Εξατομικευμένες συσκευασίες σοκολάτας από εκτυπωτές 3D

Εξατομικευμένες συσκευασίες σοκολάτας από εκτυπωτές 3D

Μια νέα τεχνολογία εκτύπωσης που αναπτύχθηκε πρόσφατα µπορεί να παράγει εξατοµικευµένα, τρισδιάστατες συσκευασίας για προϊόντα σοκολάτας, σύµφωνα µε τους ερευνητές. Η εκτύπωση 3D µπορεί να κατασκευάσει εξατοµικευµένα προϊόντα σοκολάτας. Ερευνητές από το Πανεπιστήµιο του Έξετερ και του Μπρουνέλ παρήγαγαν το λογισµικό του εκτυπωτή και το περιβάλλον, το οποίο είναι σε θέση να κατασκευάζει 3D συσκευασίες σοκολάτας, σε συνεργασία µε τον προγραµµατιστή λογισµικού Delcam.

Ανέφεραν µάλιστα ότι µακροπρόθεσµα η τεχνολογία θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί από τους πελάτες προκειµένου να σχεδιάσουν οι ίδιοι τα δικά τους προϊόντα – ειδικά προσαρµοσµένα στις ανάγκες και τις προτιµήσεις του.

«Αυτό που κάνει ιδιαίτερη αυτή την τεχνολογία είναι ότι οι χρήστες θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να κάνουν τα δικά τους προϊόντα. Μακροπρόθεσµα, θα µπορούσε να αναπτυχθεί για να βοηθήσει τους καταναλωτές για την παραγγελία και τον σχεδιασµό πολλών προϊόντων» δήλωσε ο ∆όκτωρ Λιάνγκ Χάο του Πανεπιστηµίου του Έξετερ, ο οποίος ηγήθηκε του ερευνητικού έργου. «Από την αναπαραγωγή του σχήµατος ενός αγαπηµένου παιδικού παιχνιδιού ή του προσώπου ενός φίλου, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και περιορίζονται µόνο από τη δηµιουργικότητά µας».

Πίνακας περιεχομένων

3D εκτύπωση

Ο Χάο δήλωσε ότι η χρήση του εκτυπωτή επιτρέπει να δηµιουργήσετε τα δικά σας σχέδια σε έναν υπολογιστή και να αναπαραχθούν σε µια 3D µορφή σοκολάτας µε την οικοδόµηση λεπτών στρωµάτων σοκολάτας, το ένα πάνω στο άλλο. Ανέφερε ότι ο εκτυπωτής, ο οποίος είναι µια προσαρµοσµένη έκδοση των 3D εκτυπωτών που χρησιµοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών, µπορεί να παράγει σχεδόν οποιοδήποτε σχήµα της σοκολάτας, σε περίπλοκα σχέδια 3D.

Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρµα είναι αυτή τη στιγµή µικρή, ο Χάο είπε ότι η τεχνολογία θα µπορούσε, θεωρητικά, να παράγει πολύ µεγαλύτερα αντικείµενα και σηµείωσε ότι είναι δυνατή η παραγωγή κοίλων αντικειµένων, που σηµαίνει ότι τα προϊόντα που δηµιουργήθηκαν µε την τεχνολογία θα µπορούσαν να «κάνουν περισσότερα µε λιγότερα». «Επίσης, δεν υπάρχει σπατάλη όπως τα αχρησιµοποίητα ή χαλασµένα υλικά». Η τεχνολογία θα εκτυπώνει για πολλά υφιστάµενα προϊόντα, συµπεριλαµβανοµένων των µεγάλων στερεών µπλοκ σοκολάτας, κέικ ή µπισκότων δήλωσε ο Χάο πράγµα που σηµαίνει ότι η τεχνολογία εκτύπωσης µπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονοµήσετε χρόνο και δαπάνες.

Προκλητικό

Ο Χάο είπε ότι η σοκολάτα αποδείχθηκε αρχικά ένα προκλητικό υλικό για να δουλέψει γιατί απαιτεί ακριβείς κύκλους θέρµανσης και ψύξης. Σηµείωσε ότι οι εν λόγω µεταβλητές πρέπει να ενσωµατωθούν µε την βέλτιστη ταχύτητα των ρευµάτων στην 3D διαδικασία εκτύπωσης, και ως εκ τούτου απαιτούνται νέα συστήµατα ελέγχου της θερµοκρασίας. Ο εκτυπωτής διαθέτει επίσης ορισµένους περιορισµούς, δήλωσε ο Χάο, σηµειώνοντας ότι επειδή λειτουργεί σε µια αρχή διάταξης σε στρώµατα, είναι δύσκολο να δηµιουργηθούν υπερυψωµένες περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας