Γάμος ή Καριέρα; Το δίλημμα των γυναικών

Γάμος ή Καριέρα; Το δίλημμα των γυναικών

Ερώτηση

Είμαι 26 χρονών και το επάγγελμα μου είναι ξεναγός σε πρακτορείο ταξιδιών. Ετοιμάζομαι να παντρευτώ τον εδώ και δύο χρόνια αρραβωνιαστικό μου που είναι 39 χρονών ιδιοκτήτης ενός καταστήματος ανταλλακτικών. Το πρόβλημα μου είναι ότι ο μέλλων σύζυγος μου είναι συντηρητικός, δεν θέλει να εργάζομαι, θέλει να σταματήσω την δουλειά και να φροντίζω τα παιδιά και το σπίτι. Εγώ από την άλλη δεν θέλω να χάσω τα ταξίδια που λατρεύω ούτε την οικονομική μου ανεξαρτησία αυτός όμως επιμένει ότι μία γυναίκα δεν μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Επιμένει και λέει ή γάμος ή καριέρα. Τι να κάνω από τη στιγμή που δεν θέλω να χάσω ούτε αυτόν αλλά ούτε και την δουλειά μου;

Απάντηση

Αγαπητή μου φίλη μήπως πρέπει να σκεφτείς καλύτερα πριν προχωρήσεις σε μία τόσο σημαντική απόφαση όπως ο γάμος; Μήπως οι διαφορές μεταξύ σας είναι περισσότερες από ότι νομίζεις; Μήπως οι απόψεις και θέσεις σας είναι διαμετρικά αντίθετες;

Πως μπορείς να περιγράψεις τον χαρακτήρα του συντρόφου σου

Όσον αφορά τον αρραβωνιαστικό σου από ότι κατάλαβα ανήκει σε εκείνη την μερίδα των συντηρητικών αντρών που θέλουν τη γυναίκα στο σπίτι από φόβο και ανασφάλεια μήπως την χάσουν. Το γεγονός ότι αυτή θα είναι οικονομικά εξαρτημένη σημαίνει ότι δύσκολα θα φύγει και δίνει μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία στον άντρα. Το ότι έχετε πολλά χρόνια διαφορά τον κάνει ακόμα πιο συντηρητικό και να θέλει να έχει τον έλεγχο από φόβο μήπως σε χάσει.

Ο οικονομικός έλεγχος καθορίζει την ποιότητα της σχέσης;

Ο οικονομικός έλεγχος είναι μορφή εξουσίας πολύ βασική γιατί αν στην πορεία αλλάξουν οι σχέσεις μεταξύ σας εσύ θα έχεις συνηθίσει να εξαρτάσαι γεγονός που θα σου ρίξει την αυτοπεποίθηση και δύσκολα θα μπορέσεις να ξαναδουλέψεις από την στιγμή που δεν θα σε ενισχύει και κανείς.

Αυτός ο τύπος του άντρα βολεύετε με μία γυναίκα που κλείνοντας την στο σπίτι την χειρίζεται γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλει σύντροφο με προσωπικότητα, σπουδές, ενδιαφέροντα και μόρφωση θέλει υποκατάστατο της μαμάς του που καθάριζε το σπίτι, μαγείρευε, έπλενε, σιδέρωνε, δηλαδή μία υπηρέτρια. Αναρωτήθηκες ποτέ καλή μου φίλη μήπως τα προσόντα σου είναι πιο πολλά από αυτά που αυτός ζητάει και μήπως για σένα είναι ανεπαρκής;

Αναρωτιέμαι που ζει ο άνθρωπος αυτός όταν σου λέει ότι δεν γίνετε ταυτόχρονα γάμος και καριέρα όταν γύρω μας υπάρχουν τόσα παραδείγματα. Ας πάρουμε τις επώνυμες δηλαδή Ελένη Μενεγάκη, Τατιάνα Στεφανίδου, Δέσποινα Βανδή είναι γυναίκες που όχι απλά κατάφεραν να συνδυάσουν γάμο και καριέρα αλλά κάνουν λαμπρή καριέρα και έχουν ευτυχισμένο γάμο.

Και ας μην πάμε τόσο μακριά γιατί οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι ο μέσος όρος μία ματιά αν ρίξουμε στον κοντινό μας κύκλο θα δούμε ότι οι περισσότερες σύγχρονες γυναίκες μια χαρά τα καταφέρνουν και με τον γάμο και με τη δουλειά και με τα παιδιά. Το πρόβλημα του συντρόφου σου είναι ότι θέλει κάτι λιγότερο από σένα θέλει κάποια που να μην μπορεί να συνδυάσει τα παραπάνω.

Και να θυμάσαι δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των ζευγαριών που με την φθορά του χρόνου ο διάλογος που κάνουν είναι ο εξής -Τι μαγείρεψες σήμερα; -Δεν πρόλαβα. -Αφού όλη μέρα κάθεσαι σπίτι -Εσύ δεν ήθελες να δουλεύω για να είμαι δική σου υπηρέτρια – Γιατί με άκουσες αν σου έλεγα να πνιγείς θα πήγαινες;

Ας μιλήσουμε τώρα και για σένα φίλη μου που τόσα χρόνια έκανες σπουδές, διάβαζες και αγωνιζόσουν να πετύχεις το στόχο σου. Δεν είναι άδικο να έρχεται κάποιος και να θέλει να σου γκρεμίσει όσα εσύ έχτιζες; Αν ο άνθρωπος αυτός σε αγαπάει πραγματικά πρέπει να σ΄ αγαπάει για αυτό που είσαι και είναι εγωιστικό να θέλει να σε αλλάξει. Από τη στιγμή που δεν βλέπει το πάθος σου για την δουλειά σου και τα ταξίδια σημαίνει ότι δεν αγαπάει εσένα φίλη μου, τον εαυτό του αγαπάει και τον εγωισμό του που είναι τεράστιος θέλει να ικανοποιήσει.

Πες ότι δέχεσαι και σταματάς τη δουλειά σου και μεγαλώνεις στο σπίτι τα παιδιά σας θα έρθει κάποια μέρα που θα τον κατηγορείς για αυτό και θα του λες ότι φταίει αυτός που σταμάτησες αυτό που αγαπούσες. Εκείνος φυσικά θα λέει ότι φταις εσύ και τελικά θα κατηγορείς τον εαυτό σου φίλη μου για όλα αυτά που άφησες για εκείνον.

Στη θέση σου θα προβληματιζόμουν πριν παντρευτώ γιατί εσύ είσαι μία σύγχρονη γυναίκα της εποχής μας με φρέσκιες ιδέες, σύγχρονο τρόπο σκέψης ενώ ο σύντροφος σου έχει τη νοοτροπία του μπαμπά σου. Για να γεφυρωθεί το χάσμα πρέπει να κάνετε υποχωρήσεις και οι δύο και εκείνος να ρίξει νερό στο κρασί του αν δεν θέλει να σε χάσει. Να πάψει να έχει υπέρμετρο εγωισμό και να κατανοεί ότι οι δικές σου ανάγκες δεν είναι μόνο σπίτι, μαγείρεμα και παιδιά εκτός αν θέλει να βρει μία συνομήλικη που θα έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης.

Τέλος σκέψου ότι το να αποφασίσεις να κάνεις οικογένεια είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να ταιριάζεις πολύ με τον άνθρωπο που κάνεις αυτό το βήμα, να αισθάνεσαι ότι επικοινωνείτε και ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Μη βιαστείς να πάρεις αποφάσεις και δώσε χρόνο στον εαυτό σου και στη σχέση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας