Γαλλία, Γερμανία πιέζουν την ΕΕ να χρηματοδοτήσει την καινοτομία.
Η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν μια πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και της έρευνας σε έργα που αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν νεοφυείς επιχειρήσεις στον τεχνολογικό τομέα σε ολόκληρη την περιοχή, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Αναμφισβήτητα η Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως καθυστερημένη στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες διαθέτουν ισχυρή χρηματοδότηση για την ενίσχυση επιχειρήσεων του τεχνολογικού κλάδου, άλλωστε αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζεται στην δυναμική επιχειρηματικότητα που υπάρχει στην Silicon Valley.
Το Βερολίνο και το Παρίσι ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας να χρηματοδοτήσει τις νέες φιλοδοξίες τεχνολογίες σε ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής στην Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα.
«Απαιτείται επίσης μια κοινή προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος και των κανονισμών για την εύρεση κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων που θα τους επιτρέψουν να διεισδύσουν δυναμικά σε αυτή τη δύσκολη αγορά», ανέφερε δημοσίευμα του Reuters.
Η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε δραστικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς πριν από την σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο, με την προοπτική η Ευρώπη να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς προς τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.
Σύμφωνα με την έκθεση, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα φέρει καινοτομίες στην επιστήμη και την τεχνολογία, με σκοπό κάποια στιγμή αυτό το δίκτυο να καταστεί διαθέσιμο και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ.
Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν αυτές οι πρωτοβουλίες να στηριχθούν έμπρακτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού έτσι θα υπάρξει περισσότερη προστιθέμενη αξία σε αυτό το εγχείρημα που επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Η Γαλλία έχει ήδη υποσχεθεί να δαπανήσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2022 για να επαναπατρίσει τα ταλέντα που έχουν φύγει στο εξωτερικό και να κάμψει την κυριαρχία των αμερικανικών και των κινεζικών τεχνολογιών.