Γλυκά του Κουταλιού: Η ακραία απόλαυση που σαγηνεύει

Γλυκά του Κουταλιού: Η ακραία απόλαυση που σαγηνεύει

Τα γλυκά κουταλιού είναι ένα είδος γλυκίσματος που φτιάχνεται από ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά, με την προαιρετική σε κάποιες περιπτώσεις προσθήκη ξηρών καρπών. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή γλυκά κουταλιού θα συναντήσουμε το βύσσινο, το σταφύλι, το καρπούζι, το νεράντζι, το περγαμόντο, το μελιτζανάκι, το σύκο, καθώς και πολλά ακόμη. Τα γλυκά κουταλιού φτιάχνονται αφού βράσουμε ολόκληρα τα φρούτα ή έστω μεγάλα κομμάτια τους μαζί με ζάχαρη και νερό. Και κάπως έτσι δημιουργείται παράλληλα και το σιρόπι, που παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Τα γλυκά κουταλιού σερβίρονται, είτε σκέτα, είτε μαζί με τον καφέ και ένα ποτήρι δροσερό νερό για μέγιστη απόλαυση. Επίσης, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως γευστικό γαρνίρισμα στα παγωτά και τα γιαούρτια. Με δεδομένο ότι τα γλυκά κουταλιού αποτελούνται μόνο από φρούτο και ζάχαρη, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, οφείλετε να θυμάστε πως δεν είναι παχυντικά, εφόσον δεν τρώγονται σε μεγάλες ποσότητες, επιπρόσθετα μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και σε περίοδο νηστείας, αφού είναι νηστίσιμα.

Εν τούτοις ο βαθμός γλυκύτητας σε ένα γλυκό του κουταλιού, θα εξαρτηθεί από την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχεται σε αυτό, αλλά σε γενικές γραμμές η αναλογία πρέπει να είναι τέλεια, ώστε η ζάχαρη να εξισορροπεί γευστικά την φυσική πικράδα που υπάρχει στα περισσότερα φρούτα που χρησιμοποιούνται, και να μην προστίθεται αλόγιστα και σε τεράστιες ποσότητες, αφού θα καταστεί, κατά κάποιο τρόπο, σερμπέτι.

Αν ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν θέλετε να στερηθείτε τις γλυκές απολαύσεις, τότε τα γλυκά κουταλιού θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω, καθώς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μία πάστα, ένα παγωτό ή μία σοκολάτα. Το αντίθετο θα λέγαμε, αφού με τα γλυκά κουταλιού, αφενός καταναλώνετε ένα θεσπέσιο επιδόρπιο όποτε το έχετε ανάγκη, και αφετέρου επενδύετε στην υγεία σας λόγω του υγιεινού τους χαρακτήρα, δεδομένου ότι δεν περιέχουν λιπαρές και παχυντικές ουσίες.

Συμπερασματικά, τα γλυκά του κουταλιού είναι νόστιμα και υγιεινά, συγκροτώντας μία άριστη εναλλακτική επιλογή απέναντι σε τυποποιημένα γλυκά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής που επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε τα και θα ενθουσιαστείτε με την μοναδική αίσθηση που αφήνουν στο στόμα σας.

Η συνολική μέθοδος παρασκευής είναι ουσιαστικά η ίδια με αυτή της μαρμελάδας, εκτός του ότι τα κομμάτια φρούτων παραμένουν ολόκληρα μετά το πέρας της διαδικασίας και δεν πολτοποιούνται. Ένα καλοφτιαγμένο γλυκό του κουταλιού συνήθως είναι λαστιχωτό και τραγανό, ανάλογα πάντα το φρούτο ή το λαχανικό που εμπεριέχεται εντός του. Παραδείγματος χάρη, ορισμένα είδη σύκων, επειδή μπαίνουν άγουρα στην διαδικασία παρασκευής, ακόμη και μετά το βράσιμο διατηρούν μεγάλο βαθμό από την σκληράδα τους.

Μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα παράμετρος έχει να κάνει με το γεγονός πως πλέον στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί αρκετά μικρά οργανωμένα εργοστάσια που ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ μάλιστα προβαίνουν σε μεγάλες ποσότητες εξαγωγών σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο, γνωστοποιώντας περαιτέρω αυτό το ελληνικό προϊόν, που ανταγωνίζεται εκείνα της Αλβανίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, που και αυτές με τη σειρά τους κάνουν σχετικά αξιόλογη δουλειά.

Όμως για να είμαστε απολύτως αντικειμενικοί στα λεγόμενα μας, η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα με τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές χώρες, αφού κατά την τελευταία εικοσαετία εφαρμόζεται μία εξαιρετικά έξυπνη στρατηγική, γύρω από αυτήν την βιομηχανία, δηλαδή υπάρχουν κατά τόπους συνεταιρισμοί που επιμένουν να ρίχνουν την βαρύτητα τους αποκλειστικά στην ποιότητα και στην προώθηση του προϊόντος, εν αντιθέσει για παράδειγμα με την Τουρκία που εκεί ο καθένας ακολουθεί το δικό του δρόμο ως επιχείρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας