ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesΤίτλοι έναρξης σε τηλεοπτικές σειρές που εντυπωσιάζουν

Τίτλοι έναρξης σε τηλεοπτικές σειρές που εντυπωσιάζουν

Είμαι τεράστιος οπαδός όσον αφορά τις ξένες τηλεοπτικές σειρές! Μπορώ να περάσω ατελείωτες ώρεςστη ψάχνοντας πληροφορίες για παλιά και νέα σήριαλ, και ακόμα περισσότερες ώρες μιλώντας με ομοϊδεάτες για αυτές ή ανταλλάζοντας trivia με άλλους geeks και φυσικά είναι απορίας άξιον πως δεν έχασα ακόμη τα λογικά μου με όλη ετούτην την κατάσταση.

Παλιότερα τις έβλεπα απλώς στην τηλεόραση, όποτε του κάπνιζε του κάθε καναλάρχη. Αλλά μετά ήρθε το ίντερνετ… Η αρχή έγινε με τη σειρά των σειρών, τη Μητέρα κάθε τηλεοπτικής παραγωγής: το Lost! Είχα μόλις δει το τελευταίο επεισόδιο της 2ης σεζόν στη ΝΕΤ και -με το σαγόνι ακόμα πεσμένο στο πάτωμα- αποφάσισα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να περιμένω τα κέφια της κρατικής τηλεόρασης για να μάθω τη συνέχεια!

Έτσι -για πρώτη φορά στη ζωή μου- ξεστραβώθηκα και έψαξα να δω τι ήταν εκείνα τα περίεργα torrents για τα οποία άκουγα τόσο καιρό, ξύνοντας το νεάντερταλ κρανίο μου… Ω! Τι νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου! Έξι χρόνια αργότερα, έχω δει, βλέπω και σκοπεύω να δω άπειρες σειρές!

Η επιτυχία μίας σειράς κρίνεται από το σενάριο και την ερμηνεία των ηθοποιών. Αλλά πολλές φορές, σε αυτή την επιτυχία συμβάλλει και το λεγόμενο title sequence -ή οι τίτλοι έναρξης, όπως το αποκαλούμε εμείς- το οποίο αναλαμβάνει να σε βάλει στο κλίμα της σειράς. Σε αυτό το άρθρο, που θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη, παρουσιάζω με σειρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ (μη με πρήξετε!) προτίμησης τους τίτλους που θεωρώ πιο καλαίσθητους, καλοδουλεμένους ή απλώς φευγάτους!

Eureka (2006 – 2008)

Είδος: Sci-Fi

Η Eureka είναι μία μικρή, μυστική πόλη των ΗΠΑ που κατοικείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ιδιοφυίες και επιστήμονες… Αυτό δεν κάνει καθόλου εύκολη τη δουλειά του σερίφη της, ο οποίος κάθε φορά έχει να αντιμετωπίσει ασυνήθιστα προβλήματα — από δολοφονικά, ιπτάμενα ρομπότ μέχρι μαύρες τρύπες που απειλούν να αφανίσουν το σύμπαν!

Οι τίτλοι

Οι τίτλοι έναρξης σε βάζουν κατευθείαν στο κλίμα με μία σύντομη περιήγηση στους δρόμους της πόλης, όπου οι κάτοικοι εκτελούν μερικές συνηθισμένες δραστηριότητες — όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή τη βόλτα του σκύλου… Με μια πιο προσεκτική ματιά, βέβαια, οι δραστηριότητες αυτές δεν είναι και τόσο συνηθισμένες!

The cape (2011)

Είδος: Super hero, Drama, Action

Ο Βινς Φάραντεϊ, πρώην αστυνομικός, αποφασίζει να δουλέψει για την ARK -μία εταιρεία που έχει σκοπό να ιδιωτικοποιήσει την αστυνομία- μέχρι που ανακαλύπτει ότι διοικείται από έναν παρανοϊκό εγκληματία.

Στην προσπάθειά του να αποκαλύψει την αλήθεια, ενοχοποιείται από την ARK και σχεδόν εξοντώνεται σε μία στημένη επιχείρηση σύλληψης.

Όλοι τον θεωρούν πλέον νεκρό και εγκληματία, οπότε αποφασίζει, με τη βοήθεια και την εκπαίδευση των μελών ενός περιπλανώμενου τσίρκου, να μετατραπεί στον Cape -έναν μασκοφόρο ήρωα κόμικ που χρησιμοποιεί την κάπα του ως όπλο- και να αποκαταστήσει το όνομά του…

Οι τίτλοι

Οι τίτλοι είναι εμπνευσμένοι από το ψεύτικο κόμικ στο οποίο βασίζεται και ο ήρωας της σειράς. Γεμάτοι δράση, χρώμα και κίνηση σε κάνουν να πιστεύεις ότι θα δεις κάτι εξαιρετικό — που ισχύει για τον πιλότο της σειράς, διότι στη συνέχεια το σενάριο έγινε τόσο αστείο και αφελές, που η Κάπα έμεινε οριστικά στην κρεμάστρα!

The Big Bang Theory (2007 – 2019)

Είδος: SitCom

Παίρνεις δύο ιδιοφυίες συγκατοίκους, τρελά geek με τα κόμικς, την επιστημονική φαντασία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προσθέτεις τους δύο εξίσου nerd φίλους τους — έναν Ινδό που δεν μπορεί να μιλήσει μπροστά σε γυναίκα και έναν ερωτύλο, αλλά παντελώς φλώρο εβραίο και ρίχνεις και το μαγικό συστατικό: μία ξανθιά, κούκλα, ηθοποιό/σερβιτόρα με IQ αγκινάρας. Η συνταγή για γέλιο είναι επιτυχημένη!

Οι τίτλοι

Οι τίτλοι δεν κρατάνε πολλή ώρα, αλλά καταφέρνουν να καλύψουν στα πεταχτά τα κυριότερα γεγονότα από τη Μεγάλη Έκρηξη -πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια έτη- μέχρι τις μέρες μας! Το τραγούδι ανήκει στους Barenaked Ladies (ναι, άντρες είναι!) και έγινε σύντομα μεγάλο χιτ!

Desperate Housewives (2004 – 2012)

Είδος: Comedy, Drama, Mystery

Η ζωή στη μικρή, ήσυχη πόλη του Fairview δεν είναι ποτέ βαρετή. Αυτοκτονίες, δολοφονίες, εκρήξεις, φλεγόμενα σπίτια, ανεμοστρόβιλοι, πτώσεις αεροσκαφών, εξεγέρσεις και μπόλικο μυστήριο δίνουν νόημα στην καθημερινότητα των τεσσάρων πρωταγωνιστριών που, σίγουρα, δεν ανήκουν στον μέσο όρο των τυπικών νοικοκυρών! Αλλά τι να περιμένεις από μία σειρά που η κεντρική της αφηγήτρια είναι… νεκρή;

Οι τίτλοι

Η κεντρική ιδέα των τίτλων είναι η θέση της γυναίκας στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες στο πέρασμα των αιώνων –σε αντιπαράθεση με τις πρωταγωνίστριες που ανατρέπουν τα δεδομένα. Για την υλοποίησή τους επιστρατεύτηκαν οχτώ διάσημα έργα τέχνης που… πειράχτηκαν λιγάκι! Από την 4η σεζόν κι έπειτα, εμφανίζεται μόνο η τελευταία σκηνή των τίτλων. Η μουσική ανήκει στον πασίγνωστο Danny Elfman και κέρδισε ΕΜΜΥ το 2005 και βραβεία ΒΜΙ TV Music το 2005, 2008 και 2009.

Weeds (2005 – 2012)

Είδος: Black comedy, Drama

(Δεν έχω δει τη σειρά ακόμα, αλλά ας είναι καλά η Wikipedia!). Όταν ο σύζυγος της Νάνσυ Μπότγουιν πεθαίνει αιφνιδίως από καρδιακή προσβολή, τότε εκείνη -χήρα, πλέον, με δύο παιδιά- πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συντηρήσει την οικογένειά της. Και το κάνει: γίνεται έμπορος μαριχουάνας!

Οι τίτλοι

Το τραγούδι των τίτλων είναι το «Little Boxes» και το τραγουδά η Malvina Reynolds. Στην 2η και 3η σεζόν, όμως, ερμηνεύεται κάθε φορά και από άλλο τραγουδιστή ή συγκρότημα σε διάφορες εκτελέσεις — από γαλλικά μέχρι ραπ! Από την 4η σεζόν κι έπειτα, οι τίτλοι αντικαταστάθηκαν από ένα μικρό κλιπ, σχετικό με την πλοκή του επεισοδίου.

Nurse Jackie (2009 – 2015)

Είδος: Medical, Comedy – Drama

Η Τζάκι είναι νοσοκόμα. Βασικά, η Τζάκι είναι νοσοκόμα εθισμένη σε κάθε είδους παυσίπονο, αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό. Για την ακρίβεια, η Τζάκι είναι νοσοκόμα εθισμένη σε κάθε είδους παυσίπονο, αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό, που κοιμάται με τον φαρμακοποιό του νοσοκομείου για να εξασφαλίζει τα χάπια της. Παράλληλα, σκαρφίζεται χίλιες δυο πλεκτάνες για να κλέβει χάπια, λέει απίστευτα ψέματα για να κρύψει τον εθισμό της και… πολλά ακόμη που δεν κάνει να αποκαλύψω! Η σειρά εξόργισε την Ένωση των Νοσοκόμων Νέας Υόρκης. Φαντάζομαι τα μούτρα τους όταν κέρδισε το περσινό ΕΜΜΥ η πρωταγωνίστρια!

Οι τίτλοι

Κέρδισε βραβείο Emmy και η μουσική τίτλων της σειράς, η οποία προκάλεσε διχασμό ανάμεσα στους φαν με τους μισούς να λένε ότι είναι άψογη και τους άλλους μισούς ότι δεν ταιριάζει με το ύφος της σειράς. Οι τίτλοι, πάντως, μια χαρά ταιριάζουν με το ύφος, αφού μοιάζουν τόσο «φτιαγμένοι» όσο η ηρωίδα

The Sopranos (1999 – 2007)

Είδος: Drama

Είναι δύσκολο να είσαι αρχηγός της Μαφίας… Από τη μία η υστερική γυναίκα και τα κακομαθημένα παιδιά σου, από την άλλη τα προβλήματα στη «δουλειά», βάλε και το FBI να σε κυνηγά κάθε μέρα — ε, είναι πολύ λογικό να πάθεις μία μικρή κρίση πανικού που θα σε οδηγήσει σε… ψυχανάλυση! Το θέμα είναι πώς το κρατάς κρυφό, πριν καταλήξεις κι εσύ τροφή για τα ψάρια! Η σειρά κρατά ακόμη τον τίτλο της πιο επιτυχημένης οικονομικά παραγωγής της καλωδιακής τηλεόρασης και άνοιξε τον δρόμο σε ακόμη πιο προσεγμένες παραγωγές…

Οι τίτλοι

Ο πρωταγωνιστής οδηγεί μέσα στην πόλη μέχρι το σπίτι του, ενώ βλέπουμε πολλά πλάνα από αναγνωρίσιμα σημεία του New Jersey, όπου διαδραματίζεται η σειρά. Το τραγούδι που ακούγεται είναι το «Woke Up This Morning» από τους Alabama 3.

Από την 4η σεζόν κι έπειτα έγινε ένα μικρό edit στους τίτλους, για να αφαιρεθεί το πλάνο που φαίνεται στο 0:17 περίπου. Και τώρα θα ξαναδείτε το βίντεο και θα καταλάβετε για ποιον λόγο αφαιρέθηκε…

House, M.D. (2004 – 2012)

Είδος: Medical drama

Δεν υπάρχουν πολλοί που να μην έχουν ακούσει έστω το όνομα του πιο δύστροπου, αντικοινωνικού, υπερόπτη, ξεροκέφαλου και ιδιοφυούς γιατρού της μικρής οθόνης… Η σειρά επικεντρώνεται στον περίεργο χαρακτήρα του Gregory House και τις προσπάθειές του να διαγνώσει και να θεραπεύσει, με τελείως ανορθόδοξους τρόπους και συλλογισμούς, μυστηριώδεις ασθένειες.

Οι τίτλοι

Οι τίτλοι δεν έχουν κάτι το τόσο ιδιαίτερο. Αλλά ξεχώρισαν αμέσως για δύο και μόνο λέξεις: Massive Attack! Η μουσική των τίτλων είναι από το τραγούδι τους «Teardrop», ή, τουλάχιστον, αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ! Διότι στις ευρωπαϊκές χώρες, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, το κομμάτι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οπότε χρησιμοποιείται η παρακάτω παρεμφερής, αλλά σαφώς κατώτερη, παραλλαγή!

United States of Tara (2009 – 2011)

Είδος: Comedy, Drama

(Δεν έχω δει τη σειρά ακόμα, αλλά ας είναι καλά η Wikipedia!). Η Τάρα Γκρέγκσον είναι σύζυγος και μητέρα. Η Τάρα Γκρέγκσον είναι μία εξωστρεφής έφηβη. Η Τάρα Γκρέγκσον είναι μία νοικοκυρά που ζει το 1950. Η Τάρα Γκρέγκσον είναι ένας αγροίκος και μέθυσος βετεράνος του Βιετνάμ! Βασικά, η Τάρα Γκρέγκσον πάσχει από διασχιστική διαταραχή ταυτότητας! Κάθε φορά που βρίσκεται κάτω από μεγάλο άγχος, μία από τις πολλές προσωπικότητές της βγαίνει στην επιφάνεια!

Οι τίτλοι έναρξης

Από τους πιο πρωτότυπους και φρέσκους τίτλους που έχουν δημιουργηθεί ποτέ! Μιμούμενοι την τεχνική των pop-up books, μας συστήνουν όλες τις κεντρικές προσωπικότητες της ηρωίδας! Δικαίως κέρδισαν το Main Title Design ΕΜΜΥ του 2009.

Μέρος 2ο

Επιστρέφω με τη λίστα από τους καλύτερους τίτλους έναρξης ξένων τηλεοπτικών σειρών. Θα επαναλάβω ότι έχει διαμορφωθεί με βάση τις προσωπικές μου προτιμήσεις και μόνο! Σίγουρα έχουν προβληθεί άπειρες σειρές και είναι πολύ πιθανό να μου διαφεύγει κάποια που θα άξιζε να βρεθεί στη λίστα αυτή.

Επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι επέλεξα κυρίως τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας δεκαπενταετίας, μια και τα τελευταία χρόνια, ο ανταγωνισμός στο τηλεοπτικό πεδίο έχει ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη, με αποτέλεσμα πιο καλογυρισμένες, φρέσκες και πρωτότυπες σειρές -και εκ των πραγμάτων-, καλοσχεδιασμένα title sequences που ξεχωρίζουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σειρές του παρελθόντος δεν θα κέρδιζαν μια θέση στη λίστα (βλέπε για παράδειγμα τα X-files ή τους Simpsons), αλλά αποφάσισα να επικεντρωθώ σε πιο πρόσφατες παραγωγές. Ναι, κυρίως επειδή είμαι τεμπέλης και βαριόμουν να επεκτείνω κι άλλο την έρευνα!

Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι αυτό το άρθρο αφορά κυρίως τους τίτλους των σειρών και όχι κριτική στις σειρές αυτές καθ’ αυτές. Έτσι, σαφώς υπάρχουν καταπληκτικά σήριαλ που δεν γινόταν να αναφερθούν εδώ (βλ. Lost –ε, ΔΕΝ είχε τίτλους έναρξης, τι να κάνω;) και άλλα που ήταν ψιλοφόλα (βλ. το Cape το του πρώτου μέρους) αλλά στιλιστικά, τουλάχιστον, το είχανε!

Nip/Tuck (2003 – 2010)

Είδος: Medical drama

Η σειρά περιστρέφεται γύρω από την κλινική δύο πλαστικών χειρουργών και τις περίεργες –συνήθως- περιπτώσεις που τους έρχονται για κόψιμο-ράψιμο, αλλά και την προσωπική, πολυτάραχη ζωή των κεντρικών προσώπων. Η σειρά έγινε μεγάλη επιτυχία, αλλά το εντονότατο σεξουαλικό περιεχόμενο και οι άπειρες γραφικές σκηνές βίας ή επεμβάσεων ξεσήκωσαν θύελλες αντιδράσεων –κυρίως από το Τηλεοπτικό Συμβούλιο Γονέων που απαιτεί το κόψιμο όποιας σειράς δείχνει γυναικεία γάμπα, πόσο περισσότερο όταν οι πρωταγωνιστές κάνουν σουσέλ μεταξύ τους, τα φτιάχνουν με τραβέλια ή… αυτό-εγχειρίζονται!

Οι τίτλοι

Δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα η έννοια της “πλαστικής ομορφιάς”, την οποία πραγματεύεται η σειρά, παρά μόνο με τις πλαστικές, άψυχες κούκλες βιτρίνας που παρουσιάζονται στους τίτλους. Βρείτε την πιο spooky από αυτές, που στρέφει το βλέμμα της αλλού!

Fringe (2008 – 2013)

Είδος: Sci-Fi, Drama

To Fringe θεωρήθηκε από πολλούς απόγονος των X-files και όχι άδικα, καθώς η σειρά ασχολείται με το Τμήμα Ακραίων Περιστατικών (Fringe Division) του FBI που χρησιμοποιεί ανορθόδοξες μεθόδους για να λύσει μυστηριώδη, ανεξήγητα φαινόμενα.

Και μπορεί στα X-files ο Μώλντερ και η Σκάλυ να είχαν να αντιμετωπίσουν την εισβολή εξωγήινων, αλλά στο Fringe οι πρωταγωνιστές έχουν να αντιμετωπίσουν… τους ίδιους τους εαυτούς τους από ένα παράλληλο σύμπαν! Crazy enough for you?,

Οι τίτλοι

Σύντομοι και περιεκτικοί, οι τίτλοι έναρξης εναλλάσσουν τα μυστηριώδη glyphs της σειράς (που εμφανίζονται -ή κρύβονται- συχνά πυκνά σε κάθε επεισόδιο ή πόστερ), με διάφορες λέξεις που αντιπροσωπεύουν κλάδους της “ακραίας” επιστήμης (π.χ. τηλεμεταφορά, τεχνητή νοημοσύνη), όσο σχηματίζεται ο τίτλος…

Αλλά δεν σταματά εκεί! Διότι το καλό με τους τίτλους αυτούς είναι ότι προσφέρονται για πολύ παιχνίδι! Έτσι, όταν κάποιο επεισόδιο της σειράς διαδραματίζεται στο παράλληλο σύμπαν (από την 3η σεζόν και μετά) το βασικό χρώμα των τίτλων μετατρέπεται σε κόκκινο και αλλάζουν οι λέξεις (πχ. ύπνωση, πυροκίνηση)…

Ενώ σε, δύο ως τώρα, επεισόδια που διαδραματίζονται στο παρελθόν, η αισθητική και η μουσική των τίτλων γίνεται πιο… 80s και αναγράφονται λέξεις όπως… personal computing! Έχουν έμπνευση οι τύποι, δεν λέω!

Σε ένα μόνο επεισόδιο ως τώρα –το μεγάλο φινάλε του 3ου κύκλου που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό να αναρωτιόμαστε “πού στα τσακίδια είναι ο Πήτερ;;;“, οι τίτλοι παίρνουν την πιο σκοτεινή και καταθλιπτική μορφή τους, καθώς η σειρά μεταφέρεται προσωρινά σε ένα ζοφερό μέλλον. Γίνονται μαύροι και λέξεις όπως “νερό” και “ελπίδα” δείχνουν ότι τα πράγματα (θα;) είναι σκούρα!

Community (2009 – 2015)

Είδος: SitCom

Ο Τζεφ Γουίνγκερ είναι δικηγόρος. Ή… σχεδόν δικηγόρος, καθώς έχει πλαστογραφήσει το πτυχίο του! Το κακό είναι ότι τον πιάσανε και τώρα είναι αναγκασμένος να παρακολουθήσει μαθήματα στο Κοινοτικό Κολλέγιο. Εκεί, προσπαθώντας να ρίξει μία γκόμενα, θα δημιουργήσει κατά λάθος μία ομάδα μελέτης στην οποία θα μπούνε διάφοροι βαρεμένοι, προσφέροντας στιγμές γέλιου και σουρεαλισμού!

Οι τίτλοι

Γρήγοροι, διασκεδαστικοί και σπιρτόζοι, όπως αρμόζει σε μία τέτοια σειρά! Ένα γνωστό παιχνίδι με χαρτί παρουσιάζει κάθε πρωταγωνιστή, μαζί με ένα σκιτσάκι που ταιριάζει στον χαρακτήρα του. Το τραγούδι που ακούγεται είναι το “Αt least It Was Here” των 88.

Και αυτοί οι τίτλοι προσφέρονται για χαβαλέδιασμα! Σε ορισμένα επεισόδια αλλάζουν αναλόγως με την περίοδο (πχ Halloween) ή το περιεχόμενο του επεισοδίου, όπως παρακάτω που η μουσική και τα σκίτσα γίνονται πιο… επικά, σε στυλ Dungeons and Dragons!

Mad Men (2007 – 2015)

Είδος: Period drama, Serial drama

Η σειρά μάς μεταφέρει στα 60s, τότε που ο κλάδος της διαφήμισης άρχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα, και επικεντρώνεται στις ζωές των υπαλλήλων ενός διαφημιστικού γραφείου μέσα και έξω από την επιχείρηση.

Οι τίτλοι

Έχει σαρώσει τα βραβεία κι έχει εισπράξει διθυράμβους για την αυθεντικότητά, αλλά και την οπτική αισθητική της, η οποία αντικατοπτρίζεται και στους τίτλους έναρξης! Αποτελούνται από animations και δείχνουν τη φιγούρα ενός άντρα που πέφτει στο κενό, ενώ γύρω του παρουσιάζονται ουρανοξύστες γεμάτοι με αφίσσες και ταμπέλες της περιόδου. (Λίγο μακάβρια επίκαιροι, αν κρίνουμε από την πρόσφατη αυτοκτονία διαφημιστή στο Μαρούσι..) Η μουσική που ακούγεται είναι από το “A Beautiful Mine” του RJD2.

Six Feet Under (2001 – 2005)

Είδος: Serial drama, Comedy-drama, Black comedy

Επικεντρώνεται στις ζωές των μελών της οικογένειας Φίσερ και των κοντικών προσώπων τους, καθώς και την οικογενειακή επιχείρηση που είναι ένας… οίκος κηδειών! (Κάτι ανάλογο των γραφείων τελετών που έχουμε εμείς…)

Το έξυπνο σενάριο, οι δυσλειτουργικοί -σχεδόν κατεστραμμένοι- χαρακτήρες, ο ρεαλισμός και η κυνικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται ο θάνατος και η “βιομηχανία” του, αλλά και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, έφεραν συνεχώς αυξανόμενα νούμερα τηλεθέασης, δεκάδες βραβεία και οδήγησε τους κριτικούς να τη χαρακτηρίσουν ως μία από τις κορυφαίες σειρές όλων των εποχών! Επίσης, μας χάρισε το πιο υπέροχο, συγκλονιστικό και συγκινητικό φινάλε σειράς που έχει γυριστεί ποτέ!

Οι τίτλοι

Αισθητικά άρτιοι και με υποβλητική ατμόσφαιρα, καθώς εικόνες σχετικές με τον θάνατο και την απώλεια εναλλάσσονται η μία την άλλη. Η μουσική ανήκει στον Thomas Newman και κέρδισε ΕΜΜΥ το 2002 και 2 Grammy το 2003!

The Walking Dead (2010 –)

Είδος: Horror, Serial drama, Zombie apocalypse

Και φτάσαμε στα καλά! Όντας μεγάλος φαν των graphic novels των Kirkman, Moore και Adlard, περίμενα τη σειρά αυτή με ανυπομονησία.

Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου –για ανεξήγητους λόγους, ακόμα- οι νεκροί ξαναζούν και επιτίθενται στους ζωντανούς. Ναι, είναι μία σειρά με ζόμπι! Μία ομάδα επιζώντων (που, λόγω των “ειδικών” συνθηκών, αλλάζει πολύ συχνά αριθμό μελών) προσπαθεί να επιβιώσει και να βρει ένα ασφαλές, προστατευμένο σημείο για να εγκατασταθεί.

Οι τίτλοι

Άδεια μαγαζιά, ερειπωμένες πόλεις, παρατημένα αυτοκίνητα, διαλυμένα σπίτια και ένα τοπίο εγκατάλειψης και καταστροφής σε προετοιμάζει γι’ αυτό που θα επακολουθήσει, μαζί με την υποβλητική, σχεδόν αγχωτική μουσική…

True Blood (2008 – 2014)

Είδος: Fantasy, Horror, Drama

Τα βαμπίρ έχουν αποκαλύψει την ύπαρξή τους στην ανθρωπότητα και προσπαθούν να ζήσουν αρμονικά με αυτήν. Πράγμα δύσκολο, όταν από τη μία το αίμα τους είναι ένα ισχυρό και κερδοφόρο παραισθησιογόνο κι από την άλλη αρκετά από αυτά αρνούνται να υποταχθούν τόσο απλά!

Κεντρικοί χαρακτήρες είναι η Σούκι, μία γκαρσόνα με τηλεπαθητικές ικανότητες και ο Μπιλ, το μυστηριώδες βαμπίρ που την ερωτεύεται. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται ήδη τρελά, που να δείτε τι άλλο εμφανίζεται στη συνέχεια!

Οι τίτλοι

Καλογυρισμένοι, ατμοσφαιρικοί, αλλά και πολύ αλληγορικοί. Εναλλάσσουν εικόνες βίας, σεξ και θρησκείας για να αποδώσουν περίτεχνα έννοιες όπως ο θάνατος, η αναγέννηση, η μεταμέλεια και η συγχώρεση (μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για βαμπίρ!)

Οι γραμματοσειρές σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τη σειρά και είναι εμπνευσμένες από πινακίδες του αμερικανικού νότου (στον οποίο διαδραματίζεται), ενώ το πολύ πιασάρικο τραγούδι είναι το “Bad Things” του Jace Everett.

Dexter (2006 – 2013)

Είδος: Crime drama, Psychological thriller, Mystery, Dark comedy, Police procedural

Ο Ντέξτερ εργάζεται στο αστυνομικό τμήμα του Μαϊάμι Μέτρο ως (ακολουθεί γελοία μετάφραση!) αναλυτής μοτίβου κηλίδων αίματος!

Αυτό που αγνοούν όλοι γύρω του είναι ότι παράλληλα είναι και… αιμοσταγής serial killer! Ο μόνος που γνώριζε τις τάσεις του ήταν ο πατριός του, Χάρι, ο οποίος του δίδαξε έναν “κώδικα τιμής” με τον οποίο θα ικανοποιούσε τη δίψα του για αίμα, κάνοντας και λίγο καλό: οφείλει να δολοφονεί μόνο αμετανόητους εγκληματίες οι οποίοι ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη!

Οι τίτλοι

Φαινομενικά, παρουσιάζουν την πρωινή ρουτίνα του ήρωα, από το βούρτσισμα μέχρι το πρωινό και το ντύσιμο. Είναι, όμως, στημένες με τέτοιο τρόπο που να απεικονίζουν αλληγορικά και τη σκοτεινή, άγρια φύση του!

Οι τίτλοι (που ανήκουν στο στούντιο παραγωγής που σχεδίασε και τους τίτλους των Six Feet Under, Nip/Tuck και True Blood) κέρδισαν το Emmy το 2007, ενώ για ΕΜΜΥ προτάθηκε και η μουσική.

Game of Thrones (2011 – 2019)

Είδος: Fantasy, Serial drama

Είναι βασισμένη στη σειρά βιβλίων φαντασίας του George R. R. Martin και μας μεταφέρει στον μυθικό κόσμο των “Επτά Βασιλείων του Γουέστερος” και στις προσπάθειες διαφόρων οικογενειών ευγενών να ανέβουν στον Σιδερένιο Θρόνο, αλλά και να αντιμετωπίσουν απειλές από γειτονικά βασίλεια.

Οι τίτλοι

Όταν ξεκινούσα το γράψιμο αυτού του άρθρου, είχα καταλήξει ότι το Dexter θα βρίσκεται στο νούμερο ένα… Αυτό ήταν μέχρι που αποφάσισα να τσεκάρω τι είναι αυτό το Game of thrones για το οποίο ακούω πολλούς να μιλάνε! Έπεσα, λοιπόν, στο πιο εξαιρετικό opening sequence που έχω δει ποτέ σε σειρά, από άποψη design, αλλά και μουσικής! Sorry Dexter!

Οι τίτλοι παρουσιάζουν τον κόσμο και τα βασίλεια του Γουέστερος με αριστουργηματικό τρόπο –σαν να βλέπεις μπροστά σου ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εν εξελίξει!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166