Η Verizon θα διακόψει την πώληση δεδομένων των συνδρομητών της σε τρίτες εταιρείες

Η Verizon θα διακόψει την πώληση δεδομένων των συνδρομητών της σε τρίτες εταιρείες

Η Verizon θα διακόψει την πώληση δεδομένων των συνδρομητών της σε τρίτες εταιρείες.

Η Verizon δεσμεύεται να σταματήσει τις πωλήσεις δεδομένων μέσω διαμεσολαβητών σε τρίτες εταιρείες που εντοπίζουν την τοποθεσία των κινητών τηλεφώνων, ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει εγείρει αρκετές ανησυχίες αναφορικά με το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών, αφού προφανώς η παρούσα κίνηση διεξάγεται με σκοπό το κέρδος.

Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι ο πρώτος μεγάλος αμερικανικός πάροχος τηλεπικοινωνιών που απομακρύνεται από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική πρακτική, διότι της έχει ασκηθεί δριμεία κριτική, αφού θέτει σε κίνδυνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τα συλλεχθέντα δεδομένα επιτρέπουν σε τρίτες εταιρείες να εντοπίσουν τις ασύρματες συσκευές χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή των ενδιαφερόμενων που παρακολουθούνται.

Η Verizon, ο μεγαλύτερος φορέας κινητής τηλεφωνίας του έθνους που μετράται από τους συνδρομητές, δήλωσε ότι περίπου 75 εταιρείες έχουν αποκτήσει τα δεδομένα πελατών τους από δύο πολύ γνωστούς μεσίτες της Καλιφόρνιας που προμηθεύουν απευθείας – LocationSmart και Zumigo.

Η εταιρεία έκανε την αποκάλυψή της σε επιστολή προς τον Ron Wyden, έναν Δημοκρατικό από το Όρεγκον, ο οποίος διερεύνησε την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον εντοπισμό θέσης του τηλεφώνου. Τον περασμένο μήνα, ο Wyden αποκάλυψε πως υπήρξαν κατάφωρες καταχρήσεις στο χαλαρά ρυθμιζόμενο τομέα που περιλαμβάνει γνωστές εταιρείες όπως την Securus Technologies και το συνεργάτη της 3C Interactive. Η Verizon αναφέρει ότι η σύμβασή τους εγκρίθηκε μόνο για την παρακολούθηση θέσης εξωτερικών κινητών τηλεφώνων για κρατούμενους των φυλακών που παίρνουν άδεια για λίγες μέρες.

Μετά από μια διεξοδική ανασκόπηση του προγράμματος, η Verizon γνωστοποίησε στην Locationsmart και τη Zumigo, ότι σκοπεύει να τερματίσει την συγκεκριμένη δραστηριότητα που δίνεται η δυνατότητα σε μία εξουσιοδοτημένα πρόσωπα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των πελατών της το συντομότερο δυνατόν», γράφει ο υπεύθυνος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της Verizon, ο Karen Zacharia.

Αν και η Verizon σκοπεύει να σταματήσει τις πωλήσεις δεδομένων σε μεσίτες, δεν θα απαρνηθεί τελείως την παρούσα πρακτική. Ο Karen Zacharia δήλωσε ότι η εταιρεία θα προσέξει να μην διαταράξει αυτές τις υπηρεσίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της απάτης και θα συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς για να διασφαλίσει ότι όλα βαίνουν καλώς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στους πελάτες και στους τελικούς χρήστες.

Εν τω μεταξύ, η Verizon επιβεβαίωσε πως δεν θα επιτρέψει πλέον νέες χρήσεις των δεδομένων τοποθεσίας από καμιά εταιρεία.

Τα δεδομένα τοποθεσίας από την Verizon όπως και από άλλους παρόχους τηλεπικοινωνιών καθιστούν δυνατή την ταυτοποίηση της θέσης σχεδόν οποιουδήποτε τηλεφώνου στις ΗΠΑ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Οι δημοφιλείς εμπορικές χρήσεις για τη λεγόμενη παρακολούθηση γεωγραφικών τοποθεσίας περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας σε οδική κυκλοφορία έκτακτης ανάγκης, την αναγνώριση οχημάτων για ευνόητους λόγους, την πρόληψη της απάτης των τραπεζών και τις ανεπιθύμητες μεθοδολογίες που εφαρμόζει το μάρκετινγκ.

Η διακοπή δεν θα επηρεάσει την ικανότητα των χρηστών να μοιράζονται απευθείας την τοποθεσία τους με εφαρμογές και άλλες υπηρεσίες.

Ο Wyden ανέφερε στην έκθεση του στις 8 Μαΐου πως σε αυτό το μεγάλο κόλπο συμμετέχουν και οι τέσσερις μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, επίσης πληροφορήθηκε ότι ένας πρώην σερίφης από το Μισσούρι κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση των δικαστών, αξιωματικών της αστυνομίας και της πολιτείας.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας ερευνητής ασφαλείας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon ανακάλυψε ένα ελάττωμα ασφαλείας στον ιστότοπο της LocationSmart που θα μπορούσε να επιτρέψει σε σε κάποιο ικανό χάκερ να παρακολουθεί κρυφά σχεδόν οποιοδήποτε τηλέφωνο στις Η.Π.Α. ή τον Καναδά.

Ο Wyden ζήτησε από τους παρόχους να προσδιορίσουν ποια τρίτα μέρη έχουν αποκτήσει δεδομένα τοποθεσίας και να παράσχουν λεπτομέρειες, όπως οποιαδήποτε κοινή χρήση δεδομένων τοποθεσίας από τρίτους, χωρίς τη συγκατάθεση του πελάτη. Το γραφείο του μοιράστηκε τις απαντήσεις των εταιρειών με το The Associated Press.

Κανένας από τους τέσσερις μεταφορείς δεν ονόμασε κάποια τρίτη εταιρεία, με δύο εξαιρέσεις. Μόνο η Verizon έχει δεσμευτεί να τερματίσει την πώληση δεδομένων θέσης που σχετίζονται με 116 εκατομμύρια συνδρομητές μέσω των λεγόμενων “geolocation aggregators”.

«Η Verizon ανέλαβε τις ευθύνες της και ανακοίνωσε αμέσως ότι παύει να συνεργάζεται με αυτές τις εταιρείες για το συγκεκριμένο σκοπό», δήλωσε ο Wyden σε δήλωσή του. «Αντίθετα, η AT&T, η T-Mobile και η Sprint φαίνεται να να σφυρίζουν αδιάφορα και θα συνεχίσουν να πωλούν τις προσωπικές πληροφορίες των πελατών τους σε αυτούς τους σκιερούς μεσάζοντες.

Ο Wyden παραπονέθηκε ότι η φυσική ασφάλεια των ανθρώπων θα μπορούσε να απειληθεί άμεσα αν οι πληροφορίες πέσουν σε λάθος χέρια.

Η AT&T και η T-Mobile δήλωσαν με επιστολές στον Wyden ότι επιτρέπουν σε εξουσιοδοτημένα τρίτα μέρη να έχουν πρόσβαση μόνο σε δεδομένα τοποθεσίας πελατών εφόσον οι πελάτες τους έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή εάν το απαιτούν οι νόμοι.

Η Sprint δήλωσε ότι οι κάτοχοι λογαριασμών πρέπει σε πρακτικό επίπεδο να γνωρίζουν να αν χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους. Έτσι για την ιστορία η T-Mobile προτίθεται να αγοράσει τη Sprint για 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών άφησαν τις περισσότερες από τις ερωτήσεις του Wyden αναπάντητες – όπως πόσοι από τους πελάτες τους είχαν επηρεαστεί από την κοινή χρήση τοποθεσιών που έδωσαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους.

Ο Gigi Sohn, πρώην κορυφαίος σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσε ότι η Verizon έχει αποδειχθεί ως ένα “λαμπρό παράδειγμα” για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η AT&T, η Sprint και η T-Mobile έχουν συνολικά όλοι μαζί περίπου 200 εκατομμύρια πελάτες που προφανώς οι διαφημιστικές εταιρείες θέλουν να φτάσουν σε αυτούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας