Η Mango παρουσίασε μια διαφημιστική καμπάνια για μια συλλογή μόδας για εφήβους που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Αυτό έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους, αλλά ενέχει παράλληλα και κινδύνους.
Η ισπανική αλυσίδα ρούχων Mango ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Αρχικά, φωτογραφήθηκαν όλα τα ενδύματα και στη συνέχεια το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε να τοποθετεί τις εικόνες σε τεχνητά δημιουργημένα μοντέλα, όπως ανέφερε το περιοδικό Der Spiegel. Στη συνέχεια, οι λήψεις υποβλήθηκαν σε Retouch και επεξεργασία.
Η Mango σχεδιάζει να πουλήσει τη διαφημιζόμενη συλλογή ρούχων σε 95 χώρες. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία θέλει να μειώσει τα κόστη που θα είχαν προκύψει από τους φωτογράφους, τα μοντέλα και γενικά, ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του πρακτορείου μοντέλων από τη Ζυρίχη Photogen, Jad Hayed,, οι εταιρείες θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη για εκτεταμένους φωτογραφικούς καταλόγους. Αυτή η εξοικονόμηση χρημάτων θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Aargauer Zeitung.
Ευκαιρίες και κίνδυνοι των διαφημιστικών εκστρατειών μόδας με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο ειδικός στο μάρκετινγκ Felix Murbach δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει τόσο ευκαιρίες, όσο και προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα. Αφενός, επιτρέπει μια ταχύτερη και πιο οικονομική προσέγγιση της όλης διαδικασίας. Αφετέρου, θα μπορούσαν να προωθηθούν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση, ιδιαίτερα στους νέους.
Εκ των πραγμάτων εδώ τίθεται το ζήτημα της αυθεντικότητας, τόσο από ψυχολογική άποψη για τους αγοραστές, όσο και από την άποψη της αξιοπιστίας των εμπορικών σημάτων. Ο Murbach τόνισε τη δυσκολία να βρεθεί το σωστό μέτρο, χωρίς να υπερβάλλει, θέλοντας να αγγίξει την τελειότητα.
Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μόδα μπορεί να προσφέρει και καινοτόμες δυνατότητες σχεδιασμού. Με τη βοήθεια της ΤΝ, οι σχεδιαστές μπορούν να δημιουργήσουν εικονικές προσαρμογές και να πειραματιστούν με νέες ιδέες σε πραγματικό χρόνο, χωρίς την ανάγκη για φυσικά δείγματα. Αυτό μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ανάπτυξης νέων συλλογών και να επιτρέψει στους σχεδιαστές να δοκιμάζουν περισσότερες παραλλαγές πριν καταλήξουν στο τελικό προϊόν.
Επιπλέον, η ΤΝ μπορεί να αναλύσει τις προτιμήσεις και τις τάσεις των καταναλωτών, βοηθώντας τις εταιρείες να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στις ανάγκες της αγοράς.
Ωστόσο, η ένταξη της ΤΝ στη μόδα εγείρει και ηθικά ζητήματα. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η χρήση τεχνητών μοντέλων μπορεί να υπονομεύσει την αξία της ανθρώπινης εργασίας και να μειώσει τις ευκαιρίες απασχόλησης για φωτογράφους, μοντέλα και άλλους επαγγελματίες του χώρου.
Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι διακρίσεις και τα στερεότυπα, καθώς τα μοντέλα ΤΝ μπορεί να αντανακλούν προκαταλήψεις που υπάρχουν στα δεδομένα εκπαίδευσής τους. Είναι κρίσιμο για τις εταιρείες να διασφαλίζουν ότι οι αλγόριθμοι ΤΝ είναι διαφανείς και δίκαιοι, και ότι η χρήση τους δεν συμβάλλει στην ενίσχυση των ανισοτήτων.