ΑρχικήΨυχαγωγίαDavid Carson: Τρομερή φυσιογνωμία ως graphic designer

David Carson: Τρομερή φυσιογνωμία ως graphic designer

Ο David Carson γεννήθηκε στο Τέξας το 1957 και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν επαγγελματίας surfer. Στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του κατατάχτηκε όγδοος σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1977 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο με πτυχίο στην κοινωνιολογία. Το 1979 έγινε καθηγητής. Το 1980 παρακολούθησε ένα σεμινάριο γραφιστικής δύο εβδομάδων στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και αργότερα επέστρεψε στο ίδιο πανεπιστήμιο για ένα πρόγραμμα γραφιστικής.

Από το 1982 μέχρι το 1987 δίδασκε κοινωνιολογία στο λύκειο του Torrey Pines στο Del Mar της Καλιφόρνια. Από το 1983 μέχρι το 1987 πειραματιζόταν σε κάποια περιοδικά όπως το Transworld Skateboarding. Το 1988 δούλεψε σε μουσικό περιοδικό της Βοστόνης αλλά τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στην Καλιφόρνια για να δουλέψει στο περιοδικό Beach Culture. Εκεί εργάστηκε από το 1989 μέχρι το 1991.

Αν και το περιοδικό κράτησε μόνο έξι τεύχη, η δουλειά του David Carson έχει τελικά αμειφθεί. Συνέχισε στο περιοδικό Surfer (1991-1992) και μετά γνώρισε τη μεγαλύτερή του επιτυχία με το περιοδικό Ray Gun (1992-1995). Ο David Carson σχεδίασε τα 30 πρώτα τεύχη του περιοδικού. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για τη δουλειά του, κυρίως φοιτητές, και παρουσιαζόταν σε κάποια περιοδικά. Όταν εγκατέλειψε το Ray Gun, άρχισε να παρουσιάζει τις δουλειές του σε διάφορες εκθέσεις στην Ευρώπη.

Η δουλειά του David Carson ήταν διαφορετική από τις γνωστές δουλειές των σχολών Cranbrook και Cal Arts, αλλά ο David Carson δεχόταν δουλειές από φοιτητές των σχολών αυτών για το Ray Gun. Η δουλειά του David Carson βασίζεται στην ιδιομορφία και στην πρόκληση.

Το αρχικό σημείο δεν κάνει ποτέ το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει ή κάτι για να ενοχλήσει τους ανθρώπους. Διάβασα στο περιοδικό Eye ότι το Ray Gun προσπαθεί να διώξει αυτούς που δεν το ακολουθούν. Το αρχικό σημείο δεν είναι ποτέ αντιεπαγγελματικό. Προσπαθώ να δίνω λύσεις με τρόπους που βρίσκω λογικούς. Αυτό μπορεί να ενοχλεί κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν το κάνω επίτηδες.

Όπως γνωρίζουμε, ο David Carson είναι φανατικός surfer και όταν δούλευε στο περιοδικό Beach Culture, πίστευε ότι η ελευθερία που είχε η παραλία και η σχέση με το νερό είναι μια εύκολη μεταφορά για την ελευθερία στην τέχνη και την ελευθερία γενικά. Σε αυτό το περιοδικό ο David Carson άρχισε να φτιάχνει την πιο περίεργη ακολουθία διαφορετικών εικόνων συνδυάζοντας διαφορετικές γραμματοσειρές, στοιχεία τα οποία χαρακτήρισαν την αισθητική της γραφιστικής της δεκαετίας του 1990.

Μετά το Beach Culture, αναγκάστηκε να δουλέψει για ένα συντηρητικό περιοδικό με 33 χρόνια ιστορίας που ονομαζόταν Surfer Publications. Παρ’ όλο που είχε πρόβλημα στο να περάσει τις ιδέες του, μετά από λίγα χρόνια οι ιδέες του χρησιμοποιήθηκαν στα περισσότερα περιοδικά για surfing. Συνήθως χρησιμοποιούσε φωτογραφίες από κύματα. Παρ’ όλο που ακουγόταν μονότονο, κατάφερε να το κάνει ενδιαφέρον με το να του δώσει ένα αίσθημα ελευθερίας μεγαλύτερο από ποτέ άλλοτε.

Όταν ο David Carson άρχισε να φτιάχνει το Ray Gun είπε ότι υπάρχουν αρκετά μουσικά περιοδικά στην Αμερική που καλύπτουν τα συγκροτήματα σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό οπότε το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο κόσμος ήταν ένα μουσικό περιοδικό. Όμως αν το περιοδικό έχει μια διαφορετική και πιο εξελιγμένη οπτική τότε θα έχει τεράστια επιτυχία. “Νομίζω ότι το Ray Gun μιλάει στους αναγνώστες του μέσω της οπτικής του παρουσίας.”

Μερικά από τα μέρη του Ray Gun δεν ήταν “ευανάγνωστα” επειδή οι λέξεις ήταν κομμένες ή επειδή η μία πρόταση ήταν πάνω στην άλλη ή επειδή ο David Carson βγήκε έξω από τα όρια ή επειδή η φορά των γραμμάτων (οριζόντια ή κάθετα) άλλαζε πολύ συχνά. Ο τρόπος που τοποθετούσε τα γράμματα και τα τυπογραφικά στοιχεία ήταν βασισμένα στην παιδική ζωγραφική. Επίσης το Ray Gun ήτα το μόνο περιοδικό μαζικής παραγωγής που περιείχε ολόκληρα κείμενα. Όταν ο David Carson σταμάτησε τη συνεργασία του με το Ray Gun, αυτό συνέχισε με την προοπτική να μην αλλάξει τον σχεδιαστικό τρόπο του David Carson.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο David Carson είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τα δεδομένα της γραφιστικής τα τελευταία 10 χρόνια. Δημιούργησε κανόνες οι οποίοι δεν υπήρχαν στον τομέα της γραφιστικής και με τον τρόπο του κατήργησε κανόνες τους οποίους τους θεωρούσε πολύ συντηρητικούς και κοινότυπους. Πίστευε ότι η γραφιστική θα πρέπει να εξελιχθεί για να μην γίνει κάτι βαρετό και μονότονο.

Οι τεχνικές του David Carson ήταν κάτι σαν γέφυρα ανάμεσα στην συντηρητική γραφιστική των περασμένων δεκαετιών και της σύγχρονης γραφιστικής η οποία μέσω του David Carson στηρίζεται πιο πολύ στον οπτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι που διαβάζει ένας αναγνώστης θα τον τραβήξει πιο πολύ αν είναι αισθητικά όμορφα φτιαγμένο ώστε το μάτι του αναγνώστη να τραβιέται απ’ αυτό που διαβάζει, παρά απ’ ό,τιπου λέει αυτό που διαβάζει.

O David Carson είναι ένας γραφίστας που λίγοι θα αμφισβητήσουν. Η δουλειά του είναι βίαιη, άγρια και πρωτοποριακή. Η εικόνα που δημιούργησε στο Ray Gun είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί. Ο David Carson κατάφερε να αποσύρει όλους τους κοινότυπους τύπους γραφιστικής και να δημιουργήσει νέους που να επηρεάζουν με τον καλύτερο τρόπο την οπτική κουλτούρα μας.

Επίσης κατάφερε να εξομοιώσει τον τρόπο της δουλειάς του με τη νέα γενιά η οποία έχει περισσότερη σχέση με την εικόνα παρά με το κείμενο. Κατάφερε δηλαδή να συνδυάσει το κείμενο με την εικόνα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να διαβάσει κανείς ένα ξερό κείμενο, αλλά μια εικόνα.

Οι δουλειές του David Carson επίσης, για να κατανοηθούν θα πρέπει ο αναγνώστης να παιδευτεί και να σκεφτεί κάποια πράγματα. Έτσι στην αρχή υπήρξαν κάποιες διαφωνίες στο αν αρχίζει η παρακμή του τυπωμένου μέσου ή η εξέλιξή του. Φυσικά πιστεύω ότι όχι μόνο δεν άρχισε η παρακμή του, αλλά ότι αντίθετα η εξέλιξή του ήταν ραγδαία.

Τέλος ο David Carson είναι ο γραφίστας (graphic designer) χωρίς περιορισμούς που κατάφερε να αλλάξει με δικούς του και μόνο κανόνες ολόκληρη την ορολογία της γραφιστικής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166