Έξυπνο κάθισμα τουαλέτας παρακολουθεί την καρδιά σας, ενώ κάνετε την ανάγκη σας

Έξυπνο κάθισμα τουαλέτας παρακολουθεί την καρδιά σας, ενώ κάνετε την ανάγκη σας
Image credit: Rochester Institute of Technology

Οι μηχανικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ έχουν σχεδιάσει ένα έξυπνο κάθισμα τουαλέτας υψηλής τεχνολογίας που καθώς κάνετε την φυσική σας ανάγκη έχει την ικανότητα να παρακολουθεί το καρδιαγγειακό σύστημα (και όχι μόνο).

Συγκεκριμένα έχει την ικανότητα να μετρά την αρτηριακή σας πίεση, το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, και τον όγκο του αίματος που αντλεί η καρδιά σας – και όλα αυτά με αυτοματοποιημένο τρόπο κάθε φορά που κάθεστε στο κάθισμα της τουαλέτας.

Οι μηχανικοί, με επικεφαλής τον David Borkholder, δημοσίευσαν πρόσφατα το τεχνολογικό επίτευγμα στο επιστημονικό περιοδικό JMIR mHealth and uHealth.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που κατασκεύασαν το έξυπνο κάθισμα τουαλέτας, το αυτοματοποιημένο σύστημα θα μπορούσε να ενημερώνει τους ασθενείς για τυχόν δυσλειτουργίες στο καρδιαγγειακό τους σύστημα, και στη συνέχεια αυτά τα δεδομένα θα αποστέλλονται απευθείας στον προσωπικό γιατρό του εκάστοτε ασθενή, για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προβεί στα κατάλληλα μέτρα για να προφυλάξει το άτομο.

Επιπλέον, το έξυπνο κάθισμα θα μπορούσε να διευκολύνει την παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι με καρδιακή νόσο, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να μεταβαίνουν διαρκώς στα νοσοκομεία για τις απαραίτητες εξετάσεις, κάτι που μεταφράζεται σε περαιτέρω συμφόρηση το νοσοκομείο, και ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Το έξυπνο κάθισμα τουαλέτας φέρει πολλούς αισθητήρες και είναι συνεχώς συνδεδεμένο με το διαδίκτυο, προφανώς γιατί τα δεδομένα πρέπει να αποθηκεύονται κάπου ούτως ώστε να υπάρχει ένα ιστορικό για τον ασθενή.

Ο σχεδιασμός της έξυπνης κατασκευής περιλαμβάνει σύνολα αισθητήρων που διαβάζουν τρεις τύπους πληροφοριών: Δηλαδή, την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, διεξάγοντας ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ένα αισθητήρα που μετρά τον όγκο του αίματος, δημιουργώντας φωτοπληθυσμόγραμμα (PPG). και τέσσερις αισθητήρες στο κάτω μέρος του καθίσματος που μετρούν τη βαλλιστική δύναμη του καρδιακού κύκλου, καταγράφοντας βαλλιστοκαρδιογράφημα (BCG).

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους συνδυασμούς των δεδομένων, το σύστημα προβαίνει σε άμεση εκτίμηση για τυχόν εγκεφαλικό επεισόδιο, για προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα λόγω αυξημένης αρτηριακής πίεσης κι άλλες πολλές λεπτομέρειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας