Το Facebook συνεργάζεται με τη Viasat για την ανάπτυξη υψηλής ταχύτητας δορυφορικής ασύρματης συνδεσιμότητας τύπου Wi-Fi σε αγροτικές περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν το διαδίκτυο, λόγω ανύπαρκτης υποδομής.
Ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης έχει πραγματοποιήσει μία σειρά δυναμικών εγχειρημάτων στην υποδομή του ασύρματου διαδικτύου, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους που θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του. Αυτή η τελευταία προσπάθεια θα αρχίσει να στοχεύει στις απομακρυσμένες περιοχές του Μεξικού.
Ωστόσο, η εταιρεία επισημαίνει πως εφόσον πάνε καλά τα πράγματα το έργο θα επεκταθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο, καλύπτοντας τις περισσότερες χώρες του πλανήτη σε βάθος χρόνου, αλλά όχι σύντομα.
Από την άλλη πλευρά, η Viasat είναι μια εταιρεία δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών που εδρεύει στην Καλιφόρνια, και ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί τη δική της υπηρεσία hotspot Wi-Fi στο Μεξικό τον περασμένο Απρίλιο. Από τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα. Χρησιμοποιεί το δορυφορικό σύστημα ViaSat-2 , το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Εν τούτοις υπηρεσία δορυφορικού W-iFi που θα παρέχεται στις απομακρυσμένες αγροτικές κοινότητες απαιτεί κάποια υποδομή στο έδαφος – όπως μια δορυφορική κεραία που θα είναι εγκατεστημένη σε μια κεντρική τοποθεσία μέσα σε μια κοινότητα, ίσως στην οροφή ενός μικρού παντοπωλείου, και έπειτα το σήμα θα μπορεί να διαδοθεί σε απόσταση έως 500 μέτρα.
Οι τελικοί χρήστες θα πληρώνουν στον κάτοχο της τοπικής επιχείρησης (όπου θα είναι εγκατεστημένη η κεραία) και αυτός θα τους δίνει έναν κωδικό που θα τους επιτρέπει να συνδεθούν στο διαδίκτυο για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα ή ανάλογα με τα δεδομένα χρησιμοποιούν. Μια τυπική τιμή θα ήταν περίπου 50 σεντ για τη χρήση μιας ώρας ή 1,60 δολάρια για 200Mb δεδομένων.
Βέβαια η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι αρκετά ελπιδοφόρα, και φυσικά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι αξιέπαινη πράξη, διότι μην ξεχνάμε πως αρκετές χώρες του κόσμου όπως εκείνες της Αφρικής στην ουσία δεν γνωρίζουν καν τι θα πει διαδίκτυο, όχι μόνο γιατί δεν έχουν τις υποδομές, αλλά γιατί οι περισσότεροι πολίτες αυτών των φτωχών χωρών δεν έχουν καν συσκευές.