Εξερράγη μετεωρίτης πάνω από τη Ρωσική πόλη Λίπετσκ

Εξερράγη μετεωρίτης πάνω από τη Ρωσική πόλη Λίπετσκ

Εξερράγη μετεωρίτης πάνω από τη Ρωσική πόλη Λίπετσκ.

Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την πόλη Λίπετσκ στη δυτική Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, φωτίζοντας τον καλοκαιρινό ουρανό με ένα λαμπρό φως, χωρίς να είναι προετοιμασμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να επιληφθούν του θέματος. Ενώ μερικοί απολάμβαναν αυτό το υπέροχο θέαμα, ωστόσο κάποια άλλα άτομα ανησύχησαν πως μπορεί να συμβεί κάτι μοιραίο.

Από την άλλη πλευρά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας ανίχνευσης τέτοιων αντικειμένων που εισχωρούν στην ατμόσφαιρα μας από το διάστημα, αλλά γενικά τείνει να παρατηρεί μόνο μόνο τους μεγάλους μετεωρίτες. Τα μετεωρίδια με διάμετρο μικρότερη των 20 ποδιών είναι απίθανο να προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη, οπότε δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να τα παρακολουθεί.

«Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο μετεωρίτη επειδή απλά ήταν πολύ μικρός», δήλωσε ο Jay Melosh, καθηγητής ατμοσφαιρικών και πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Περντιού των ΗΠΑ. «Ο μετεωρίτης που εξερράγη το 2013 πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο έδαφος και είχε μέγεθος περίπου 60 πόδια πλάτος. Ενώ η έκρηξη που έγινε από τον μετεωρίτη την περασμένη εβδομάδα είχε περίπου πλάτος 15 πόδια».

Ο κίνδυνος από έναν εισερχόμενο αστεροειδή αυτού του μεγέθους δεν είναι ότι θα συντρίψει τα κτίρια ή τους ανθρώπους (αν και ορισμένοι μετεωρίτες που έπεσαν στη γη κατά το παρελθόν είχαν καταστροφικές συνέπειες), αλλά το κύμα από την έκρηξη μπορεί να συγκριθεί κάλλιστα με μια μικρή πυρηνική έκρηξη.

Τα μετεωροειδή αυτού του μεγέθους είναι αρκετά συνηθισμένα, και εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης περίπου μία φορά το χρόνο. Επειδή ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους δεν δημιουργεί κανένα πραγματικό κίνδυνο, είναι μια ευκαιρία για τους συλλέκτες διαστημικών πετρωμάτων να μαζέψουν τα πεσμένα κομμάτια των συντριμμιών, είπε ο Melosh. Αν όμως ο μετεωρίτης αποσυντεθεί πριν φτάσει στη Γη, ενδέχεται μερικά μικρά κομμάτια να βρεθούν πολύ μακριά από το μέρος που θα πέσει στο έδαφος. Τα κομμάτια του φρεσκοκομμένου βράχου μπορούν να είναι πολύτιμα τόσο για τους συλλέκτες, όσο και για τους επιστήμονες και συχνά αναζητούνται από τους κυνηγούς των μετεωριτών κατά μήκος της προβλεπόμενης διαδρομής που διανύει ένας μετεωρίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας