Grand Theft Auto 3

Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, τόσο για τη κονσόλα σας, όσο και για τον κόσμο των videogames γενικότερα: η κυκλοφορία του Grand Theft Auto 3, του τρίτου sequel της πασίγνωστης και πολυαγαπημένης σειράς, στο Playstation 2!

Η δημοφιλή σειρά μεγάλωσε πια… Πέρασε σε ένα σύστημα νέας γενιάς και είναι πλέον 3D.

Η μετάβασή του παιχνιδιού στις τρεις διαστάσεις πέτυχε απόλυτα, με μια πολύ πιο κοντινή προοπτική κάμερας σε τρίτο πρόσωπο, μαζί βέβαια με την συνήθη παραδοσιακή άποψη από ψηλά. Ο κόσμος του GTA3 σφύζει από ζωή! όπως μια πραγματική πόλη!

Τα πρωϊνά, ο κόσμος περπατά στους δρόμους, κουβεντιάζει, βιάζεται να πάει στις δουλειές του, ενώ τα βράδια εμφανίζονται προαγωγοί, πόρνες, κακοποιοί και άλλα στοιχεία του υπόκοσμου. Αμάξια και φορτηγά υπακούουν στον ΚΟΚ, ενώ πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και άλλα επαγγελματικά οχήματα εκτελούν τα καθημερινά τους δρομολόγια.

Η μέρα εναλλάσεται με τη νύχτα -κάθε μισή ώρα παιχνιδιού αντιστοιχεί σε ένα real time 24ωρο.

Και φυσικά, τα πάντα έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά: τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια έχουν αντικατασταθεί από πλήρως πολυγωνικούς και υψηλά λεπτομερείς χαρακτήρες, ενώ τα δισδιάστατα sprites των οχημάτων έδωσαν τη θέση τους σε εντυπωσιακά 3D μοντέλα, που παθαίνουν ζημιές, «πιάνουν» μεγάλες ταχύτητες και κάνουν και ακροβατικά!

Το αντικείμενό σας, γνωστό και μη εξαιρετέο: είσαστε ένας φιλόδοξος κακοποιός στα πρώτα σας βήματα και εκτελείτε δουλειές για λογαριασμό της Μαφίας, με σκοπό να ανέβετε τα σκαλιά της ιεραρχίας και να γίνετε μεγάλος και τρανός.

Αναλαμβάνετε λοιπόν κάποιες «δουλειές», τις τελειώνετε και σαν ανταμοιβή σας παίρνετε νέες, δυσκολότερες δουλειές, καλύτερα όπλα και μεγαλύτερη πρόσβαση στην πόλη. Μπορείτε να πάρετε όποια αποστολή επιθυμείτε, με όποια σειρά θέλετε. Έχετε όμως υπ’ όψη σας ότι για να συνεχιστεί η πρόοδός σας και ν’ «ανοίξετε» το υπόλοιπο παιχνίδι, θα πρέπει να ολοκληρώσετε κάποιες αποστολές – «κλειδιά».

Φυσικά, στην αρχή όλα είναι εύκολα. Όσο προχωράτε όμως, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα και μεγαλώνουν οι απαιτήσεις των «εργοδοτών» σας. Μπορείτε να εξερευνήσετε ολόκληρη την πόλη είτε πεζοί, είτε σε κάποιο όχημα, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διάφορα μέσα μεταφοράς (τρένα, μετρό) για να πάτε από το ένα μέρος στο άλλο. Μάλιστα, πολλές φορές θα πρέπει να είσαστε κάποια συγκεκριμένη ώρα στο σταθμό. Αν δεν είσαστε, χάνετε το τρένο -και το παιχνίδι!

Η σειρά των Grand Theft Auto χαρακτηρίζεται «ακατάλληλη για παιδιά» και το GTA 3 δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα «αναρχικό» παιχνίδι που έχει να κάνει με σκοτωμούς, καταστροφές και άλλες εξάρσεις βίας. Η Liberty City, η πόλη σας, αποτελείται από τρία τμήματα: τη βιομηχανική ζώνη, το κέντρο και τα προάστεια.

Το κάθε μέρος είναι διαφορετικό απ’ τ’ άλλα, τόσο ως προς τον πληθυσμό που ζει και εργάζεται εκεί, όσο κι ως προς τα οχήματα που υπάρχουν. Ουσιαστικά, το κάθε όχημα του παιχνιδιού μπορεί να οδηγηθεί: αυτοκίνητα, φορτηγάκια, αλλά και ταξί, ασθενοφόρα, περιπολικά, φορτηγά-ψυγεία, σπορ αμάξια ή ακόμα και βάρκες ή καϊκια!

Συνολικά υπάρχουν 45 είδη οχημάτων, ενώ το καθένα από αυτά έχει 4-5 παραλλαγές! Το ωραίο δε στην υπόθεση, είναι ότι όλα μπορούν να πάθουν ζημιά και να καταστραφούν, αν είσαστε απρόσεκτοι οδηγοί!

Στα όπλα τώρα, όπου η λίστα είναι αρκετά πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα: ρόπαλα, αυτόματα, ούζι, καραμπίνες, βόμβες μολότωφ, χειροβομβίδες, μπαζούκα, διοπτροφόρα, φλογοβόλα. Εάν πάλι είσαστε άοπλοι, μην ανησυχείτε διόλου! Το παιχνίδι μετατρέπεται σε ένα πρώτης τάξης… beat’ em’ up: μπουνιές, κλωτσιές, γονατιές κάτω από την ζώνη, μέχρι και.. κουτουλιές!

Ο χαρακτήρας σας έχει μια πληθώρα κινήσεων στη διάθεσή του: περπατά, τρέχει, πηδάει, πυροβολεί, τσακώνεται, ανοίγει πόρτες και φυσικά, «βουτάει» αυτοκίνητα.

Από κει και μετά, έρχονται οι λεπτομέρειες να μας «βομβαρδίσουν»: Αν τρέξει πολύ λαχανιάζει, αν πετάξει 5-6 χειροβομβίδες κάπου θα πιάσει φωτιά και θα έρθει η πυροσβεστική, και άλλα χαριτωμένα!

Όσο προοδεύει στο παιχνίδι, τόσο πιο επικίνδυνος θεωρείται, κάτι που φαίνεται από τα αστέρια που μαζεύει και τις αρχές που τον κυνηγούν. Έτσι, εκτός από την αστυνομία, θα έρχονται σε ενισχύσεις τα ΜΑΤ, ο στρατός, ακόμα και ελικόπτερα!

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού -και μεγάλο βοήθημα- είναι ότι μπορείτε να «κλειδώνετε» το στόχο σας και να εναλλάσεστε μεταξύ των αντιπάλων.

Αυτό όμως που θα σας αφήσει κυριολεκτικά άφωνους, είναι οι διάφορες καιρικές συνθήκες που επικρατούν! Ήλιος, βροχή, ομίχλη, καταχνιά, καταιγίδα… με τα ανάλογα φυσικά επακόλουθα!

Έτσι, όταν αρχίσει να βρέχει, θα ακούσετε τις βροντές, θα δείτε τις αστραπές και μπορεί να πέσουν κεραυνοί! Εάν μάλιστα τυγχάνει να οδηγείτε, τότε προσέξτε γιατί ο δρόμος γλυστράει και μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου!

Ο τομέας του ήχου έχει αφήσει όνομα στη σειρά!

Οπως λοιπόν και στους προκατόχους του, έτσι κι εδώ, το κάθε όχημα «παίζει» κι ένα διαφορετικό σταθμό, με την ανάλογη μουσική υπόκρουση: κάντρυ, ροκ, χιπ-χοπ, τέκνο! Τα ηχητικά εφφέ, λεπτομερή και υπέροχα όπως πάντα -και ακόμη καλύτερα!

Πώς είπατε; Αν συγκρίνεται με το Driver 2; Χα, ας γελάσω…! Αγαπητοί μου, το Grand Theft Auto 3 δεν έχει καμμία σχέση με ότι έχετε δει ως τώρα!

Βέβαια, το «στήσιμό» του, η ιδέα του, θυμίζουν τους παλιότερους τίτλους της σειράς. Από κει και ύστερα όμως, το GTA3 είναι ένα μοναδικό παιχνίδι, που όμοιό του δεν υπάρχει!

Μην το χάσετε για κανένα λόγο!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166