Yamaha MT-09

Yamaha MT-09

Για το Yamaha MT-09 ακούσαμε και είδαμε πολλά τους τελευταίους μήνες. Η ίδια η Yamaha επιστράτευσε όλες τις σύγχρονες μεθόδους προβολής για να φτιάξει τις συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή υποδοχή του νέου μοντέλου. Μία από αυτές ήταν τα video «The dark side of Japan» (μια σύγχρονη café racer κουλτούρα σε νυχτερινό περιβάλλον με προσεκτικές δόσεις παραδοσιακών γιαπωνέζικων εικόνων).

Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση στους δημοσιογράφους στην Κροατία οι υπεύθυνοι προέτρεψαν τους δημοσιογράφους να «διασκεδάσουν» κάνοντας σούζες και burn out για να ανακαλύψουν τις δυνατότητες της νέας μοτοσικλέτας. Στην επίσημη παρουσίαση στην Ελλάδα, τα πρώτα Yamaha MT-09 παρουσιάστηκαν κάνοντας burn-out επί σκηνής.

Άρα δεν χρειάζεται να σκεφτεί κανείς ότι η προσωπικότητα που θέλησε να δώσει το εργοστάσιο στη νέα του μοτοσικλέτα στρέφεται ευθέως προς τη διασκέδαση! Μπορεί να μοιάζει περίεργο αυτό εκ πρώτης όψεως, αλλά τώρα που έχουμε δει πια τα νέα μοντέλα του 2014 και διαπιστώσαμε ότι πολλά μεγάλα εργοστάσια παρουσίασαν sport naked μοτοσικλέτες, βλέπουμε ότι τα εργοστάσια έχουν διαγνώσει μια τάση στην ευρωπαϊκή αγορά, την οποία σπεύδουν να καλύψουν. Ίσως για τα ελληνικά δεδομένα να μην μοιάζει η κατάλληλη μοτοσικλέτα, μέχρι το τέλος του κειμένου όμως, μπορεί να έχετε αλλάξει γνώμη.

Design

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το YamahaMT-09 είναι μια σύγχρονου σχεδιασμού μοτοσικλέτα που γενικά αρέσει και τραβάει το βλέμμα. Εχει λεπτή σιλουέτα χάρη στον στενότερο (από τετρακύλινδρο) τρικύλινδρο κινητήρα, δίνει μυώδη εντύπωση, χάρη στο νέο αλουμινένιο πλαίσιο που αγκαλιάζει τους κυλίνδρους κι έχει ένα όμορφο και αξιοζήλευτο ψαλίδι. Ο προβολέας έχει ιδιόρρυθμο σχήμα, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο naked και η ουρά είναι λεπτή και μυτερή. Η εξάτμιση είναι εξ ολοκλήρου κάτω από τον κινητήρα.

Το νέο YamahaMT-09 φοράει ένα εντελώς νέο κινητήρα, τρικύλινδρο εν σειρά, με χωρητικότητα 847cc και ισχύ 115hp. Πιο σημαντικό ακόμη ίσως είναι το γεγονός ότι η νέα μοτοσικλέτα είναι ελαφριά, στα 188kg κι αυτό είναι κάτι που γίνεται αισθητό και είναι βασικό συστατικό του ατίθασου χαρακτήρα του νέου naked.

Κινητήρας

Ο τρικύλινδρος κινητήρας των 847cc, με τις 12 βαλβίδες και τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους αποδίδει 115hp στις 10.000rpm και η ροπή του φτάνει τα 8,9kgm στις 8.500 στροφές. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακά ισχυρό και κόμπακτ κινητήρα που παράγει σημαντικά περισσότερη ισχύ σε όλη το φάσμα στροφών σε σχέση με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα του YamahaFZ8.

Ο έλεγχος του γκαζιού γίνεται από μια έκδοση του YCC-T του ride-by-wire γκαζιού της Yamaha με χωάνες ψεκασμού (velocity stacks) με διαφορετικό μήκος σε κάθε κύλινδρο.

Θα περίμενε κανείς ότι μια μοτοσικλέτα του 2014 με γκάζι ride-by-wire όπως το YamahaMT-09 θα είχε traction control έστω και ως έξτρα εξοπλισμό (μοντέλα με ABS θα παρουσιαστούν αργότερα στη χρονιά). Η Yamaha όμως επέλεξε να μην εξοπλίσει τη νέα της μοτοσικλέτα με αυτό το ηλεκτρονικό βοήθημα, ίσως επειδή ήθελε να διατηρήσει τον «άγριο» χαρακτήρα της μοτοσικλέτας – δεν μπορείς να κάνεις burn out με traction control…

Πλαίσιο περιφερειακά

Το MT-09 διαθέτει ένα καινούργιο αλουμινένιο πλαίσιο με ένα πολύ όμορφο επίσης αλουμινένιο ψαλίδι. Το πιρούνι είναι αντεστραμμένο τηλεσκοπικό με διάμετρο καλαμιών 41mm και σχετικά μεγάλη διαδρομή 137mm. Διαθέτει ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς. Το αμορτισέρ έχει διαδρομή 130mm και διαθέτει ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς. Εδράζεται σε μοχλικό και είναι τοποθετημένο σχεδόν οριζόντια. Το εμπρός φρένο έχει δίσκους διαμέτρου 298mm με τετραέμβολες ακτινικές δαγκάνες.

Εργονομία

Το ύψος της σέλας στα 810mm είναι αρκετά χαμηλό για να πατήσουν εύκολα στο έδαφος αναβάτες μεσαίου αναστήματος αφού και η σέλα είναι αρκετά λεπτή στο σημείο που βρίσκει το ρεζερβουάρ. Το τιμόνι μεταβλητής διατομής είναι τοποθετημένο σε ψηλούς καβαλάρηδες και είναι ελαφρώς ανασηκωμένο, επομένως η θέση οδήγησης είναι όρθια, δίνοντας στο νέο YamahaMT-09 το πλεονέκτημα της ξεκούραστης οδήγησης σε περιβάλλον πόλης. Επιπλέον τα μαρσπιέ του είναι 25mm χαμηλότερα από το FZ8 προσφέροντας έτσι περισσότερο χώρο στα πόδια, κάτι που θα εκτιμήσουν οι ψηλοί αναβάτες.

Η σέλα είναι μονοκόμματη και δεν φέρνει τον συνεπιβάτη ψηλότερα από τον οδηγό, το αφρώδες υλικό της όμως είναι λεπτό κι έτσι στο ταξίδι αρχίζει να ενοχλεί αρκετά νωρίς. Ο συνεπιβάτης δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος αφού δεν έχει από πού να κρατηθεί, ενώ τα μαρσπιέ είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα υποχρεώνοντας τον συνεπιβάτη σε αρκετά άβολη στάση.

Η Yamaha σχεδίασε για το MT-09 έναν νέο πολύ κόμπακτ πίνακα οργάνων εξ ολοκλήρου ψηφιακό.

Η ένδειξη του ταχυμέτρου είναι ευανάγνωστη, όχι όμως και του στροφομέτρου με τα μικρά ψηφία. Κατά τα άλλα διαθέτει ένδειξη στάθμης βενζίνης, επιλεγμένης σχέσης στο κιβώτιο, ενδείξεις κατανάλωσης και άλλα χρήσιμα.

Η επιλογή των χαρτών οδήγησης γίνεται εύκολα από κουμπί στο τιμόνι. Οι χάρτες είναι τρεις: ο στάνταρντ, ο A με πιο άμεση απόκριση στο γκάζι και ο B με λιγότερο άμεση απόκριση στο γκάζι.

Yamaha MT-09 – On board

Το μικρό βάρος των 188kg με καύσιμα και η φιλική θέση οδήγησης προσφέρουν μεγάλη ευκολία στις μανούβρες χαμηλής ταχύτητας και ευκινησία σε περιβάλλον πόλης, παρά το ότι το τιμόνι δεν κόβει όσο θα περίμενε κανείς.

Η ευκολία στην οδήγηση όμως δεν είναι τίποτε μπροστά στον εκρηκτικό χαρακτήρα του κινητήρα. Από τα πρώτα κιόλας μέτρα ο αναβάτης βλέπει ότι με πρώτη και δεύτερη σχέση στο κιβώτιο έχει δύναμη στο χέρι του που μοιάζει απίστευτη. Η μοτοσικλέτα όπου βρει πρόσφυση (συνήθως έτσι γίνεται) σουζάρει, αλλιώς σπινάρει. Όπως και να έχει προσφέρει θέαμα και η αδρεναλίνη του ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα ύψη, ακόμη και στην πιο βαρετή και ρουτινιάρικη διαδρομή.

Η απόδοση της δύναμης πάντως αν και γραμμική δεν είναι τόσο εκρηκτική στις υπόλοιπες σχέσεις του κιβωτίου, ενώ και η τελική ταχύτητα των 230km περίπου στο ταχύμετρο (αλλά 208km/h πραγματικά) δεν είναι αντίστοιχη με αυτό που περιμένει ο αναβάτης από το ξεκίνημά του. Στον αυτοκινητόδρομο εφόσον η ταχύτητα πέσει με τελευταία σχέση στο κιβώτιο θα χρειαστεί ένα ή και δύο κατεβάσματα για να επανέλθει γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα.

Ο αναβάτης μπορεί να κρατήσει την 6η αν θέλει, απλά ο κινητήρας θα αργήσει να ανεβάσει στροφές πάλι με τρόπο που θυμίζει λίγο την υστέρηση των τετρακύλινδρων supersport 600αριών. Τι έχουμε δηλαδή εδώ; Μια μοτοσικλέτα με εκρηκτική επιτάχυνση αλλά όχι και τόσο μεγάλη τελική. Δείτε τις μετρήσεις συγκριτικά με το YamahaFZ8 που είναι τετρακύλινδρο, αλλά και το YamahaTDM 900 που έχει περισσότερα κυβικά αλλά ένα κύλινδρο λιγότερο.

Το Yamaha MT-09 είναι μεν ταχύτερο ακόμη και στο 400άρι κοντά ένα δευτερόλεπτο, μετά όμως, όταν οι μοτοσικλέτες έχουν διανύσει ένα χιλιόμετρο, ο χρόνος τους είναι ταυτόσημος. Το FZ8 έχει μάλιστα μεγαλύτερη τελική ταχύτητα. Το ΤDM κάνει παρόμοιο τετρακοσάρι με το FZ8 αλλά και έχει ιίδια τελική με το MT-09. Το MT-09 όμως σε απόλυτη ισχύ είναι το δυνατότερο. Δεν είναι όμως και το ταχύτερο, τουλάχιστον παντού. Το μυαλό μοιραία πάει στην κλιμάκωση του κιβωτίου. Δείτε το ακόλουθο πινακάκι.

Κοιτώντας την κλιμάκωση του κιβωτίου δεν εξηγείται η διαφορά στις επιδόσεις, αφού τα νούμερα των σχέσεων ανάμεσα στο MT-09 και το FZ8 είναι παραπλήσια. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν δούμε την κλιμάκωση του κιβωτίου σε σχέση με τις στροφές του κινητήρα. Δείτε λοιπόν και τα επόμενα πινακάκια μας. Το πρώτο δείχνει τις ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει η κάθε σχέση του κιβωτίου μέχρι τον κόφτη (βέβαια σε κάθε μοτοσικλέτα το όριο περιστροφής είναι διαφορετικό).

Ήδη προκύπτει ότι το Yamaha MT-09 είναι κοντύτερο από το FZ8 στις δύο πρώτες σχέσεις (και στην τρίτη, αλλά όχι τόσο) και μετά είναι παραπλήσιο. Το TDM μας μπερδεύει λίγο επειδή το κόκκινό του είναι χαμηλά στις 8.500rpm. Κάναμε λοιπόν μια αναγωγή στις 10.000rpm που για το TDM είναι θεωρητική, για το MT-09 όμως και το FZ8 είναι πραγματική. Δείτε λοιπόν πόσα χιλιόμετρα φτάνει η κάθε σχέση του κιβωτίου μέχρι τις 10.000rpm στην κάθε μία μοτοσικλέτα ξεχωριστά.

Και πάλι το YamahaMT-09 είναι το κοντύτερο στις δύο πρώτες σχέσεις, στην τρίτη και τέταρτη είναι όμοιο με του FZ8 στην πέμπτη και έκτη είναι μακρύτερο από το FZ8, πράγμα που είναι απόλυτα λογικό, προκειμένου να διατηρηθεί η κατανάλωση σε λογικά επίπεδα. Η έλλειψη αεροδυναμικής άλλωστε κάνει τις ταχύτητες άνω των 200km/h απαγορευτικές έτσι κι αλλιώς. Τo ΜΤ-09 είναι όμως πιο κοντό ακόμη και από το δικύλινδρο, πιο αδύναμο και πιο αργόστροφο TDM 900 σε όλες τις σχέσεις.

Μας λύθηκε η απορία λοιπόν γιατί το YamahaMT-09 έχει τόσο δυνατή αίσθηση επιτάχυνσης χωρίς οι υπόλοιπες επιδόσεις του να είναι αντίστοιχα εντυπωσιακές (αν και είναι απολαυστικές). Απλά οι δύο πρώτες σχέσεις είναι κοντές. Πάμε λοιπόν να δούμε και τις υπόλοιπες πτυχές του σύνθετου (όπως αποδεικύνεται) χαρακτήρα του Yamaha MT-09.

Χάρτες οδήγησης

Όπως είπαμε το YamahaMT-09 έχει τρεις χάρτες. Ο πιο πρακτικός και χρήσιμος (ο πιο all round) είναι ο Standard η απόκριση του οποίου είναι αρκετά γρήγορη. Ο χάρτης Α έχει ακόμη πιο γρήγορη απόκριση στο γκάζι και προσφέρεται για γρήγορη οδήγηση και συχνές πλαγιολισθήσεις. Ο χάρτης Β είναι ο πιο αμβλύς στην απόκριση και σε σύγκριση με τους άλλους δύο, είναι… βαρετός. Τελικά όμως βρήκα τη χρησιμότητά του στα πρωτοβρόχια, όπου μπορούσα να ανοίγω το γκάζι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Εδώ όμως θα πρέπει να αναφέρουμε άλλη μια πτυχή που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του YamahaMT-09 και που αφορά τον ψεκασμό. Η απόκριση του γκαζιού από το κλειστό στο ανοιχτό δεν είναι τόσο ομαλή όσο θα έπρεπε παρουσιάζοντας μια μικρή καθυστέρηση κι αυτό δεν μεταβάλλεται με την αλλαγή των χαρτών οδήγησης. Το είχε παρατηρήσει και ο συνεργάτης μας RolandBrown στην παρουσίαση των μοτοσικλετών στην Κροατία και το διαπιστώσαμε και εμείς στην Ελλάδα.

Στην πόλη είναι λίγο ενοχλητικό επειδή το γκάζι πρέπει να ανοιγοκλείνει συχνά, άρα ο αναβάτης του έρχεται συχνά αντιμέτωπος συχνά με αυτή την καθυστέρηση. Το ίδιο ισχύει και στις εξόδους από τις στροφές χωρίς όμως να επηρεάζει ιδιαίτερα τον έλεγχο τουλάχιστον στις μακρύτερες ταχύτητες. Και μια που μιλάμε για έξοδο από στροφές θα πρέπει να πούμε ότι το YamahaMT-09 στρίβει με ελαφρύ σπρώξιμο στη μία άκρη του φαρδιού τιμονιού, ωστόσο παραμένει σταθερό στην ευθεία και στις γρήγορες στροφές.

Μια κάποια νευρικότητα εμφανίζει στα 200km/h και πάνω, αλλά για αυτό φαίνεται να ευθύνονται (έστω εν μέρει) οι σχετικά μεγάλες διαδρομές των αναρτήσεων. Γιατί κατά τα άλλα η γεωμετρία είναι κανονική για μοτοσικλέτα δρόμου με τη γωνία κάστερ στις 25 μοίρες, το ίχνος στα 103mm και το μεταξόνιο στα 1440mm.

Οι αναρτήσεις έχουν σε γενικές γραμμές άνετη λειτουργία ενώ προσφέρουν ταυτόχρονα καλή αίσθηση της πρόσφυσης των τροχών. Απορροφούν τις ανωμαλίες του δρόμου αρκετά αποτελεσματικά, αν και το αμορτισέρ εξαντλεί το απόθεμα των αποσβέσεών του αρκετά γρήγορα. Η ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς στη μοτοσικλέτα της δοκιμής μας ήταν μισή στροφή πριν έξω από τέρμα μέσα, άρα δεν υπήρχε άλλο περιθώριο ρυθμίσεων.

Πολύ καλή δουλειά στη διατήρηση της πρόσφυσης και στο feedback έκαναν και τα ελαστικά Continental Conti Attack Road 2 που φορούσε η μοτοσικλέτα της δοκιμή μας. Δεν είναι βέβαια τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης (Brisgestone S20) τα οποία «θυσιάστηκαν» αρκετά νωρίς από τα δημοσιογραφικά burn out του κάθε δημοσιογράφου που οδήγησε το YamahaMT-09 δοκιμής.

Όπως είπαμε η απόκριση του γκαζιού είναι τόσο άμεση (τουλάχιστον στους χάρτες Α και Standard που ευνοεί ή παρασύρει σε επιθετική οδήγηση μέσα στην πόλη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς). Η μοτοσικλέτα όμως μπορεί να ταξιδεύει άνετα με ταχύτητες της τάξης των 130-140km/h. Η πλήρης απουσία προστασίας από τον αέρα κάνει το ταξίδι με περισσότερα χιλιόμετρα κουραστικό, το MT-09 όμως μπορεί, όταν του ζητηθεί, να ξεπεράσει τα 200km/h στο ταχύμετρο με ευκολία. Στα αξεσουάρ της μοτοσικλέτας πάντως υπάρχει ζελατινάκι (flyscreen) που ίσως να κόβει κάποιο από το αέρα και να κάνει το Yamaha MT-09 πιο άνετο στο ταξίδι.

Τα φρένα είναι πολύ δυνατά με καλή προοδευτικότητα και αίσθηση, κυρίως το εμπρός, παρά το γεγονός ότι το MT-09 φοράει τους μικρότερης διαμέτρου δίσκους (298mm) για τα κυβικά και την κατηγορία του. Οι ακτινικής στήριξης δαγκάνες σε συνεργασία με την τρόμπα του φρένου είναι δοκιμασμένης αποτελεσματικότητας εξαρτήματα με εξαίρετη απόδοση. Χωρίς το ABS πάντως είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγεις μπλοκαρίσματα του πίσω τροχού.

Κατανάλωση καυσίμου Yamaha MT-09

Η κατανάλωση παραμένει λίγο πάνω από τα 6lt ανά 100km (6,2 με 6,4lt) και έτσι η αυτονομία από το 14λιτρο ρεζερβουάρ είναι της τάξεως των 200km περίπου. Το νούμερο είναι αρκετά ικανοποιητικό αν λάβει υπόψη κανείς ότι το YamahaMT-09 είναι 850cc, αλλά και ότι η ζωηράδα του κινητήρα δεν σε αφήνει να ησυχάσεις…

H επιστροφή

Αργησε η Yamaha, αλλά επέστρεψε με πολύ θεαματικό τρόπο. Μετά από μια τριετία χωρίς νέα μοντέλα μοτοσικλετών, η Yamaha «γέμισε» το κενό διαρκούντος του 2013, αρχικά με scooter, μικρά και μεγάλα και τώρα με το Yamaha MT-09 που είναι το πρώτο όπως φάνηκε από μια σειρά νέα μοντέλα. Το νέο Yamaha MT-09 πληροί δύο πολύ βασικές προϋποθέσεις για να γίνει best seller: είναι το φτηνότερο στα κυβικά του και έχει χαμηλή κατανάλωση. Κατά τα άλλα έχει τα γκάζια και την οδική συμπεριφορά για να είναι διασκεδαστικό και έχει την όρθια θέση οδήγησης για να είναι χρήσιμο στην πόλη (σε θέματα πρακτικότητας θα χρειαστεί βοήθεια κι από αξεσουάρ). Α

Προηγούμενο άρθροShinya Kimura “Faster Son” Yamaha MT-07
Επόμενο άρθροFugaku: Ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής τέθηκε σε λειτουργία
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας