Facebook: Kατά μέτωπο με αντιμονοπωλιακές αγωγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Facebook: Kατά μέτωπο με αντιμονοπωλιακές αγωγές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Το Facebook προετοιμάζεται για μια από τις πιο σημαντικές νομικές μάχες στην 16χρονη ιστορία του: Πρόκειται για αντιμονοπωλιακές αγωγές τόσο από τις ομοσπονδιακές αρχές, όσο και από την αρμόδιες αρχές διαφόρων πολιτειών της χώρας που έχουν άμεσο στόχο δύο εξαγορές που έχουν διεξαχθεί κατά το παρελθόν, με συνέπεια να διευρυνθεί το παγκόσμιο ψηφιακό και οικονομικό αποτύπωμα της εις βάρος των υπολοίπων εταιρειών στον ίδιο τομέα.

Οι δύο νομικές προκλήσεις, μία από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η άλλη από έναν συνασπισμό έως και 40 πολιτειών, ενδεχομένως να κατατεθούν τις επόμενες ώρες, αν δεν έχουν κατατεθεί ήδη τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο και αναμένεται να ισχυριστούν ότι το Facebook χρησιμοποίησε την κυριαρχία του στην αγορά, όπως και και την τεράστια οικονομική ρευστότητα που έχει για να κερδίσει τους αντίπαλους που δεν είχαν την ίδια δυνατότητα, ενώ παράλληλα έβλαψε τους καταναλωτές που είχαν λιγότερες επιλογές και αναγκάζονταν να απευθυνθούν μόνο σε αυτήν.

Στο επίκεντρο είναι δύο τεράστιες εξαγορές που έγιναν κατά το παρελθόν. Η πρώτη αφορά την εξαγορά της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Instagram έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίου, και η δεύτερη σχετίζεται την αγορά της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, η οποία τοποθέτησε το Facebook ως ακλόνητο φαβορί στην αγορά, εξαφανίζοντας οποιοδήποτε μικρότερο ανταγωνιστή στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εν τούτοις ακόμη το Facebook δεν σχολίασε δημοσίως αυτό το ζήτημα, προφανώς γιατί δεν επιθυμεί να στηθεί λαϊκό δικαστήριο εις βάρος του στα διάφορα στέκια του διαδικτύου, και ο κάθε πικραμένος να βγάλει τη χολή του με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Οι ανησυχίες για το ότι το Facebook έχει γίνει πάρα πολύ ισχυρό, σε τέτοιο βαθμό που να έχει εξαφανίσει ολοκληρωτικά τον ανταγωνισμό, έρχεται τη στιγμή καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες στη Silicon Valley που ακολουθούν περίπου την ίδια μεθοδολογία. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής άσκησε αγωγή κατά της Google για αντιμονοπωλιακές πρακτικές στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το Facebook και η Google υποστήριξαν ότι προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στις οποίες οι καταναλωτές τις επιλέγουν κατά βούληση, χωρίς να αναγκάζουν κανέναν, και μάλιστα υπογραμμίζουν πως με αυτή την τακτική δεν επιβαρύνεται κανένας χρήστης, για τον προφανή λόγο ότι δεν πληρώνουν κάποια συνδρομή.

Μια πρόσφατη έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με τη δύναμη που έχει η βιομηχανία της τεχνολογίας, επικεντρώθηκε στις εξαγορές Instagram και WhatsApp και κατηγόρησε το Facebook πως μέσω αυτών των αγοραπωλησιών εξαφάνισε και το τελευταίο ίχνος ανταγωνισμού, επεκτείνοντας στο έπακρο την κυριαρχία της, ενώ δεν άφησε τα περιθώρια σε καμία ανταγωνιστική εταιρεία να σηκώσει κεφάλι, διότι εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να έχει τα ίδια κεφαλαία, ώστε να μπορούν να κάνουν αντεπίθεση με παρόμοιες εξαγορές.

Οι επικείμενες νομικές μάχες θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση το Facebook, αφού κανείς δεν γνωρίζει αν το δικαστήριο αποφασίσει να την επιβάλει απλά κάποιο δυσθεώρητο χρηματικό πρόστιμο, ή ακόμη χειρότερα κάποια εξουθενωτική ποινή, ωθώντας την να οπισθοχωρήσει, ώστε οι αντίπαλες εταιρείες να μπορούν να την ανταγωνιστούν ισάξια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας