Για καλό στομάχι το καλοκαίρι, μακριά από προβλήματα

Για καλό στομάχι το καλοκαίρι, μακριά από προβλήματα

Τα συνηθέστερα εποχικά εντερικά προβλήματα και χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.

Ξεκινά με έναν ξαφνικό πόνο στην κοιλιά, που συνοδεύεται από αίσθηση ναυτίας και διάρροια. Η διάγνωση του γιατρού δείχνει ότι πρόκειται για οξεία γαστρεντερίτιδα, ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα του καλοκαιριού, που κατά κανόνα εμφανίζεται αναπάντεχα, καθώς απολαμβάνουμε τη θερινή ραστώνη. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτούς τους μήνες αυξάνονται οι «παγίδες», που προκαλούν τέτοιου είδους διαταραχές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έξαρση στους ενήλικες και τα παιδιά.

Κάντε το τεστ

Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, ο αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Μαλλάς καταγράφει τα συνηθέστερα εποχικά εντερικά προβλήματα και προτείνει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους. «Για τις οξείες γαστρεντερίτιδες συνήθως ευθύνονται μικρόβια, όπως το παθογόνο κολοβακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος ή ιοί. Επίσης μπορεί να οφείλονται σε επιθετικούς μικροοργανισμούς σαν τη σαλμονέλα και τη σιγκέλα, που εκτός από τα γνωστά συμπτώματα -πόνο, ναυτία, τάση για εμετό και διάρροια- προκαλούν υψηλό πυρετό με ρίγη και διαρροϊκές κενώσεις με αίμα».

Με ανάλογη συμπτωματολογία εμφανίζεται και η λεγόμενη «διάρροια του ταξιδιώτη», που συνήθως πλήττει όσους ταξιδεύουν από το δυτικό κόσμο σε αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτίου Αμερικής, της Ασίας και της Κεντρικής Αφρικής, καθώς δεν διαθέτουν αντισώματα για τα μικρόβια που πρόκειται να συναντήσουν.

Έρευνες φανερώνουν ότι οκτώ στα δέκα άτομα θα εμφανίσουν τη συγκεκριμένη διαταραχή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ενώ τα υπόλοιπα δύο θα νοσήσουν με καθυστέρηση τουλάχιστον δεκαπέντε ημερών, συνήθως αφού έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Οι μισοί από τους ασθενείς θα γλιτώσουν με ήπια συμπτώματα που διαρκούν έως τρεις ημέρες και υποχωρούν χωρίς να χρειαστεί καμία θεραπεία, παρά μόνο τακτική λήψη υγρών. Ελάχιστοι (δύο στους δέκα) θα εμφανίσουν βαριές διαρροϊκές κενώσεις με αίμα, που συνοδεύονται από υψηλό πυρετό.

Στο μέλλον η διάρροια του ταξιδιώτη θα αντιμετωπίζεται με ένα πρωτοποριακό επίθεμα, που βρίσκεται ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών στη Μ. Βρετανία και φαίνεται ότι προστατεύει κατά 84% από τη νόσο. Από την άλλη, σε καλοκαιρινή «επιδημία» εξελίσσεται και η δυσκοιλιότητα -λόγω αλλαγής συνηθειών και περιβάλλοντος- που αντιμετωπίζεται με την αυξημένη κατανάλωση καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών, ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις βοηθούν τα υπακτικά φάρμακα.

Τέλος, για την πρόληψη της δυσπεψίας συστήνεται εγκράτεια στην κατανάλωση φαγητού, με περιορισμό κυρίως στα λίπη και το αλκοόλ.