ΑρχικήΑφιέρωμαFantastic Four: Αφιέρωμα και πληροφορίες

Fantastic Four: Αφιέρωμα και πληροφορίες

Το να αποτελείς μέρος μιας τετραμελούς παρέας, η οποία ασχολείται με επιστημονικού ενδιαφέροντος πειράματα (και αργότερα με τη διάσωση της ανθρωπότητας), ακούγεται άκρως ελκυστικό. Τι γίνεται όμως, όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα;

In a few words

Ο Reed Richards είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας, ο οποίος συνεργάζεται με το φίλο του, Ben Grimm. Στην ίδια ομάδα ανήκουν και η μνηστή τού Reed, Sue Storm, καθώς και ο μικρότερος αδελφός της, Johnny Storm. Όταν ένα διαστημικό, πειραματικό ταξίδι, που σχεδίαζαν οι δύο πρώτοι, ακυρώνεται, μπαίνουν όλοι κρυφά στο διαστημόπλοιο και πραγματοποιούν την πτήση. Κάποιος λάθος υπολογισμός όμως, τους οδηγεί, μόλις αφήνουν την γήινη ατμόσφαιρα, στο να εκτεθούν σε κοσμικές ραδιενεργές ακτίνες, αγνώστου προελεύσεως. Το διαστημόπλοιο, χωρίς να είναι εφοδιασμένο με κάποια ασπίδα προστασίας, συντρίβεται πίσω στη γη και οι τέσσερις τους αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις.

In more details

Ο Reed Richards μεταλλάσσεται κυριολεκτικά στον Άντρα – Λάστιχο, αφού το σώμα του, αλλά και κάθε μέλος του ξεχωριστά, μπορεί να τεντωθεί όσο θέλει, θυμίζοντας έντονα τον παλιό comic book character, Flexo, the Rubber Man της Timely Comics, αλλά και τον Plastic Man που είχε δημιουργήσει ο Jack Cole για λογαριασμό της Quality Comics. Ο Reed λοιπόν, όπως κάθε superhero που σέβεται τον εαυτό του, υιοθέτησε το όνομα Mr Fantastic.

Η Sue Storm, αποκτά την ικανότητα να γίνεται αόρατη, να δημιουργεί αόρατα ενεργειακά πεδία, αλλά και να κάνει τα αντικείμενα γύρω της αόρατα. Το nickname της είναι Invisible Girl (αργότερα μετονομάστηκε σε Invisible Woman).

Ο Johnny Storm, παίρνει… φωτιά, χωρίς όμως να παθαίνει ο ίδιος τίποτα, μπορεί να πετά, χρησιμοποιώντας την ώθηση της φλόγας και να δημιουργεί fireballs. Είναι πλέον the Human Torch, όνομα (και δυνάμεις) που παραπέμπουν στον αντίστοιχο ήρωα της Marvel Comics, δημιουργία του Carl Burgos στα 1939.

Ο Ben Grimm στάθηκε ο πιο άτυχος από όλους, γιατί, αν και η δύναμή του αυξήθηκε στο κατακόρυφο και το σώμα του έγινε άτρωτο, είναι ο μόνος που δεν μπορεί πλέον να αλλάξει τη μορφή του: μοιάζει να είναι φτιαγμένος από πέτρα και αυτοαποκαλείται The Thing.

Όλοι μαζί πλέον, συγκροτούν την πρώτη ομάδα υπερηρώων στην ιστορία των Marvel Comics και αποτελούν τους Fantastic Four ή FF για συντομία, οι οποίοι υπερασπίζονται την ανθρωπότητα από τα καταχθόνια σχέδια των απανταχού εγκληματιών.

The beginning of the story

Στις αρχές του 1960 η DC Comics (τότε γνωστή ως National Periodicals) απολάμβανε την επιτυχία του comic book που περιλάμβανε μια ομάδα superheroes, τη Justice League of America.

Μετά από μια συζήτηση που είχε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού golf ο Martin Goodman, εκδότης της Atlas/Timely (της μετέπειτα Marvel), με τον Jack Liebowitz της DC Comics, αποφάσισε να βρει πάση θυσία κάποιο τρόπο, για να προωθήσει την εταιρία του. Έδωσε λοιπόν, εντολή στο συντάκτη Stan Lieber (γνωστό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Stan Lee), να δημιουργήσει ένα ανάλογο group για τη Marvel. Ο τελευταίος σε συνεργασία με το σκιτσογράφο Jack Kirby επινόησαν τους FF, ο καθένας από τους οποίους εκπροσωπούν τα τέσσερα κλασικά, ελληνικά στοιχεία: αέρας (Invisible Woman), φωτιά (Human Torch), γη (The Thing), νερό (Mr Fantastic).Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 1961.

Για να αποφύγουν ενδεχόμενη δυσαρέσκεια της αντιπάλου τους DC (η οποία είχε στην κατοχή της το διανομέα της Marvel), οι Lee και Kirby αποφάσισαν να παρουσιάσουν τους ήρωες χωρίς costumes και secret identities.

Μερικές φορές, κάποιο από τα μέλη έφευγε προσωρινά από την ομάδα και τη θέση του έπαιρνε κάποιος άλλος hero της εταιρίας, όπως ο Power Man ή η She Hulk.

Ο κύριος αντίπαλός τους, ήταν ο Dr Victor Von Doom, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στο πέμπτο τεύχος, τον Ιούλιο του 1962. Μετά από 2 χρόνια αποκαλύπτεται το παρελθόν του: συμφοιτητής στο κολέγιο και ανάλογης ευφυίας με τον Reed Richards, νόμισε ότι ο Reed προσπάθησε να κλέψει κάποιες σημειώσεις του, κι ενώ ο τελευταίος θέλησε να τον προειδοποιήσει για τους λανθασμένους υπολογισμούς που είχε κάνει, ο Doom τον αγνόησε, με αποτέλεσμα το πείραμά του να εκραγεί κυριολεκτικά στα… μούτρα του.

Από τότε κατηγορεί τον Richards για κάθε αναποδιά που του συμβαίνει και αποφασίζει, μετά από πολλή ανά τον κόσμο αναζήτηση ότι ο μόνος τρόπος για να σώσει την ανθρωπότητα είναι να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχός της. Κατασκευάζει λοιπόν, ένα γκρι κοστούμι από μέταλλο για να κρύψει τη δυσμορφία του και ξεκινά να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.Η εμφάνισή του έκανε πολλούς να πιστεύουν πως αποτελεί το πρότυπο για τον Darth Vader των ταινιών Star Wars.

Άλλοι γνωστοί αντίπαλοι των FF είναι ο Galactus (που τρώει… πλανήτες), ο βοηθός του, Silver Surfer, οι Inhumans (οι οποίοι αποτελούν ολόκληρη φυλή με superpowers), ο Watcher (που μόνο παρατηρεί χωρίς να χρησιμοποιεί τη δύναμή του), ο Warlock, ο Black Panther (ο πρώτος επιτυχημένος μαύρος υπερήρωας) και ο Impossible Man. Με οδηγό την επιστημονική περιέργεια του Mr Fantastic, η ομάδα εξερευνεί άλλες διαστάσεις, χαμένους πολιτισμούς, με λίγα λόγια όλη τη γη, και το σύμπαν. Το πιο γνωστό από τα αρχηγεία τους, είναι το Baxter Building, το οποίο καταστρέφει ο υιοθετημένος γιος του Von Doom, Kristoff Vernard, και στη θέση του χτίζεται το Four Freedoms Plaza.

Στο τρίτο ετήσιο τεύχος των Fantastic Four, έχουμε το γάμο του Reed και της Sue, στον οποίο παρίστανται όλοι οι Marvel characters (superheroes και non superheroes). Στο τεύχος 80, η Sue δεν εμφανίζεται, αφού πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης της και έτσι τρία χρόνια μετά το γάμο τους, γεννιέται ο γιος τους Franklin Richards. Αργότερα αποκτούν και μια κόρη τη Valeria.

Fantastic Four in the media

Όπως γίνεται με όλα τα επιτυχημένα comic books, έτσι και οι Fantastic Four μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη ως cartoon πρώτα το 1967 στο ABC (Hanna-Barbera Productions) και μετά το 1978 στο NBC (DePatie-Freleng Enterprises). Στο τελευταίο, ο Human Torch αντικαταστάθηκε από το ρομποτάκι H.E.R.B.I.E., από φόβο, μήπως τα παιδιά ταυτιστούν με τον Άνθρωπο-Φωτιά και προσπαθήσουν να τον μιμηθούν, αλλά η πραγματική αιτία ήταν ότι εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν ένα film που αφορούσε τον Human Torch, το οποίο τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το 1994 προβλήθηκε το The Marvel Action Hour, το οποίο περιλάμβανε την πρώτη μισή ώρα ένα επεισόδιο του Iron Man και έπειτα ένα επεισόδιο των FF.Η συγκεκριμένη εκπομπή κράτησε δύο σεζόν.

Την ίδια χρονιά γυρίζεται και μία ταινία εξαιρετικά χαμηλού budget και ποιότητας σε σκηνοθεσία του Oley Sassone, με τους Joseph Culp, Alex Hyde-White, Michael Bailey Smith, Rebecca Staab, Jay Underwood. Το film ποτέ δεν προβλήθηκε στις αίθουσες (κυκλοφόρησε μόνο σε bootleg copies), αφού ο μόνος λόγος δημιουργίας του ήταν η ανάγκη των παραγωγών να διατηρήσουν τα δικαιώματα των χαρακτήρων, μέχρι να γυρίσουν την… κανονική ταινία.

Και φτάνουμε στο 2005 με τους οπαδούς του group να ελπίζουν σε μια καλύτερη αντιμετώπιση των ηρώων και απόδοση των περιπετειών τους, αφού είναι έτοιμη η νέα ταινία με τους Michael Chiklis ως Ben Grimm/The Thing, Ioan Gruffudd ως Reed Richards/Mr. Fantastic, Chris Evans ως Johnny Storm/Human Torch, Jessica Alba ως Susan Storm/Invisible Woman, Julian McMahon ως Dr. Doom.

Fantastic Four: the characters personalities

Καταρχήν η ομάδα αυτή, σε αντίθεση με τους άλλους superheroes, δε φορά ειδικά κοστούμια (στην αρχή των περιπετειών τους τουλάχιστον, αφού από το 4ο τεύχος και μετά παρουσιάζονται με το γνωστό outfit) και δεν κρύβουν την ταυτότητά τους. Επιπλέον, αποτελούν όχι τόσο μια ομάδα, αλλά μια οικογένεια, αφού περιλαμβάνει ένα ζευγάρι, τον αδελφό τής συζύγου και ένα πολύ καλό φίλο που λειτουργεί σαν… θείος. Μαλώνουν, όπως όλες οι κανονικές οικογένειες και κρατάνε μούτρα ο ένας στον άλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπούν βαθιά και δε νοιάζονται ο ένας για τον άλλον.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Kirby “I was really interested in the characters as people. I have a genuine feeling for real people and what I do is recreate them in a fantastic formula”. Εν ολίγοις, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στην υπόθεση, όσο στις αντιδράσεις των προσώπων αυτών και στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάθε φορά τα διάφορα προβλήματα.

Ο Reed είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά παράλληλα, θεωρεί τον εαυτό του αξεπέραστο και κάποιες φορές μπορεί να μιλάει ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα να γίνεται αθεράπευτα πληκτικός στις συζητήσεις του. Δεν είναι πολύ κοινωνικός και του αρέσει να μένει σπίτι και να ασχολείται με τη δουλειά του.

Η μνηστή του, Sue, δεν αποτελεί το κλασικό κορίτσι που συναντάμε στο πλευρό άλλων υπερηρώων, με λίγα λόγια δεν είναι συνοδευτική του χαρακτήρα του Mr Fantastic, και δεν υπάρχει μόνο για να προσφέρει το ρομαντικό στοιχείο στην ιστορία. Είναι μία έξυπνη γυναίκα που ξέρει να διεκδικεί αυτό που θέλει με τον ανάλογο δυναμισμό.Το ζεύγος λοιπόν, (πέρα από τους συζυγικούς μεταξύ τους καυγάδες) αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τους γονείς του έφηβου αδελφού της Sue, του Johnny, ο οποίος αρέσκεται στο να επιδεικνύεται και ενδιαφέρεται περισσότερο για τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις ωραίες γυναίκες, παρά για την εξόντωση των bad guys, δημιουργώντας έτσι, συχνά προβλήματα.

Αλλά ο πιο γκρινιάρης και ταυτόχρονα ο πιο αγαπητός από όλους τους είναι ο Ben. Με ανεξάντλητο humor και συμπεριφορά που θυμίζει παραπονεμένο παιδί, τον συναντάμε συχνά να αναθεματίζει την άσχημη μοίρα του, που τον οδήγησε να είναι ο αποκρουστικότερος όλων, όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση. Παρόλα αυτά ο χαρακτήρας του, περιέχει πολλά πρωτότυπα στοιχεία, αφού, σύμφωνα με τα μέχρι τότε δεδομένα που ήθελαν τους villains να είναι παραμορφωμένοι ή άσχημοι, αυτός, αν και… τέρας ασχήμιας, είναι με την πλευρά των καλών.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Dreamgirls: Music From the Motion Picture

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166