Fugaku: Ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής τέθηκε σε λειτουργία

Fugaku: Ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής τέθηκε σε λειτουργία

Ο Fugaku, θεωρείται μακράν ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής που φτιάχτηκε μέχρι στιγμής παγκοσμίως, και τέθηκε επίσημα σε λειτουργία στις 9 Μαρτίου για να βοηθήσει τους Ιάπωνες επιστήμονες να ερευνήσουν την ιατρική, τη φαρμακολογία, την επιστήμη των υλικών, όπως και άλλους κλάδους.

Είναι αντικειμενικά ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο και χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να κατασκευαστεί πλήρως. Εν τούτοις αξίζει να σημειωθεί πως κατά την περσινή χρονιά άρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του έως ότου ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά.

Ο Fugaku, κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία από την Fujitsu για το ερευνητικό ινστιτούτο Riken και πλέον είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί από τους Ιάπωνες ερευνητές, κυρίως για τη μάχη κατά της πανδημίας.

Για να κατανοήσετε το μέγεθος ικανοτήτων του, το μέγεθος της υπολογιστικής του ισχύος, είναι 100 φορές παραπάνω από εκείνη του υπερυπολογιστή «Κ» που χρησιμοποιούνταν ως τώρα στην Ιαπωνία.

Ο Fugaku έχει υπολογιστική δύναμη 442 petaflops , περίπου τρεις φορές περισσότερο από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, δηλαδή τον Summit, που κατασκευάστηκε από την IBM στις Ηνωμένες Πολιτείες με υπολογιστική ισχύ 148,8 petaflops. Αυτή η υπολογιστική δύναμη θα χρησιμοποιηθεί για επιστημονική έρευνα, όπως για την εξεύρεση νέων φαρμάκων, νέων υλικών, για τεχνικές έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών, για την πρόβλεψη και την προσομοίωση φυσικών καταστροφών, καθώς και για πολλά άλλα θέματα, όπως το Big Bang και την διερεύνηση του πως γεννήθηκε το Σύμπαν.

Το Fugaku αποτελείται συνολικά από μία συστοιχία 432 μονάδων, το καθένα εξοπλισμένο με δεκάδες διακομιστές που φέρουν επεξεργαστές A64fx της Fujitsu. Πρόκειται για CPU με αρχιτεκτονική ARM που έχουν ενσωματωμένες RAM στο εσωτερικό τους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα συστήματα της Βρετανικής εταιρείας ARM χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί ένας υπερσύγχρονος υπολογιστής αυτού του τύπου.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή για τον Φουγκάκου και ανυπομονούμε να τον δούμε να δείχνει πραγματικά τις απίστευτες δυνατότητές του», δήλωσε ο πρόεδρος της Riken, ο Χιρόσι Ματσουμότο. «Ο Fugaku είναι πάνω από όλα μια ιδιόκτητη εθνική υπερσύγχρονη τεχνολογία την οποία θα διαχειριζόμαστε υπεύθυνα με σκοπό την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την κοινωνία μας μέσα από διάφορες επιστημονικές μελέτες, να μετριάσουμε τις φυσικές καταστροφές μέσω πρόληψης προβαίνοντας σε ακριβέστερες προβλέψεις, και να βρούμε λύσεις για ποια ισχυρά φάρμακα απέναντι σε διάφορες ασθένειες».

Προηγούμενο άρθροYamaha MT-09
Επόμενο άρθροΜε τον Σταυρό στο χέρι
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας