Futurama: Η ανεπανάληπτη σειρά κινουμένων σχεδίων

Futurama: Η ανεπανάληπτη σειρά κινουμένων σχεδίων

Όταν ξεκινούσε αυτή η σειρά κινουμένων σχεδίων, ο Matt Groening, ούτε που φανταζόταν τη μεγάλη επιτυχία που θα σημείωνε, και πόσο φανατικό κοινό που θα αποκτούσε, χμ… Διόρθωση: ίσως και να το φανταζόταν, αφού είχε ήδη στο ενεργητικό του μία ακόμη υπερεπιτυχημένη animated σειρά — τη διάσημη οικογένεια Simpsons (που φέτος μπήκαν αισίως στον 31ο χρόνο προβολής τους!)

Στο μέλλον του Futurama, τα ταξίδια σε άλλους πλανήτες μοιάζουν με περίπατο. Οι άνθρωποι ζούνε πάνω από 100 χρόνια και μετακινούνται στην πόλη μέσω διάφανων σωλήνων, τα κεφάλια των επωνύμων διατηρούνται (και μιλάνε) μέσα σε ειδικές γυάλες που φυλάσσονται σε μουσεία.

Ο Άρης έχει αποικηθεί, οι αντζούγιες και τα πεύκα έχουν εκλείψει, οι εξωγήινοι περπατούν ανενόχλητοι ανάμεσά μας, τα ρομπότ είναι τόσο εξελιγμένα που έχουν τη δική τους… Μαφία. Οι απογοητευμένοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν από τους δεκάδες “θαλάμους αυτοκτονίας” που βρίσκονται στους δρόμους, η πόλη είναι γεμάτη από… σμήνη αδέσποτων κουκουβάγιων, τα spammail και οι διαφημίσεις εμφανίζονται κατευθείαν στον εγκέφαλό σου και όταν μπαίνεις στο ίντερνετ… μπαίνεις στην κυριολεξία μέσα! Και αυτά είναι μόνο ένα μικρούλικο κομμάτι από την γουστόζικη παράνοια που σε υποδέχεται όταν μπαίνεις στον κόσμο του Futurama!

Το κεντρικό στόρυ είναι απλό: ο Fry, ένας πιτσαδόρος από τη Νέα Υόρκη με χαμηλό IQ, περιορισμένη αντίληψη και ελάχιστες προσδοκίες από τη ζωή -δηλαδή ο τυπικός loser- κλειδώνεται κατά λάθος μέσα σε έναν κρυονικό θάλαμο, προγραμματισμένο να ανοίξει αυτομάτως σε 1000 χρόνια — ένα συνηθισμένο, καθημερινό ατύχημα που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας!

Όταν πλέον ξυπνά, βρίσκεται στη Νέα Νέα Υόρκη, ο κόσμος όπως τον γνώριζε έχει αλλάξει οριστικά και πρέπει να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα που τον περιβάλλει (και το 90% της οποίας δεν μπορεί να καταλάβει — διότι, είπαμε: χαμηλό IQ!).

Σύντομα θα βρεθεί να δουλεύει στην εταιρεία Planet Express –μία διαγαλαξιακή εταιρεία courier (κοινώς: θα γίνει πάλι ντελιβεράς), μαζί με διάφορους, αλλόκοτους τύπους — και ένα αλκοολικό ρομπότ!

Το καρτούν ξεκίνησε να προβάλλεται το 1999 από το Fox και έγινε αμέσως μεγάλο χιτ. Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις διθυραμβικές κριτικές, τα 7 βραβεία Annie, τα 5 βραβεία Emmy, τα 2 βραβεία από την Ένωση Σεναριογράφων και τις δεκάδες ακόμη υποψηφιότητες, τα μεγάλα κεφάλια της Fox ποτέ δεν έβλεπαν το καρτούν με πολύ καλό μάτι, κυρίως θεωρώντας ότι το πιο “ενήλικο” περιεχόμενό του και οι προβληματικοί χαρακτήρες του ήταν παρακινδυνευμένα.

Ήδη, από το ξεκίνημα της σειράς, είχαν αρχίσει τα προβλήματα, μιας και το κανάλι θέλησε να έχει λόγο πάνω στη σειρά (κοινώς, να προτείνει τι είναι “πρέπον” να προβάλλεται και τι όχι) — κάτι που αρνήθηκε σθεναρά ο Groening, μια και είχε την ίδια ελευθερία και στους Simpsons. Το κανάλι έκανε πίσω, αλλά άρχισε να αλλάζει συνεχώς τη μέρα και ώρα προβολής του Futurama, σε σημείο αρκετά από τα επεισόδια να προβάλλονται καθυστερημένα ή να μην προβάλλονται καν στη σεζόν τους.

Αυτή η ανοργανωσιά, αλλά και οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στους δημιουργούς και το κανάλι σχολιάστηκαν έμμεσα αρκετές φορές και μέσα στην ίδια τη σειρά — κάτι που δεν έκανε καλύτερα τα πράγματα! Έτσι, το Futurama έληξε άδοξα το 2003, μια και το δίκτυο δεν παρήγγειλε νέα επεισόδια — που είναι ένας πολύ κομψός τρόπος να πεις: “σας κόψαμε!“.

Στη συνέχεια, το Cartoon Network αγόρασε τα δικαιώματα προβολής της σειράς και εξέφρασε την επιθυμία να χρηματοδοτήσει εκείνο τα νέα επεισόδια. Έτσι, δημιουργήθηκαν για αρχή 4 ταινίες Futurama που διανεμήθηκαν απευθείας σε DVD και στη συνέχεια “κόπηκαν” η κάθε μία σε 4 ξεχωριστά επεισόδια και προβλήθηκαν όλες μαζί ως 5η σεζόν.

Η επιτυχία τους οδήγησε και σε έκτη σεζόν, ενώ το καλοκαίρι που μας πέρασε προβλήθηκε και το πρώτο μισό της 7ης σεζόν που θα ολοκληρωθεί το 2013, με το Futurama πλέον να έχει διπλασιάσει την τηλεθέασή του! Tέτοια επιτυχία, που η Fox ανακοίνωσε ότι αν η σειρά συνεχίσει έτσι, τότε σκέφτονται να αρχίσουν να την ξαναπροβάλλουν από το δίκτυό τους (και να παραδεχτούν έμμεσα ότι ήταν κρετίνοι που την έκοψαν εξ΄αρχής!)

Οι κεντρικοί χαρακτήρες του Futurama

Philip J. Fry

Ο ανώριμος και ψιλοστόκος πρωταγωνιστής, που καταφέρνει να βρεθεί 1000 χρόνια στο μέλλον. Χαζούλης, αλλά καλόκαρδος, προσπαθεί να πετύχει στη δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται, όλα εκείνα που δεν κατάφερε στο παρελθόν.

Turanga Leela

Η ανεξάρτητη, δυναμική μονόφθαλμη, εξωγήινη πιλότος του σκάφους της Planet Express και μόνιμο αντικείμενο του πόθου του Fry. Η Leela θεωρεί ότι είναι η τελευταία του είδους της και αναζητά πληροφορίες για το παρελθόν της –σε επόμενη σεζόν θα λάβει όλες τις απαντήσεις που ζητά.

Bender Bending Rodriguez

Αλκοολικός, αθυρόστομος, κλεπτομανής, μισάνθρωπος, γυναικάς και μανιώδης καπνιστής. Επίσης, είναι ρομπότ! Προγραμματισμένος αρχικά να λυγίζει ατσάλινες δοκούς (εξ΄ου και το όνομά του) σε εργοστάσιο, στη συνέχεια μπαίνει στο πλήρωμα της Planet Express ως… μάγειρας! Γίνεται γρήγορα κολλητός και συγκάτοικος του Fry.

Professor Hubert J. Farnsworth

Ο 160χρονος, ελαφρώς ξεμωραμένος εφευρέτης, επιστήμονας και ιδιοκτήτης της Planet Express. Επίσης, είναι μακρινός (πολύ μακρινός, αν σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε 1000 χρόνια στο μέλλον) ανιψιός του Fry και μοναδικός εν ζωή συγγενής του.

Amy Wong

Μαθητευόμενη πιλότος και μηχανικός της εταιρείας.Είναι κινεζικής καταγωγής –αν κι έχει μεγαλώσει στον Άρη, από ζάμπλουτους γαιοκτήμονες γονείς που κάνουν το παν για να της βρούνε γαμπρό της τάξης της. Κακομαθημένη, ωμή και ευέξαπτη, αν και συνήθως βρίζει μόνο στα καντονέζικα!

Hermes Conrad

Ο τζαμαϊκανός λογιστής της εταιρείας και Γραφειοκράτης 36ου βαθμού, φροντίζει να δουλεύουν τα πάντα ρολόι και να ακολουθούνται πάντα οι κανόνες –ασχέτως αν τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει. Είναι πρώην Ολυμπιονίκης στο Λίμπο, αλλά τα παράτησε όταν ένας νεαρός φαν έσπασε την πλάτη του και πέθανε, προσπαθώντας να τον μιμηθεί !(Για κάτι τέτοια και μόνο τη λατρεύεις τη σειρά!)

Nibbler

Το αδηφάγο, χαριτωμένο κατοικίδιο της Leela, το οποίο διέσωσε από έναν πλανήτη που καταστράφηκε και το οποίο, καθώς η σειρά εξελίσσεται, θα αποδειχθεί ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κατοικίδιο.

Η ουσία της κεντρικής υπόθεσης

Οι κεντρικοί χαρακτήρες πλαισιώνονται από μια πλειάδα συμπληρωματικών και εξίσου κατεστραμμένων χαρακτήρων που κάνουν συχνά περάσματα από τη σειρά.Όπως και με τους Simpsons, έτσι κι εδώ, αρκετά συχνά συμμετέχουν στην σειρά διάσημα ή επώνυμα πρόσωπα ως guest voices. Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ δεκάδων, τους Sigourney Weaver, Lucy Liu, Al Gore, Stephen Hawking, Pamela Anderson, Claudia Schiffer, Snoop Dogg και ολόκληρο το καστ του original Star Trek, που έκανε και πέρασμα από τη σειρά!

Το Futurama –αν και μικρότερο αδελφάκι των Simpsons- είναι παρόλα αυτά πιο ώριμο και “ενήλικο” από άποψη χιούμορ και χαρακτήρων (ο κύριος λόγος που οι υπεύθυνοι του Fox το φοβόντουσαν τόσο). Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αστεία του φλερτάρουν έντονα με τον σεξισμό και τα σεξουαλικά υπονοούμενα δίνουν ρέστα, ενώ πολλές φορές τα θέματα που καλύπτει είναι αρκετά προχωρημένα (όπως, για παράδειγμα, οι ταμπού ερωτικές σχέσεις των… robosexual – ανθρώπων που αγαπάνε ρομπότ!).

Ο μελλοντικός κόσμος μπορεί να δείχνει προηγμένος τεχνολογικά, αλλά εξακολουθεί να έχει προβλήματα και προκαταλήψεις που μοιάζουν με τον δικό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που το καρτούν ασχολείται με θέματα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο ρατσισμός, η μοναχικότητα, ο έρωτας, η υπερκατανάλωση, η αποξένωση των μειονοτήτων και η θρησκεία — όχι μόνο με χιουμοριστικό τρόπο, αλλά αρκετές φορές καταφέρνοντας να σου φέρει ακόμη και δάκρυα στα μάτια!

Όσο η σειρά προχωρά, γνωρίζουμε σε μεγαλύτερο βάθος τους ήρωες, ανακαλύπτουμε τα origin και την ιστορία τους και μαθαίνουμε για την ιδιαίτερη σχέση ή το παρελθόν που έχουν ορισμένοι από αυτούς μεταξύ τους. Αυτό δίνει βάθος και υπόσταση στους χαρακτήρες — πράγμα σπάνιο για μία σειρά κινουμένων σχεδίων. Οι σεναριογράφοι κάνουν πολύ προσεκτική δουλειά και φροντίζουν το σύμπαν του Futurama να είναι σωστά δομημένο και όλα τα επεισόδια να έχουν συνοχή και συνέχεια μεταξύ τους.

Κορυφαία (και παρανοϊκή) απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός ότι στο πιλοτικό επεισόδιο της σειράς έχει προστεθεί ένα καλά κρυμμένο hint που χρησιμεύει στο… 10ο επεισόδιο της 4ης σεζόν. Ναι, οι τύποι έβαλαν στο πρώτο επεισόδιο που έφτιαξαν, μία λεπτομέρεια που θα το συνέδεε με τον 4ο κύκλο, χωρίς καν να γνωρίζουν αν θα φτάσει η σειρά τόσο μακριά! Ως τώρα, μόνο στο Lost είχαμε δεν τέτοια μούρλα!

To φινάλε της 6ης σεζόν ήταν ένα ειδικό επεισόδιο που δεν ακολουθούσε τον κανόνα της σειράς. Σχεδιασμένο με τρία διαφορετικά στυλ σχεδιασμού, αποτελεί φόρο τιμής στα πρώτα ασπρόμαυρα καρτούν των Fleischer Studios και του Walter Lantz, στα video games των 80s και στα ιαπωνικά anime.

Είναι σίγουρο ότι το Futurama έχει αρκετά χρονάκια ακόμη μπροστά του και αυτό οφείλεται στο κοινό που έχει αποκτήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα έχουν προβληθεί τρία διαφορετικά επεισόδια που λειτούργησαν ως series finale και, παρόλα αυτά, η σειρά κατάφερε να επανέλθει δριμύτερη, χάρη στη μεγάλη ζήτηση που έχει!

Και πώς να μην το λατρέψεις, άλλωστε, αφού σε αντίθεση με τις περισσότερες φουτουριστικές σειρές και ταινίες, δεν σου παρουσιάζει ένα μέλλον σκοτεινό, μαύρο και δυστοπικό, αλλά ένα μέλλον που θα γούσταρες τρελά να το ζήσεις!