Η αναγνώριση προσώπου είναι ακριβής, μόνο αν είστε λευκός

Η αναγνώριση προσώπου είναι ακριβής, μόνο αν είστε λευκός

Η αναγνώριση προσώπου είναι ακριβής, μόνο αν είστε λευκός.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου βελτιώνεται με άλματα προόδου και δεν χωράει αμφιβολία περί αυτού. Είναι γεγονός πως τα εμπορικά λογισμικά μπορούν εύκολα να βρουν το φύλο ενός ατόμου σε μια φωτογραφία και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Όταν το πρόσωπο στη φωτογραφία είναι λευκό, το λογισμικό έχει ποσοστό επιτυχίας 99%.

Όμως, όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα, τόσο περισσότερα σφάλματα εμφανίζονται και το λογισμικό συνήθως πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του, δηλαδή σε ένα σκουρόχρωμο άνθρωπο το λογισμικό έχει επιτυχία μέχρι 35% για τις εικόνες, σύμφωνα με νέα μελέτη που αναλύει το πώς λειτουργεί η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε ανθρώπους διαφορετικών φυλών.

Αυτά τα διαφορετικά αποτελέσματα, που υπολογίζονται από τον Joy Buolamwini, ερευνητή στο MIT Media Lab, δείχνουν πως ορισμένες από τις προκαταλήψεις και ρατσιστικές συμπεριφορές που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο κόσμο μπορούν κάλλιστα να υιοθετηθούν άθελα και από την τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα πληροφορικής που ενημερώνουν την αναγνώριση προσώπου.

Στη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη, οι κανόνες δεδομένων παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης AI είναι τόσο έξυπνο, όσο τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει αμφιβολία πώς και τα έξυπνα συστήματα κάποιες φορές δεν λειτουργούν, ιδίως στην περίπτωση που εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχουν περισσότεροι λευκοί άντρες από τις μαύρες γυναίκες στο σύστημα, θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι μαύρες γυναίκες.

Η νέα μελέτη εγείρει ευρύτερα ζητήματα δικαιοσύνης και λογοδοσίας για την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται αλόγιστα σε μια εποχή, όπου οι επενδύσεις και η υιοθέτηση της τεχνολογίας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Σήμερα, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου αναπτύσσεται από τις εταιρείες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη στόχευση στόχων προϊόντων με βάση τις εικόνες προφίλ κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Ωστόσο, οι εταιρείες πειραματίζονται με την αναγνώριση προσώπου που είναι βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη AI ως συστατικό για αυτοματοποιημένες αποφάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας