ΑρχικήΤι είναιΣκάκι στο διαδίκτυο (online chess), τι χρειάζεται να ξέρεις

Σκάκι στο διαδίκτυο (online chess), τι χρειάζεται να ξέρεις

Το σκάκι θεωρείται ένα από τα γνωστότερα επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής και παίζεται κατά κανόνα μεταξύ δύο παικτών, εν τούτοις την τελευταία δεκαετία έχει εισέλθει με ιδιαίτερες αξιώσεις και στο χώρο του διαδικτύου (είναι γνωστό στα αγγλικά ως online chess), όμως για ένα περίεργο λόγο η νεολαία απανταχού της γης δεν το αγκάλιασε όσο θα έπρεπε, εν αντιθέσει με τα βιντεοπαιχνίδια, όπου πραγματικά εκεί γίνεται χαμός, όπως για παράδειγμα στο Fortnite, Minecraft, Overwatch, PlayerUnknown’s Battlegrounds, League of Legends και άλλα πολλά.

Από ιατρικής πλευράς το σκάκι θεωρείται ως η καλύτερη πρόληψη για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, όπως η άνοια. Επίσης, αρκετές επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν πως έχει την ιδιότητα να αναπτύσσει στο έπακρο την νοημοσύνη των ανθρώπων και κατά συνέπεια τον πνευματικό τους κόσμο, κάτι που φυσικά μπορεί να το επιβεβαιώσει ο κάθε σκακιστής που ασχολείται ενεργά με αυτό το παιχνίδι.

Ο λόγος που θεωρείται ως πνευματικό άθλημα οφείλεται στο γεγονός πώς ο εκάστοτε παίκτης πρέπει διαρκώς να βρίσκει άμεσα λύσεις απέναντι στις κινήσεις του αντιπάλου του, όπου πρέπει συνεχώς να σκέφτεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφύγει τις ενδεχόμενες παγίδες και να εφαρμόσει τελικά την στρατηγική που έχει στα σχέδια του, με απώτερο σκοπό να κερδίσει την παρτίδα.

Στις φυλακές (όπως και στην ευρύτερη κοινωνία) ο αντίκτυπος του σκακιού είναι μεγάλος, διότι η συμμετοχή των κρατουμένων στο συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά τους, επιτυγχάνοντας τελικά τον απαιτούμενο σωφρονισμό. Μάλιστα αρκετοί ειδικοί αναφέρουν πως το σκάκι έχει την ιδιότητα να μειώνει τις βίαιες συγκρούσεις εντός των φυλακών, μπορεί να αναπτύξει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, και στην τελική ανάλυση προωθεί με θετικό τρόπο την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Έτσι για την ιστορία: Προσωπικά παίζω σκάκι σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο, σε διάφορες πλατφόρμες, αλλά το πράττω καθαρά ως διασκέδαση, και όχι γιατί θέλω να κάνω καριέρα ή να γίνω ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, το επίπεδο των ικανοτήτων μου είναι κάπου στη μέση. Επίσης μου αρέσει να παίζω ιδιαίτερα παιχνίδια τύπου bullet και τουρνουά.

Παρακάτω θα σας αναλύσω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σκάκι στο διαδίκτυο και τι θα πρέπει να προσέχετε.

Ικανότητες ενός παίκτη παίκτης στο σκάκι

Οι επιδόσεις και η ικανότητα ενός παίκτη στο σκάκι είναι συνάρτηση πέντε παραγόντων, δηλαδή:

 • Πρακτική εξάσκηση
 • Γνωστική ικανότητα, (ικανότητα επίλυσης νέων προβλημάτων και προσαρμογή σε νέες καταστάσεις).
 • Ταχύτητα επεξεργασίας (για παράδειγμα ο χρόνος αντίδρασης για την επεξεργασία των κινήσεων)
 • Μνήμη
 • Γνώση (στη γνώση συμπεριλαμβάνονται οι δεξιότητες, η τεχνογνωσία, η εμπειρία, το λεξιλόγιο, οι τεχνικοί όροι, και η ανάλυση του παιχνιδιού).

Ενώ η πρακτική η εξάσκηση παραμένει απαραίτητη συνιστώσα της επιτυχίας στο σκάκι, όπως και σε άλλους τομείς, δεν αρκεί μόνο ετούτο για να φτάσεις στην κορυφή. Τα άτομα με ανώτερη γνωστική ικανότητα έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν πιο ψηλά στο σκάκι, το ίδιο ισχύει και για άλλους τομείς, όπως η μουσική, η υποκριτική, η επιστήμη και πολλά άλλα επαγγέλματα.

Απάτη στο σκάκι με αυτοματοποιημένα ρομπότ (chess bot)

Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στο διαδικτυακό σκάκι είναι από εκείνους τους παίκτες που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα ρομπότ για να κλέψουν τον αντίπαλο, κάτι που εννοείται πώς είναι μία ξεκάθαρη απάτη και αμαυρώνει τη φήμη του σκακιού. Η αιτία που ωθεί εκείνους τους ανθρώπους να κλέψουν τον αντίπαλό τους, οφείλεται κατά κύριο λόγο γιατί θέλουν να ανεβάσουν την βαθμολογία τους (όχι μόνο).

Ωστόσο σχεδόν όλες οι πλατφόρμες έχουν δημιουργήσει αυτοματοποιημένα συστήματα που εντοπίζουν τέτοιου είδους πρακτικές, και οι παραβάτες συνήθως καταλήγουν να δέχονται Ban, με τελικό αποτέλεσμα να κλείνει οριστικά ο λογαριασμός τους.

Όμως το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σύνθετο από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως σε ορισμένα τουρνουά υπάρχει και χρηματικό έπαθλο, και επομένως στο βωμό του χρήματος μπορούν να συμβούν τα πάντα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Κατά καιρούς έχουν πιαστεί να κλέβουν ακόμη και παίκτες που φέρουν επισήμους τίτλους από την FIDE (Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία).

Διπλοί λογαριασμοί

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο στην όλη κατάσταση είναι πως αρκετοί παίκτες έχουν διπλούς ή τριπλούς λογαριασμούς στις διαδικτυακές πλατφόρμες, και εδώ συνήθως ο λόγος που συμβαίνει οφείλεται στο ότι ο παίκτης, το κάνει είτε για να κατεβάσει τη βαθμολογία του, ούτως ώστε μετά να παίξει με ισχυρότερους παίκτες και να τους κερδίσει, αιφνιδιάζοντας τους. Είτε γιατί προσπαθεί να μαζέψει βαθμούς στο δεύτερο λογαριασμό του και μετά να τους μεταφέρει παίζοντας από 2 υπολογιστές στο βασικό του λογαριασμό.

Και πάλι, εδώ σχεδόν όλες οι πλατφόρμες έχουν θέσει ως απαράβατο όρο πως απαγορεύονται οι διπλοί λογαριασμοί από έναν παίκτη, όπου φυσικά αν κάποιος πιαστεί, κινδυνεύει να δεχθεί οριστικό αποκλεισμό.

Tουρνουά

Τα τουρνουά στο διαδικτυακό σκάκι χαρίζουν μία ιδιαίτερη νότα στην όλη υπόθεση, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα σε αρκετό κόσμο να αποδείξει τις ικανότητες του σε μικρά πρωταθλήματα μικρής χρονικής διάρκειας, όπως 15 λεπτών, μισής ώρας. 1 ώρας ή αρκετών ωρών κλπ. Βέβαια, εδώ τα τουρνουά χωρίζονται σε κατηγορίες, δηλαδή bullet, Blitz, Rapid και Classic.

Χρονική ταχύτητα παιχνιδιών

Η ταχύτητα των παιχνιδιών στο σκάκι βάσει αντιστροφής χρονικής μετρήσεις είναι το βασικό στοιχείο και η απαραίτητη προϋπόθεση για να διεξαχθεί μία επίσημη παρτίδα.

Παρακάτω ακολουθούν συγκεκριμένες κατηγορίες παιχνιδιών που ορίζονται από την χρονική τους διάρκεια.

Σημείωση: Οι συγκεκριμένες έννοιες ίσως να διαφέρουν ελαφρώς από ιστότοπο σε ιστότοπο σχετικά με τη χρονική τους διάρκεια, και αφορούν αποκλειστικά το σκάκι στο διαδίκτυο.

Ultra Bullet

Tο Ultra Bullet είναι το γρηγορότερο παιχνίδι από άποψη χρονικής ταχύτητας στο διαδικτυακό σκάκι, όπου δίνεται σε κάθε πλευρά 15 δευτερόλεπτα για να ενεργήσει. Εάν το παιχνίδι δεν τελειώσει με Ματ ή ισοπαλία, τότε ο ηττημένος είναι αυτός που ξόδεψε όλα τα χρονικά του περιθώρια και νικητής χρίζεται εκείνος που του έχει απομείνει κάποιο υπόλοιπο χρόνου.

Hyper Bullet

Το Hyper Bullet είναι ο τύπος του παιχνιδιού που δίνεται από 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά για να παίξει, και θεωρείται το τρίτο σε δημοφιλία παιχνίδι στο online chess, αλλά για να ακριβολογώ στα λεγόμενα μου, εδώ περισσότερο έχει σημασία η ταχύτητα των κινήσεων, και λιγότερο η σκέψη, αφού κατά συνέπεια μένει πολύ λίγος χρόνος για να σκεφτεί κάποιος παίκτης.

Στο Hyper Bullet και το Ultra Bullet γίνονται πολλά λάθη τακτικής που ορισμένες φορές θα έλεγα πως είναι κραυγαλέα, εξαιτίας της περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Bullet

Το Bullet χαρακτηρίζεται ως ο τύπος παιχνιδιού που γνωρίζει την μεγαλύτερη απήχηση στην σκακιστική κοινότητα παγκοσμίως, και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο παίκτης έχει ένα λεπτό (ή κάτω από 3 λεπτά για ολόκληρο το παιχνίδι) χρόνο στη διάθεση του για να κατατροπώσει τον αντίπαλο του, και λόγω της στενότητας αναφορικά με τη χρονική διάρκεια, βοηθάει στο να ανέβει η αδρεναλίνη στα ύψη. Μάλιστα το περιθώριο είναι αρκετό για να επιτευχθεί ένα μεγαλοπρεπές Ματ βάσει σχεδίου.

Blitz

Στο Blitz κατά κανόνα δίνεται 5 λεπτά σε κάθε πλευρά, εντούτοις εδώ εντοπίζονται πολές και διάφορες παραλλαγές στην χρονική διάρκεια, όπως 3 λεπτά συν 2 δευτερόλεπτα ανά κίνηση σε κάθε παίκτη και ούτω καθεξής. Το Blitz θεωρείται πώς έρχεται δεύτερο σε δημοτικότητα στο online chess. επειδή τα πέντε λεπτά θεωρούνται ικανοποιητικός χρόνος για να σκεφτεί ένας παίκτης την κίνηση του.

Rapid

Στο Rapid παρέχοντα από 10 έως 30 λεπτά σε κάθε πλευρά, όμως υπάρχουν άπειρες χρονικές παραλλαγές.

Classic

Στο Classic παρέχονται πάνω από 30 λεπτά σε κάθε πλευρά έως πολλές ώρες, φυσικά αυτό επαφίεται αποκλειστικά στην πλατφόρμα που διοργανώνει τα παιχνίδια ή στην επιλογή μεταξύ των δύο παικτών που θα αγωνιστούν σε ένα αυτοτελές παιχνίδι.

Tύποι και παραλλαγές παιχνιδιών

Παρακάτω θα σας αναφέρω διαφορές εκδοχές και παραλλαγές του σκακιού, εκτός του standard που θεωρείται η κλασική μορφή παιχνιδιού:

 • Chees960
 • Crazyhouse
 • King of the Hill
 • Three check
 • Antichess
 • Atomic
 • Horde
 • Racing kings
 • Bughouse

Λίστα με τις διαδικτυακές πλατφόρμες σκακιού

Lichess.org

Το Lichess.org είναι ένας Internet chess server και συνάμα μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου μπορείτε να παίξετε και να μάθετε σκάκι χωρίς να χρειάζεται να πληρώσετε ούτε ένα ευρώ. Επιπρόσθετα, ολόκληρος ο ιστότοπος ή έστω μερικά τμήματα της τοποθεσίας έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 80 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένου της ελληνικής γλώσσας.

Ωστόσο ως γνωστόν η συγκεκριμένη πλατφόρμα φιλοξενεί σε ώρες αιχμής περίπου 50.000 παίκτες ταυτόχρονα και άνω, επομένως καταλαβαίνετε πως απαιτούνται αρκετά έξοδα για να συντηρηθεί ένας τέτοιος ιστότοπος με δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Lichess.org, τα έξοδα της πλατφόρμα πληρώνονται από διαφορές οικονομικές δωρεές που γίνονται από τους παίκτες της κοινότητας (και όχι μόνο), και έτσι δίνεται η δυνατότητα να μην δέχεται χορηγίες για διαφήμιση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού, τα μηνιαία έξοδα τη στιγμή που γράφεται το άρθρο ανέρχονται στα 8,127 δολάρια, και ετησίως στα 97,524 δολάρια. Προσοχή οι αριθμοί μπορεί να μεταβληθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω στο μέλλον, και αφορούν την παρούσα χρονική στιγμή.

Το Lichess ιδρύθηκε 20 Ιουνίου του 2010 από τον Γάλλο προγραμματιστή Thibault Duplessis και το λογισμικό που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα είναι ανοικτού κώδικα και παρέχεται υπό την άδεια AGPL.

Chess.com

Το Chess.com ιδρύθηκε το Μάιο του 2007 από τους Erik Allebest και Jay Severson, και είναι η πολυπληθέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα για να παίξεις σκάκι στο παγκόσμιο ιστό, και φυσικά είναι μία κερδοφόρα εταιρεία που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς το κοινό και μαζεύει αρκετούς παίκτες με αναγνωρισμένους τίτλους από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), όπως Grand Masters.

Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από το Lichess.org, εν τούτοις για τους απλούς παίκτες παρέχονται διάφορα συνδρομητικά πακέτα που ξεκινάνε από τα 2 ευρώ το μήνα και φτάνουν μέχρι τα 7 ευρώ το μήνα εάν επιθυμούν να έχουν παραπάνω προνόμια και να ξεκλειδώσουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά στο προφίλ τους.

Σε γενικές γραμμές μπορώ να σας πω πως έχω παίξει χιλιάδες παιχνίδια στο Chess.com κατά τα προηγούμενα έτη, όμως εδώ και ένα χρόνο σταμάτησα να μπαίνω σε αυτόν τον ιστότοπο, γιατί πιστεύω πως πρέπει να στηρίζω εκείνους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς προς τον κόσμο (φυσικά εννοώ το Lichess.org).

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του Chess.com είναι πως διοργανώνει τουρνουά με σχετικά μεγάλο χρηματικό έπαθλο (Prize pool), έτσι προσελκύει την παγκόσμια ελίτ του σκακιού. Επίσης ο ιστότοπος μέχρι στιγμής είναι μεταφρασμένος σε 53 γλώσσες.

Chess24.com

Το Chess24.com ιδρύθηκε το 2014 και είναι η τρίτη δημοφιλέστερη πλατφόρμα σκακιού στο διαδίκτυο και αδιαμφισβήτητα μαζεύει εξίσου πολύ κόσμο, αλλά όχι σαν τους δύο πρώτους. Το chess24.com παρέχεται προς τους χρήστες στα αγγλικά, ισπανικά και τα γερμανικά.

FIDE Online Arena

Το FIDE Online Arena δημιουργήθηκε και συντηρείται από τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), όμως μέχρι τώρα δεν γνώρισε τεράστια αποδοχή από το ευρύ κοινό, επειδή προφανώς σαν δωρεάν μέλος υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και αναγκαστικά θα πρέπει να πληρώσεις για να παίξεις περισσότερα τουρνουά και ούτω καθεξής.

Το FIDE Online Arena ξεκίνησε ως δοκιμαστική έκδοση στις 8 Αυγούστου 2013, ενώ ως πλήρης έκδοση άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2013. Βέβαια εκεί ως παίκτης μπορείς να λάβεις και επίσημο τίτλο, εφόσον φτάσεις στην απαιτούμενη βαθμολογία για κάθε τίτλο.

ChessCube.com

Το ChessCube.com ιδρύθηκε το 2006 από τον Mark Levitt και προσφέρει αξιόπιστο παιχνίδι, εκπαιδευτικά μαθήματα, επίλυση γρίφων και άλλα πολλά. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της εταιρίας η πλατφόρμα διαθέτει πάνω από 720.000 εγγεγραμμένους χρήστες σε περισσότερες από 230 χώρες, πράγμα που σημαίνει πως αυτό το νούμερο θα αυξάνεται με την πάροδο των ετών

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166