ΑρχικήΔιαδίκτυοΗ διδασκαλία των μαθητών επηρεάζεται άμεσα από τα social media

Η διδασκαλία των μαθητών επηρεάζεται άμεσα από τα social media

Η διδασκαλία των μαθητών επηρεάζεται άμεσα από τα social media.

Το να είσαι δάσκαλος ήταν πάντα μια σκληρή δουλειά. Η ανάληψη του ρόλου σημαίνει αποδοχή της ευθύνης για τις δυνατότητες και τα εφόδια των νέων, αγκαλιάζοντας ταυτόχρονα τις πολλές και διάφορες προκλήσεις στην πορεία προς το μέλλον τους.

Ο χρόνος εξελίσσεται στο μέσο αυτών των προκλήσεων, αλλά όχι στο περιεχόμενο. Οι δάσκαλοι του σήμερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα του εκφοβισμού (μπούλινγκ) και παλεύουν ενάντια στην έλλειψη προσοχής των μαθητών με τον ίδιο τρόπο όπως και οι προκάτοχοί τους πριν από δεκαετίες, δηλαδή παλιομοδίτικα.

Το 2017, ωστόσο, οι δάσκαλοι βρίσκονται απέναντι στον πονοκέφαλο που λέγεται smartphones, διότι οι μαθητές είναι προσκολλημένοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος στην οθόνη και όχι στο μάθημα.

Τα κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Twitter, Instagram αποδεικνύονται ένας από τους τομείς που προκαλούν τη μεγαλύτερη αναστάτωση για τους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους σήμερα. Η πρόσφατη έρευνα του Nominet σχετικά με τον αντίκτυπο των social media και τη χρήση των smartphones στην τάξη διαπίστωσε ότι οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χάνουν κάθε μέρα καθημερινά χρόνο διδασκαλίας 17 λεπτών σε διακοπές που προκύπτουν από αυτές – δηλαδή πάνω από 11 ημέρες κάθε χρόνο. Αυτό δεν αλλάζει μόνο τα παιδιά μας, αλλά και τις δυνατότητες κάθε σχολείου.

Η δυσκολία αντιμετώπισης αυτού του αυξανόμενου προβλήματος είναι ότι οι σημερινοί σπουδαστές έχουν μεγαλώσει μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά δίκτυα για να λειτουργούν μέσα σε αυτό. Οι πλατφόρμες των social media τους προσφέρουν ένα χώρο για να εκφραστούν και να ανακαλύψουν ποιοι είναι και τι θέλουν να γίνουν μέσω της online εξερεύνησης στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο υποστηρίζει επίσης τη μάθησή τους. Η πρόσφατη έρευνα του Barnardo διαπίστωσε ότι το 75% των παιδιών ηλικίας 13-15 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να τους βοηθήσει σε κάποια εργασία – περισσότερο από την προηγούμενη γενιά. Δυστυχώς, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 25% από αυτούς είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook για να επικοινωνήσει με έναν άγνωστο, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ασφάλειά τους.

Οι ιστότοποι όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις αρνητικές πτυχές που προκύπτουν από τη χρήση των πλατφορμών τους: την παρενόχληση στο Διαδίκτυο, την κατάχρηση και την ανταλλαγή σεξουαλικού περιεχομένου. Όχι μόνο αυτά τα ζητήματα είναι επιζήμια στο διαδίκτυο για τους νέους, αλλά επίσης αγνοούν την πραγματικότητα εισχωρώντας στον ψηφιακό κόσμο, δίχως καν να το συνειδητοποιούν. Αποτελούν το θεμέλιο πολλών από τα προβλήματα που αναμένεται να χειριστούν οι καθηγητές στην τάξη.

Ένα άλλο ανησυχητικό παραπροϊόν της χρήσης των social media είναι ο αρνητικός τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την ψυχική τους υγεία. Το NSPCC έχει ερευνήσει βαθιά το θέμα μεταξύ της χρήσης των social media και της αύξησης της πιθανότητας για θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη, παρά την εμφανή γραμμή ζωής που δήθεν προσφέρει στους εφήβους.

Η έρευνα αναφέρει ότι το 57% όλων των ερωτηθέντων εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι τα social media έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των μαθητών τους. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική συμπεριφορά στον περίγυρό τους. Οι μισοί δάσκαλοι πιστεύουν ότι τα social media συμβάλλουν στους μαθητές τους να επιτύχουν χαμηλότερους βαθμούς, ουσιαστικά κατεβάζοντας το μορφωτικό επίπεδο . Αυτοί είναι μόνο δύο σοβαροί λόγοι για τους οποίους σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι τα smartphones πρέπει να απαγορευτούν από την τάξη εντελώς.

Το χειρότερο όλων είναι πως πλέον τα παιδιά και οι έφηβοι δεν γνωρίζουν άλλο τρόπο για επικοινωνία, πλην αυτής της οδού. Θα βρουν πάντα έναν τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών εργαλείων, ακόμη και αν τα σχολεία προσπαθούν να το ελέγξουν. Μια συγκεκριμένη περίπτωση προέρχεται από ένα από τα κορυφαία ανεξάρτητα σχολεία της Αγγλίας που παραδέχτηκε την παρακολούθηση των σχολίων και των μαθητών τους μέσω κάμερας κατά τη διάρκεια του μαθήματος για να ελέγχει επακριβώς τι συμβαίνει στο σχολικό του κτίριο, εντός και εκτός, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τους ίδιους τους μαθητές.

Για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, πρέπει να εξετάσουμε πώς θα καταστήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα θετικά, όσο το δυνατόν περισσότερο πιο κοντά στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό ξεκινά με την παροχή κατάρτισης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών ώστε να εξασφαλιστεί ότι αισθάνονται σίγουροι για την εκπαίδευση των μαθητών τους σε θέματα των social media.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να οπλίζονται με στρατηγικές αντιμετώπισης για τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και να ενημερώνουν τους σπουδαστές τους για τις σοβαρές συνέπειες της δημιουργίας ή της ανταλλαγής κακού περιεχομένου. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένας τομέας που χρειάζεται εργασία, καθώς η έρευνά μας διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να το αντιμετωπίσουν. Το 17% των δασκάλων ανέφερε ότι έπιασαν τους μαθητές τους να πορνογραφικό περιεχόμενο στην τάξη.

Η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα. το επόμενο είναι να γνωρίζουμε πώς να αξιοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα για καλό σε ένα σχολικό πλαίσιο. Τα σχολεία χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο πλατφόρμες κοινής χρήσης για να μεταδίδουν ενημερώσεις στους γονείς σχετικά με τα πάντα, από τα σχολικά ταξίδια μέχρι τα απρογραμμάτιστα κλεισίματα, όπως οι καταλήψεις.

Στο πλαίσιο της λογικής, θα μπορούσε επίσης να υπάρξει θετική χρήση πλατφορμών στην τάξη, με απλά βήματα όπως η ενσωμάτωση ιστοσελίδων όπως το Facebook μέσα στα μαθήματα .

Αυτό είναι καλό για τα κλειστά έργα ομαδικής κατηγορίας και για την ανταλλαγή σχετικών ερευνών και ιδεών. Υπάρχουν επίσης στοιχεία, από μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας που λέει ότι οι μαθητές έμαθαν μια επιστημονική διαδικασία καλύτερα από τους συνομηλίκους τους όταν η εκμάθησή τους υποστηριζόταν από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να λάβουν υπόψη τους επίσημους περιορισμούς ηλικίας για τις πλατφόρμες των social media, όπως για το Facebook, το Instagram και το Twitter, ακόμη και αν οι μαθητές τους δεν τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες στο σχολείο, πρέπει να υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον και από τη μαμά και τον μπαμπά στο σπίτι. Διαπιστώσαμε ότι το 84% των δασκάλων πιστεύει ότι χρειάζονται τη βοήθεια των γονέων για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά κατανοούν τους κινδύνους που υπάρχουν εντός του διαδικτύου. Τα καλύτερα αποτελέσματα σε αυτήν την προσπάθεια θα προκύψουν από μια συλλογική προσπάθεια. γονείς, καθηγητές και φίλους που εργάζονται μαζί για να κρατήσουν τα παιδιά μας ασφαλή, και ελπίζουμε, να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των social media στην τάξη.

Οι προκλήσεις της ψηφιακής μας εποχής πρέπει να θεωρούνται ευκαιρίες και όχι προβλήματα. Τα social media θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο μετασχηματισμού στο μαθησιακό περιβάλλον εάν όλοι συνεργάζονται, βελτιώνοντας τις δεξιότητές τους και επενδύοντας τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν τους νέους που επιθυμούν να βρουν το δρόμο τους μέσα από την ανταλλαγή πλατφορμών καθώς γερνούν. Αυτή είναι η μελλοντική γενιά και τους χρωστάμε κάθε ευκαιρία να καταστήσουμε τον ψηφιακό κόσμο έναν τρόπο στον οποίο μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια και να ευδοκιμήσουν εκεί μέσα.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166