Γλείψε το αφεντικό σου σαν επαγγελματίας

Γλείψε το αφεντικό σου σαν επαγγελματίας

Το αφεντικό σου δεν έχει μόνο αδυναμία στις γραβάτες. Για να του κάνεις εντύπωση και να κερδίσεις μερικούς πόντους παραπάνω, μάθε ότι το γλείψιμο δεν θέλει κόπο, αλλά θέλει τρόπο. Το Texnologia.Net σε βάζει ευθύς αμέσως στα άδυτα του γλειψίματος.

Κάν’ το όπως ο Big-man

Το παν είναι να είσαι διακριτικός για να μη σε μυριστεί κανείς, οι συνάδελφοι σίγουρα δεν θα εκτιμήσουν τις προσπάθειές σου να γίνεις το χαϊδεμένο παιδί του διευθυντή και ο ίδιος πιθανότατα θα εκμεταλλευτεί την προθυμία σου, χωρίς όμως να σε έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να «διαβάσεις» τη φιλοσοφία του και να την ακολουθήσεις κατά γράμμα. Δίνει γρήγορες και κοφτές εντολές ή είναι οργανωμένος και μεθοδικός; Περιμένει τακτική ενημέρωση από τους υπαλλήλους του ή προτιμά αυτοί να παίρνουν πρωτοβουλίες και να του φέρνουν στο τραπέζι το τελικό αποτέλεσμα;

Κάθε φορά που ανταποκρίνεσαι σε αυτά που θέλει πριν καν σου το ζητήσει, κάθε φορά που οι τρόποι σας ταυτίζονται, κερδίζεις τη συμπάθειά του. Δεν έχει, λοιπόν, σημασία αν εσύ δεν έχεις μάθει να βάζεις στις αναφορές σου τόσο πολλές λεπτομέρειες και προτιμάς να δίνεις έμφαση στην ουσία. Αφού ο «μεγάλος» θέλει να δουλέψει αλλιώς, οφείλεις να τον ακούσεις και μάλιστα χωρίς αντιρρήσεις. Οπως λένε, ο διευθυντής έχει πάντα δίκιο.

Πες το πιο γλυκά

Προσπάθησε να συγκρατήσεις λίγο τον ενθουσιασμό σου στα επαγγελματικά meetings. Δηλαδή, την επόμενη φορά που θα σου έρθει να φωνάξεις στο διευθυντή σου «έχω μία φοβερή ιδέα», σκέψου λίγο ότι τα πάντα κρίνονται από το presentation. Μάθε να μοιράζεσαι τη δόξα και πλάσαρε τη σκέψη σου σαν συμπλήρωμα των όσων είπε προηγουμένως εκείνος. Οταν ανεβάζεις με τέτοιον τρόπο κάποιον ανώτερό σου, είναι πολύ πιθανό, την ώρα των προαγωγών, το μυαλό του να πάει πρώτα σε σένα. Ακούγοντας ο διευθυντής σου τη φράση «ήταν πολύ καλή εκείνη η ιδέα σας που συζητήσαμε προχτές.

Για αυτό και έκατσα να σκεφτώ μερικούς τρόπους για να την κάνουμε ακόμα πιο αποδοτική» θα πει πολύ πιο εύκολα το ναι σε ό,τι κι αν ακούσει. Επιπλέον, αν του δώσεις να καταλάβει ότι προσπαθείς συνεχώς να αξιοποιήσεις τις ιδέες του προσφέροντας το κάτι παραπάνω, θα ανέβεις στα μάτια του ως δημιουργικός και αξιόπιστος συνεργάτης, που δεν διστάζει να εκφράσει τη γνώμη του. Είπαμε, τα πάντα είναι θέμα παρουσίασης και σωστού timing. Με λίγα λόγια, καλές οι ιδέες σου, αλλά αν το αφεντικό είναι σε κακή διάθεση, μπορεί και να τις πετάξει στα σκουπίδια. Μυρίσου το mood του, δείξει υπομονή και δεν θα κερδίσεις απλώς ένα χαμόγελο κι ένα χτύπημα στην πλάτη.

Δείξε respect

Ακόμα κι αν μερικές φορές διαφωνείς, ο κανόνας λέει ότι τα γαλόνια κερδίζονται για κάποιο λόγο. Μπορεί, δηλαδή, να μη σου αρέσουν αυτά που σου ζητάει ο διευθυντής σου, αλλά αφού είναι ανώτερός σου οφείλεις να σεβαστείς τις εντολές του και μάλιστα χωρίς να γίνεσαι μονίμως πνεύμα αντιλογίας. Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου, ειδικά αν τελείωσες πρόσφατα τις σπουδές και δεν έχεις μεγάλη εργασιακή πείρα, είναι ότι στο γραφείο τα πάντα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, απλώς κάποιος χρεώνεται το τελικό αποτέλεσμα.

Αν έχεις διαφορετική άποψη για κάτι, φυσικά και πρέπει να την πεις. Φρόντισε όμως σε κάθε περίπτωση να το κάνεις με ευγενικό τρόπο και να προσθέσεις στο τέλος ένα «αν, βέβαια, δεν το βλέπεις έτσι, εσύ είσαι το αφεντικό». Καλό είναι να ξέρει ο διευθυντής σου πως, σε κάθε περίπτωση, βάζεις αυτό που θεωρεί εκείνος καλό της δουλειάς πάνω από την προσωπική γνώμη σου. Οι ανώτεροι πάντα εκτιμούν όσους είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν projects ακόμα κι αν δεν τα πιστεύουν. Και πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα σκεφτεί να κάνει τα πράγματα και με τον δικό σου τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας