ΑρχικήHow toFingerprint: Κάντε login στο σύστημα σας με δακτυλικά αποτυπώματα

Fingerprint: Κάντε login στο σύστημα σας με δακτυλικά αποτυπώματα

Πιο μικροί, βλέπαμε σε διάφορες ταινίες τεχνολογίες που η αναγνώριση γινόταν με την ίριδα του ματιού η με την αφή και μέσω των δαχτυλικών αποτυπωμάτων που στην πράξη χρησίμευαν ως κωδικοί πρόσβασης.

Πλέον αυτές οι τεχνολογίες είναι εδώ, προσιτές και δεν στοιχίζουν και τίποτα. Άλλωστε το να κάνουμε login στον υπολογιστή μας, με αναγνώριση προσώπου, ακόμα και μέσω μιας φτηνής web camera, είναι εφικτό εδώ και πολύ καιρό. Το ίδιο και η τεχνολογία για login, μέσω δαχτυλικών αποτυπωμάτων η οποία προϋπήρχε. Αυτές οι τεχνολογίες δεν έχουν δοθεί ακόμα μαζικά η δεν έχουν υιοθετηθεί από default σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, για τεχνικούς κυρίως λόγους, μα και για πρακτικούς. Σίγουρα όμως, σε κάποια χρόνια, τέτοιες τεχνολογίες θα είναι δεδομένες στην καθημερινότητα μας.

Όπως και να έχει και οι δυο αυτοί τρόποι είναι χρήσιμοι για φορητά μηχανήματα, σε περίπτωση κλοπής τους, μα και για μη χρήση του υπολογιστή μας, από τρίτους.

Αν θέλετε να κάνετε στο εξής login, σε κάποιο μηχάνημα σας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Fingerprint, είναι απλό και εφικτό, χάρη σε μια απλή και εύκολη στην χρήση της εφαρμογή, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να ορίσουμε τις δικές μας παραμέτρους για είσοδο στο σύστημα μας, κάνοντας χρήση ενός κωδικού με χρήση των δαχτύλων μας, αντί του συνηθισμένου τρόπου.

Αυτό που πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να κάνουμε, είναι να εγκαταστήσουμε το σχετικό αποθετήριο στο σύστημα μας. Προτεινόμενο είναι το κάνετε μέσω του τερματικού/κονσόλας σας, δίνοντας μια-μια, τις παρακάτω εντολές:

sudo apt-add-repository ppa:fingerprint/fingerprint-gui
sudo apt-get update
sudo apt-get install libbsapi policykit-1-fingerprint-gui fingerprint-gui

Για άλλες διανομές η άλλες εκδόσεις, μπορείτε να το κατεβάσετε από την σελίδα του. Μόλις το αποσυμπιέσετε, ανοίξτε το αρχείο: Readme που έχει και στην ουσία, θα αρχίσετε να κάνετε copy-paste, μια-μια τις εντολές που αναφέρει, ευρισκόμενοι στον φάκελο που το κατεβάσατε.

Σημαντική σημείωση: Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σχετικό πακέτο PolicyKit, για το fingerprint stack θα αφαιρέσει το ένα προεπιλεγμένο (“PolicyKit-gnome”, κλπ, ανάλογα με το περιβάλλον σας), έτσι εάν αποφασίσετε να αφαιρέσετε το fingerprint PPA, θα πρέπει να εγκαταστήσετε ξανά αυτό το πακέτο χειροκίνητα, καθώς ενδέχεται σε μερικούς να παρουσιαστούν προβλήματα, ως και ένα σπασμένο σύστημα.

Μόλις το εγκαταστήσετε, κάντε αποσύνδεση (όχι επανεκκίνηση) και στη συνέχεια, καλέστε το από το μενού σας η μέσω dash σε Ubuntu.

Μπορείτε με δυο-τρεις κινήσεις, να ορίσετε τον συνδυασμό των δαχτύλων που θέλετε, προκειμένου να κάνετε login. Σε εμένα δεν δούλεψε, σε ένα μηχάνημα (με 13.04) που το δοκίμασα, καθως δεν αναγνώρισε τα σχετικά (ίσως και να θέλει ολικό reboot, ίσως να φταίει και η beta έκδοση του Ubuntu):

Από την στιγμή που θα σας δουλέψει, από την δεύτερη καρτέλα: Finger που έχει, μπορείτε με απλές κινήσεις, να ορίσετε το δαχτυλικό σας password:

Το Texnologia.Net, δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη, αν κάτι δεν σας πάει καλά η δεν δουλέψει όπως πρέπει. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, όσο είδα, δεν ανανεώνεται και τόσο συχνά. Με τα όσα διάβασα όμως, δουλεύει σε Ubuntu και σε παράγωγες του διανομές.

PAM Face Authentication: Κάντε Login με αναγνώριση προσώπου

Το PAM Face Authentication, είναι εξαιρετικό πρόγραμμα που βοηθάει να κάνουμε login σε ένα λογισμικό, σε μία εφαρμογή, σε μία υπηρεσία ή ένα ιστότοπο απλά με την αναγνώριση προσώπου και όχι με τον κωδικό πρόσβασης.

Πλέον με το PAM Face Authentication, οι απανταχού χρήστες και λάτρεις του Linux έχουν την δυνατότητα να θωρακίσουν την ασφάλειά τους, μιας και μπορούν να κάνουν Log In χωρίς να χρειάζεται να γράψουν κωδικούς, αλλά με την επιβαιβέωση βιομετρικών στοιχείων!

Αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι νέα, τώρα μπορείτε να την εφαρμόσετε σε καθημερινή βάση στο Ubuntu σας, στο Mint, μα και σε πολλές ακόμα διανομές: Μπορείτε να τη δοκιμάσετε, δουλεύει και σε Gnome και σε KDE φυσικά.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια δοκίμασε μόνος σου το Pam-Face και δώσε τον υπολογιστή σου μια νέα και πρωτόγνωρη αίσθηση ασφάλειας!!!

Το πρόγραμμα αν και στα πρώτα του στάδια έχει εύκολη εγκατάστη (για Ubuntu χρήστες τουλάχιστον) αρκεί να την ακολουθήσεις κατα γράμμα:

Ανοίγουμε terminal (Μενού > Βοηθήματα > Τερματικό) και ξεκινάμε…:

sudo apt-get install build-essential cmake qt4-qmake libx11-dev libcv-dev libcvaux-dev libhighgui4 libhighgui-dev libqt4-dev libpam0g-dev checkinstall
cd /tmp
w-get http://pam-face-authentication.googlecode.com/files/pam-face-authentication-0.3.tar.gz
 tar zxf pam-face-authentication-0.3.tar.gz && cd pam-face-authentication-*
mkdir build && cd build
 cmake -D CMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr ..
 make
sudo checkinstall --pkgname=pam-authentication-face-auth

Τώρα πάμε: Εφαρμογές-> Άλλα >Qt Face Trainer

Κάνουμε ένα καλό Capture μέσα στο πρόγραμμα (κοιτάμε πάντα την κάμερα και ΟΧΙ την οθόνη- το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο login authenitaction αλλιώς το πρόγραμμα δεν θα μας αναγνωρίσει σωστά).

Τώρα πάλι στο Terminal (το κάνουμε copy-paste όπως είναι όλο μαζί):

cat << EOF | sudo tee /usr/share/pam-configs/face_authentication /dev/null
 Name: face_authentication profile
 Default: yes
 Priority: 900
 Auth-Type: Primary
 Auth:
 [success=end default=ignore] pam_face_authentication.so enableX
 EOF

Και τέλος πάλι στο terminal γράψτε:

sudo pam-auth-update --package face_authentication
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166