Γιατί μελαγχολώ τις γιορτινές μέρες χαράς

Γιατί μελαγχολώ τις γιορτινές μέρες χαράς

Γιατί μελαγχολώ τις γιορτινές μέρες χαράς

Έχω παρατηρήσει ότι σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους σιχαίνομαι τις γιορτές και θέλω να περνάνε γρήγορα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι το ωραίο βρίσκουν οι άλλοι σε κάτι που περνάει, είναι για μικρά παιδιά και σκοπό έχει να μας αδειάσει τις τσέπες; Τις γιορτινές μέρες δεν αισθάνομαι καμία χαρά αλλά μεγάλη λύπη.

Απάντηση

Μέρες χαράς και αγάπης έρχονται και μας καλούν να μεταδώσουμε την χαρά μας σε όλο τον κόσμο ιδιαίτερα σ αυτούς που είναι δυστυχισμένοι για παροδικούς ή μόνιμους λόγους, φυσικούς ή πραγματικούς. Η αγάπη είναι το μόνο συναίσθημα που πρέπει να επικρατεί και να μεταδίδεται παραγκωνίζοντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα δηλαδή το φθόνο , τη ζήλια, το μίσος.

Είναι προβληματική κατάσταση μελαγχολία των εορτών;

Είναι φυσιολογική κατάσταση και συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους.. Συνήθως η μελαγχολία συνοδεύει το τέλος των εορτών και για αυτό λαμβάνει ύπαρξη επειδή τελειώνουν οι χαρούμενες μέρες των οικογενειακών τραπεζιών, των επισκέψεων, των δώρων, των βραδινών εξόδων, των διακοπών. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αρνητικά την ιδέα των γιορτών για πολλούς λόγους και θα αναφέρουμε τους περισσότερους.

Για ποιους λόγους οι γιορτές συνοδεύονται και από μελαγχολία;

  1. Το γεγονός ότι οι ίδιοι βρισκόμαστε σε μια παροδική δύσκολη συναισθηματική κατάσταση από έκτακτα ή απρόβλεπτα γεγονότα της ζωής. Ένας χωρισμός παραδείγματος χάρη ή εργασία που δεν μας επιτρέπει να γιορτάσουμε με τους συγγενείς μας αυτές τις μέρες σίγουρα μας στενοχωρούν γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες μέρες είναι οικογενειακές ή συντροφικές.
  2. Όταν έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που εξαιτίας του δεν μπορούμε να χαρούμε τις γιορτές αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να ψωνίσουμε πολλές φορές ούτε τα απαραίτητα σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα έθιμα. Έτσι βλέποντας τις στολισμένες βιτρίνες και μη έχοντας τα απαραίτητα χρήματα για ψώνια στενοχωριόμαστε και όπως είναι φυσικό ζηλεύουμε τους γνωστούς μας που θα έχουν πλούσια γιορτινά τραπέζια και θα είναι ντυμένοι σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας στα ρεβεγιόν. Πρέπει να σκεφτόμαστε όμως ότι δεν είναι μόνο η ύλη που μετράει αλλά τα πλούσια συναισθήματα και η εξωτερίκευση τους σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη. Aυτό θα μας κάνει λιγότερο άπληστους.
  3. Για το ότι θα περάσουν και θα ξαναγυρίσουμε στην ρουτίνα, στην καθημερινότητα και στην άχαρη εργασία μας ενώ θα μας άρεσε να ξεκουραστούμε λίγο παραπάνω, να φάμε λίγο παραπάνω , να γλεντήσουμε , να πιούμε και να απαλλαγούμε από το άγχος και τα προβλήματα έστω και προσωρινά. Αν όμως οι γιορτές κρατούσαν παραπάνω ίσως να μην είχαν το ξεχωριστό τους νόημα ενώ τώρα ξέροντας ότι θα είναι για λίγο προσπαθούμε να εκτονωθούμε αυτές τις μέρες και να ανακτήσουμε δυνάμεις για μετά
  4. Οι γιορτινές μέρες καθώς είναι μέρες συντροφικότητας και δημιουργικού δούναι και λαβείν μας φέρνουν αντιμέτωπους με την μοναξιά μας καθώς έχουμε τον χρόνο και τις συγκυρίες να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ είχαμε κλειστεί στον εαυτό μας και ότι είχαμε απομονωθεί ή μας είχε απορροφήσει η δουλειά μας. Αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη πιο πολύ γιατί αφήναμε τον χρόνο να κυλάει χωρίς να νοιαζόμαστε για τις ανάγκες της ψυχής μας. Ποτέ όμως δεν είναι αργά μπορούμε να επανορθώσουμε από την στιγμή που συνειδητοποιήσουμε ότι για αλλού πηγαίναμε και αλλού βρεθήκαμε.
  5. Εδώ θα αναλύσουμε την περίπτωση του φίλου μας που πιστεύει ότι οι γιορτές είναι για τα μικρά παιδιά. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με αυτόν και άλλους που σκέφτονται έτσι ότι μόνο τα παιδιά θεωρούνται άξια να χαίρονται και να γιορτάζουν περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη. Οι μεγάλοι είναι μια άλλη κατηγορία που δεν μπορεί να χαρεί από το πλήθος των προβλημάτων και έχει πάψει να βρίσκει ουσία σε τόσο χαρούμενες μέρες. Κι όμως δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι άνθρωποι περιμένουν τις γιορτές σαν μικρά παιδιά, σαν να τις ζουν πρώτη φορά και σαν να μη στολίσανε ποτέ χριστουγεννιάτικο δέντρο. Και αυτοί μεγαλώσανε και αυτοί έχουν προβλήματα και περάσανε στενοχώριες ποτέ όμως δεν χάσανε την ελπίδα για καλύτερη ζωή την παιδική αγνότητα που διώχνει την ανησυχία και την κατάθλιψη. Έτσι φίλε μου φρόντισε να βρεις την χαμένη σου αισιοδοξία αρκεί να το πιστέψεις ότι είναι στο χέρι σου.
  6. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι σιχαίνονται τις γιορτές γιατί θεωρούν ότι κάποιες επιχειρήσεις τους εκμεταλλεύονται για να πλουτίσουν όπως πολυκαταστήματα ρούχων, παιχνιδιών κ..α. Η ουσία όμως είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι τσιγκούνηδες και όχι πρακτικοί τύποι όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται. Δεν είναι κακό που κάποιοι άνθρωποι κάνουν την δουλειά τους και κερδίζουν αυτές τις μέρες γιατί όλοι κάποιες μέρες περιμένουν για να δουλέψουν που ποικίλουν ανάλογα με το επάγκελμα που ασκεί ο καθένας. Οι ρυθμοί της ζωής εναλλάσσονται και την μία κερδίζει ο ένας την άλλη ο άλλος. Δεν πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε μίζερα γιατί το χρήμα είναι απλώς ένα μέσο για να περνάμε καλά και όχι αυτοσκοπός.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μέρες αυτές;

Ότι είμαστε υγιείς και τυχεροί σε σχέση με άλλους ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες αρρώστιες και δυστυχώς δεν έχουν μεγάλο μερίδιο στη χαρά. Επίσης να μην ξεχνάμε να αισθανόμαστε αυτάρκεια οικονομική από την στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά που θέλουμε εμείς αλλά δεν έχουν ούτε να φάνε. Να μην ξεχνάμε να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα αυτούς που μας έχουν ανάγκη που είναι άνθρωποι ανήμποροι και εκατομμύρια παιδάκια που χρόνια τώρα περιμένουν τον Άγιο Βασίλη.

Να στρέψουμε την προσοχή έξω από μας και την ματαιοδοξία μας και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου που ζούμε. Να γίνουμε οι ίδιοι Άγιοι Βασίληδες με τα δώρα σε όλους αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Και δεν ζητάνε υλικά δώρα απλά αρκούνται σε μια λέξη, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά και εμείς δυστυχώς έχουμε ξεχάσει να τα δίνουμε.

Προηγούμενο άρθροΟδοιπορικό στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός)
Επόμενο άρθροΜπορούν οι καυγάδες να γίνουν εποικοδομητικοί;
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας