγγραφέας δεν τοποθετεί επί χάρτου (ή επί της οθόνης) απλές περιγραφές των σκηνών, αλλά και τους διαλόγους των χαρακτήρων, περιγραφές των τοποθεσιών, των ηθοποιών, δημιουργεί μια ευέλικτη σεναριακή δομή, που να μπορεί να αλλάξει σχετικά εύκολα, κ.λπ.
Πρέπει, λοιπόν, να έχει συνεχώς κατά νου τα ονόματα ενός συνόλου ηθοποιών και των χαρακτήρων που ερμηνεύουν, άλλων συντελεστών, περιγραφές και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χώρων και τοποθεσιών…
Παράλληλα, να διατηρεί μόνιμα μια πλήρη εικόνα του συνολικού σεναρίου, για να μπορεί να το διαμορφώσει έτσι ώστε να είναι ευκολότερο το τεχνικό τμήμα του “στησίματός” του (ο διαχωρισμός σε σκηνές, λήψεις, οι γωνίες των καμερών κ.λπ.).
Το Celtx βοηθά στην απλοποίηση της -τελικά- πολύπλοκης διαδικασίας, παρέχοντας όλα όσα χρειάζεται κανείς για να δομήσει ένα πραγματικά καλό σενάριο. Το μόνο που ζητείται από το χρήστη είναι να βάλει τη φαντασία του να δουλέψει και να αρχίσει να την αποτυπώνει στα διαφορετικά πλαίσια της εφαρμογής. Ας δούμε, λοιπόν, μαζί, εν συντομία, πώς μπορεί να γράψει κανείς ένα σχετικά απλό πρώτο σενάριο σαν μια πρώτη γνωριμία με το χώρο.
Βήμα 1
Το πρώτο που παρουσιάζει η εφαρμογή είναι ένα πλαίσιο από το οποίο μπορείτε να διαλέξετε τον τύπο ενός νέου έργου ή να φορτώσετε ένα από τα υπάρχοντα που ίσως έχετε ετοιμάσει. Αφού αυτή είναι η πρώτη επαφή σας με την εφαρμογή, επιλέξτε πως θέλετε να δημιουργήσετε το σενάριο για ένα τυπικό Φιλμ. Όταν εμφανιστεί το βασικό περιβάλλον της, αγνοήστε ό,τι παρουσιάζεται και πάμε να αρχίσουμε από τα βασικά: τους χαρακτήρες του έργου. Κάντε διπλό κλικ στο «Κεντρικός Κατάλογος» από αριστερά και, στη συνέχεια, στο «Προσθήκη», που βρίσκεται στο επάνω τμήμα της εφαρμογής. Διαλέξτε το “Ηθοποιοί” και δώστε ένα όνομα για τον πρώτο χαρακτήρα σας.
Βήμα 2
Το Celtx θα σας παρουσιάσει ένα σύνολο από διαφορετικά πλαίσια ως τμήματα μιας σελίδας ειδικά για το χαρακτήρα που μόλις δημιουργήσατε. Μέσα από αυτά μπορείτε να τον σκιαγραφήσετε, να ορίσετε την εμφάνισή του, στοιχεία του χαρακτήρα του κ.λπ. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό για κάποιον που θέλει απλώς “να γράψει μια ιστορία”, αλλά -πιστέψτε μας- η σκιαγράφηση των χαρακτήρων θα σας βοηθήσει και στη δόμηση του ίδιου του σεναρίου – για παράδειγμα, θα είναι ευκολότερο να φανταστείτε τις αντιδράσεις τους σε ένα διάλογο.
Σημαντικότερα πλαίσια που προτείνουμε, τουλάχιστον, να συμπληρώσετε αυτά στην κατηγορία “Κίνητρο”, που ορίζουν το γιατί κάνει όσα κάνει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας. Επαναλάβετε τη διαδικασία, προσθέτοντας περισσότερους χαρακτήρες στο έργο σας.
Βήμα 3
Και μετά το παραπάνω… τα δύσκολα έχουν τελειώσει! Πάμε τώρα να “πούμε την ιστορία μας”. Επιστρέψτε στο πλαίσιο του σεναρίου (διαλέγοντας το tab του όπως θα αλλάζατε tab στον Internet browser σας), αλλά, αντί να αρχίσετε να γράφετε εκεί, κάντε κλικ στο μικρό tab “Καρτέλες Ευρετηρίου”, που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα. Αυτό θα σας παρουσιάσει έναν κενό χώρο στον οποίο μπορείτε να προσθέσετε μικρές καρτελίτσες. Κάντε κλικ στο “Πρόσθεσε Κάρτα” και δώστε έναν τίτλο και μια περιγραφή για την πρώτη σκηνή σας.
Βήμα 4
Προσέξτε πως στο κάτω δεξιά άκρο της καρτέλας υπάρχει η ένδειξη «Πλοκή Α». Λόγω του ότι σε ένα σενάριο μπορούν να μπλέκονται παράλληλα πολλές ιστορίες, το Celtx παρέχει έναν εύκολο τρόπο οργάνωσής τους. Κάντε κλικ σε αυτό το σημείο και θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο. Σε αυτό μπορείτε να προσθέσετε έναν τίτλο για κάθε παράλληλη πλοκή. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέγετε σε ποια πλοκή υπάγεται κάθε καρτέλα που προσθέτετε στο σενάριό σας, και αυτή θα χρωματίζεται ανάλογα. Έτσι θα μπορείτε, για παράδειγμα, με μια ματιά να γνωρίζετε πως οι γαλάζιες καρτέλες αφορούν όσα εξελίσσονται στο σπίτι του πρωταγωνιστή, οι πράσινες την παράλληλη περιπέτεια ενός φίλου του κ.λπ.
Βήμα 5
Η καρτέλα που μόλις είδαμε αποτελεί τον απλούστερο τρόπο συγγραφής σεναρίων: μπορείτε να προσθέτετε καρτέλες με μικρές περιγραφές, για να ολοκληρώσετε μια πλήρη σύνοψη του σεναρίου σας, πριν αρχίσετε να επεκτείνετε το ίδιο. Συνεχίστε, λοιπόν, να προσθέτετε καρτέλες -και να τις εντάσσετε σε διαφορετικές πλοκές- μέχρι να ολοκληρώσετε τη σύνοψη του σεναρίου σας. Τότε, κάντε κλικ στο πλήκτρο “Έκθεση Επικεφαλίδων Σκηνών”, στο πλαίσιο “Σκηνές” στο αριστερό τμήμα της εφαρμογής, για να μπορείτε να τις δείτε ως τίτλους των θεματικών ενοτήτων του σεναρίου σας.
Βήμα 6
Επιστρέψτε στο βασικό tab του σεναρίου, όπου πια θα πρέπει να γράψετε το ίδιο το σενάριό σας – κάτι που, τώρα που το έχετε ήδη συνοπτικά έτοιμο στις καρτελίτσες σας, είναι απλώς θέμα “επέκτασής” του και εκτενέστερης περιγραφής των σκηνών του. Για λόγους ευκολίας, και επειδή το Celtx αντιμετωπίζει διαφορετικά τους τίτλους των ενοτήτων από τις καρτέλες που αντιστοιχούν σε αυτές, προσθέστε σε κάθε γκρίζα γραμμή που βλέπετε στη σελίδα τον τίτλο που δώσατε στην αντίστοιχη καρτέλα της.
Βήμα 7
Πάμε, τώρα, στο πιο διασκεδαστικό τμήμα: στην ίδια τη συγγραφή του σεναρίου! Πατήστε Εnter στο τέλος κάποιας γραμμής τίτλου, και θα μεταφερθείτε στην επόμενη. Μην αρχίσετε ακόμη να γράφετε: επιλέξτε από το pull-down μενού, που βρίσκεται ακριβώς επάνω από το σενάριο, το “Παρενθετικά” και γράψτε μια περιγραφή για τη σκηνή που θα εξελιχθεί. Πατήστε Εnter και, στη νέα γραμμή, διαλέξτε “Χαρακτήρας”. Εισαγάγετε το όνομα του χαρακτήρα και μετά πατήστε enter και εισαγάγετε το “Τι Λέει”. Με κάθε πάτημα του enter μεταβαίνετε ανάμεσα στην “Εισαγωγή Ονόματος Χαρακτήρα” και στην “Καταγραφή του Τι Λέει”, διευκολύνοντας τη συγγραφή διαλόγων.
Βήμα 8
Συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο να συμπληρώνετε το σενάριό σας, προσθέτοντας διαλόγους χαρακτήρων, περιγραφές σκηνών κ.λπ. Το Celtx, όποτε “αναγνωρίζει” ένα από τα στοιχεία που του έχετε δηλώσει ως τμήματα της “παραγωγής”, θα σας διευκολύνει στην εισαγωγή τους στο βασικό τμήμα του σεναρίου σας. Όταν κρίνετε πως το σενάριό σας είναι έτοιμο να “φύγει” προς τους συνεργάτες σας, διαλέξτε Σενάριο>Εξαγωγή Σεναρίου και επιλέξτε ένα φάκελο και ένα όνομα με το οποίο θα αποθηκευτεί. Προτιμήστε ως τύπο “Αρχεία HTML”, για να είναι ευκολότερη η ανάγνωσή του.