Αξιοποιήστε τη υπηρεσία Prezi, για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές παρουσιάσεις που μπορούν να αντικαταστήσουν το PowerPoint και που, “κατοικώντας” online, είναι προσβάσιμες από παντού.
Κάποτε το PowerPoint φαινόταν μια εκπληκτική εφαρμογή που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται παρουσιάσεις πάσης φύσεως. Σήμερα έχει χάσει την… αίγλη του και αντιμετωπίζεται ως κάτι το τυπικό και δεδομένο, με πιο πρωτότυπη χρήση του την… παρουσίαση αστείων εικόνων και κειμένων από όσους θεώρησαν φαεινή ιδέα να τις ενσωματώσουν μέσω αυτού σε ένα από τα εκατοντάδες (ενοχλητικά) e-mails που προωθεί ο ένας στον άλλο! Γιατί μπορεί να συνέβη αυτό;
Όπως μας αποδεικνύει η νέα υπηρεσία Prezi, το πρόβλημα εντοπίζεται στην -ας πούμε- στατικότητα: αν και το PowerPoint έχει πολλές δυνατότητες ως εφαρμογή, οι περισσότεροι το αξιοποιούν μόνο για να προβάλλουν στατικά κείμενα και εικόνες. Επιπλέον, ακόμα και αυτό απαιτεί κάποια εξοικείωση με το περιβάλλον της εφαρμογής, ενώ, αν ο χρήστης θέλει να δημιουργήσει μια πραγματικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση, καλείται να επενδύσει αρκετό χρόνο σε αυτήν.
Το Prezi βρίσκεται στο… απολύτως αντίθετο άκρο! Μια επίσκεψη στο site του και πέντε λεπτά “παιχνιδιού” με το απλό περιβάλλον του αρκούν για να δημιουργήσει κανείς την πρώτη του παρουσίαση – που εξαρχής φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακή από μια τυπική παρουσίαση του PowerPoint. Λίγος χρόνος ακόμα και περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια, και, εκεί που στο PowerPoint θα είχαμε μια καλή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση, στο Prezi μας δίνουν ένα… αριστούργημα! Ας δούμε, όμως, ευθύς αμέσως πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε “στα γρήγορα”, για να δημιουργήσετε μέσω αυτού την πρώτη σας παρουσίαση.
Βήμα 1
Επισκεφθείτε την υπηρεσία στη διεύθυνση http://prezi.com και δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό με ένα κλικ στο Sign Up στο δεξί τμήμα της οθόνης. Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί δίχως σημαντικούς περιορισμούς με απολύτως μηδενικό κόστος – απλώς θα παρουσιάζει το λογότυπό της πριν και μετά τις παρουσιάσεις σας. Για να μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να επικυρώσετε την εγγραφή σας μέσω ενός e-mail που θα σας αποσταλεί στη διεύθυνση που θα δηλώσετε. Όταν γίνει αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στη δημιουργία της πρώτης σας παρουσίασης.
Βήμα 2
Επιστρέψτε στη διεύθυνση της υπηρεσίας και δηλώστε τη διεύθυνση e-mail και τον κωδικό σας στο επάνω δεξιά άκρο, κάνοντας κλικ στο Sign In, για να εισέλθετε στη σελίδα του λογαριασμού σας. Σε αυτήν μπορείτε να δείτε και να διαχειριστείτε τις παρουσιάσεις σας -που για την ώρα… είναι ανύπαρκτες- και, φυσικά, να δημιουργήσετε νέες. Για αυτό, επιλέξτε το Create New Prezi (αριστερά) και εισαγάγετε έναν τίτλο και μια σύντομη περιγραφή στα σχετικά πλαίσια που θα εμφανιστούν. Προτείνουμε να επιλέξετε το πρώτο, απλό πρότυπο παρουσίασης (Whitepaper), αν θέλετε καλή υποστήριξη ελληνικών. Ολοκληρώστε με κλικ στο Create.
Βήμα 3
Συγχαρητήρια! Μόλις δημιουργήσατε την πρώτη σας παρουσίαση, αν και για την ώρα είναι κενή. Επιλέξτε την και θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο με επιλογές σχετικά με αυτήν. Διαλέξτε την πρώτη, Open, για να “ανοίξετε” και να αρχίσετε την επεξεργασία της. Σημειώνουμε, με την ευκαιρία, πως από αυτό το πλαίσιο μπορείτε αργότερα να διαγράψετε (Delete), να σώσετε “τοπικά” στο δίσκο του υπολογιστή (Download) ή, το σημαντικότερο, να προωθήσετε σε άλλους (Share) την παρουσίαση που θα δημιουργήσουμε στη συνέχεια.
Βήμα 4
Αρχικά θα πρέπει να… κάνετε λίγη υπομονή, καθώς το Prezi δημιουργεί έναν κενό καμβά για την παρουσίασή σας και φορτώνει το περιβάλλον εργασίας του. Όταν γίνει αυτό, θα βρεθείτε σε έναν κενό χώρο όπου θα κυριαρχεί ο τίτλος που δηλώσατε για την παρουσίασή σας. Αγνοήστε τον για λίγο και στρέψτε την προσοχή σας στο σύνολο από ενωμένες “σφαίρες” στο επάνω αριστερά άκρο: από αυτό δημιουργείτε την παρουσίασή σας. Θα βοηθήσει να σκεφθείτε πως οι σφαίρες αποτελούν ενωμένες ακολουθίες επιλογών: κάνοντας κλικ σε μια μικρή, αυτή μεγαλώνει μαζί με τις υποεπιλογές της, ενώ, κάνοντας κλικ σε μια μεγαλύτερη, “επιστρέφετε μία θέση πίσω” στην ιεραρχία επιλογών.
Βήμα 5
Πέρα από τις σφαίρες, (σχεδόν) όλα τα υπόλοιπα γίνονται με το ποντίκι. Κρατήστε πατημένο το αριστερό πλήκτρο σε ένα κενό σημείο του καμβά και “τραβήξτε” το για να μετακινηθείτε μακριά από τον τίτλο σας. Διαλέξτε τις σφαίρες Place>Text>Body για να δηλώσετε πως θέλετε να προσθέσετε ένα νέο “κανονικό” κείμενο. Με το Strong τοποθετείτε “έντονο” κείμενο, ενώ με το Head κεφαλίδες. Κάντε κλικ σε ένα κενό σημείο του καμβά και γράψτε το κείμενό σας. Προσέξτε πως στο ανώτερο σημείο του πλαισίου θα παρουσιάζονται πέντε -γνώριμες από τις εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου- επιλογές “κεντραρίσματος” της παραγράφου σας (η τελευταία μετατρέπει κάθε γραμμή σε τμήμα μιας bullet list).
Βήμα 6
Συνεχίστε τοποθετώντας μια κεφαλίδα και, με την ευκαιρία, ας δούμε πώς ελέγχεται η εμφάνιση και η θέση κάθε στοιχείου: Κατόπιν της προσθήκης οποιουδήποτε στοιχείου στον καμβά, αν επιστρέψετε στη σφαίρα Place και κάνετε κλικ επάνω της, θα εμφανιστούν στο κέντρο του τρεις ομόκεντροι κύκλοι.
Ο μικρότερος (κεντρικός) ελέγχει τη θέση του αντικειμένου, ο μεσαίος το μέγεθός του και ο μεγαλύτερος (εξωτερικός) τη γωνία περιστροφής του. Επιπλέον, κρατώντας πατημένο το Shift, μπορείτε να επιλέξετε περισσότερα από ένα αντικείμενα, για να τα διαχειριστείτε ως ένα σύνολο.
Βήμα 7
Επιλέγοντας Place>Media, μπορείτε να προσθέσετε αρχεία multimedia στην παρουσίασή σας – εικόνες, βίντεο και ήχο. Προσέξτε πως κατόπιν της επιλογής πρέπει πρώτα να κάνετε κλικ σε ένα σημείο και μετά να διαλέξετε το “file”, για να δηλώσετε πως “εκεί” (που κάνατε κλικ) θα προστεθεί το αρχείο. Η διαχείριση των αρχείων multimedia είναι πανομοιότυπη με τα στοιχεία κειμένου που είδαμε νωρίτερα. Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα αρχείο εικόνας (όπως το γκρίζο πλαίσιο της εικόνας μας) και να το συνδυάσετε με κείμενο.
Βήμα 8
Επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα, για να δομήσετε ανεξάρτητες ενότητες της παρουσίασής σας σε διαφορετικά σημεία του καμβά του Prezi. Μετακινηθείτε σε ένα από αυτά και, χρησιμοποιώντας τον τροχό του ποντικιού, “πλησιάστε” για να το βλέπετε άνετα. Επιλέξτε Place>Frame και ορίστε έναν τύπο πλαισίου γύρω του.
Επαναλάβετε για κάθε σύνολο. Επιστρέψτε στο Place και επιλέξτε Place>Path>Path (ναι, υπάρχει δύο φορές). Κάντε κλικ στο πρώτο σύνολο στοιχείων, μετά στο επόμενο και στο επόμενο, μέχρι να τα “διασχίσετε” όλα. Έτοιμοι! Μπορείτε να δείτε την παρουσίασή σας/μεταβείτε ανάμεσα στα “βήματα” του path χρησιμοποιώντας το Tab από το πληκτρολόγιο ή τα βελάκια στο κάτω δεξιά άκρο της οθόνης.