ΑρχικήHow toΣχόλια σε άρθρα και αναρτήσεις στα social media. Τι είναι αποδεκτό

Σχόλια σε άρθρα και αναρτήσεις στα social media. Τι είναι αποδεκτό

Ο λόγος που οι περισσότεροι ιστότοποι (κάθε μεγέθους) και οι πλατφόρμες στα social media όπως Facebook, YouTube, Instagram, Twitter επιτρέπουν τον σχολιασμό στους χρήστες κάτω από τα άρθρα και τις αναρτήσεις, οφείλεται στο γεγονός πως θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στο οποιοδήποτε άτομο να εκφράσει την άποψη του για να συμμετέχει και αυτός στο κεντρικό θέμα της συζήτησης, με την προοπτική να προσθέσει κάποια παραλειπόμενη πληροφορία ή να επισημάνει κάποιο στοιχείο εντός του γραπτού κειμένου, φωτογραφίας, βίντεο ή μουσικής που κατά την γνώμη του χρήζει άξιο αναφοράς.

Έτσι, κατά αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία διαδραστικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει φωνή και να μην είναι απλά ένας αναγνώστης ή παρατηρητής και να μένει αμέτοχος σε ότι του σερβίρει αμάσητο ο κάθε τυχάρπαστος. Οπότε κατά γενική ομολογία ο σχολιασμός σε άρθρα και σε αναρτήσεις είναι μία υγιής ενέργεια που θα πρέπει να επιτρέπεται χωρίς ενδοιασμούς, εφόσον δεν γίνεται κατάχρηση αυτού του πολύτιμου αγαθού, κάτι που δεν υπάρχει στις εφημερίδες, και για αυτό πλέον οι διαδικτυακές τοποθεσίες θεωρούνται πιο φιλικές προς τον άνθρωπο.

Ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χυδαιολογία, το υβρεολόγιο, η δυσφήμιση, και κάθε είδους ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν συνάδει με την κουλτούρα του πολιτισμού που εμείς σαν Ελλάδα διδάξαμε σε όλο τον κόσμο.

Στις παρακάτω ενότητες θα προσπαθήσω να κατατοπίσω, τόσο τους ιστότοπους πως να διαχειρίζονται τα απαράδεκτα σχόλια, όσο και τους χρήστες πως να σχολιάζουν με εύστοχο τρόπο ούτως ώστε να βοηθούν και αυτοί με τη σειρά τους στη συζήτηση, δίχως να γίνονται το κόκκινο πανί για τις απόψεις και τις σκέψεις που εκφράζουν δημοσίως.

Σχόλια σε blog

Όσοι από εσάς ασκείται την ιδιότητα του blogger οφείλετε να κατανοήσετε πως είναι ο δικός σας προσωπικός χώρος που τον έχετε φτιάξει με μεράκι για να έρχεται ο κόσμος να διαβάζει τα γραφόμενα σας, και προφανώς δεν είναι το πεζοδρόμιο μιας παρακμιακής γειτονιάς που ο καθένας μπορεί να εκφράζεται βρίζοντας και συκοφαντώντας τον οποιονδήποτε.

Επομένως σας συνιστώ να έχετε πάντα ανοιχτό το πεδίο του σχολιασμού, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους που εξήγησα παραπάνω, όμως σε περιπτώσεις που κάποιος χρήστης με τα σχόλια του υπερβαίνει τα εσκαμμένα, τότε θα σας πρότεινα να μην είσαστε καθόλου ανεκτικοί μαζί του, γιατί έτσι θα δώσετε το δικαίωμα και στους υπόλοιπους αναγνώστες να πράξουν το ίδιο, αφού θα γνωρίζουν εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ή να δεχτούν Ban, και κατά συνέπεια να γίνει το blog σας ένας κακόφημος χώρος που θα μαζεύει τη Σάρα και τη Μάρα.

Σας συστήνω να μην έχετε ενδοιασμούς, όσον αφορά τον αποκλεισμό χρηστών, ιδιαίτερα εάν δεν ακολουθούν τον δικό σας προσωπικό κώδικα δεοντολογίας που εφαρμόζεται στο blog σας. Μην ξεχνάτε πως η αγένεια είναι μία από τις χειρότερες μορφές συμπεριφοράς που έχει την ικανότητα να χαλάει το όμορφο κλίμα σε μία διαδικτυακή τοποθεσία, και στο τέλος να υποβιβάζεται η σκληρή δουλειά σας γιατί κάποιοι ανόητοι δεν σέβονται τα αυτονόητα.

Να θυμάστε πως η απάντηση στα σχόλια που δέχεστε στο blog σας, ενδέχεται να σας απορροφάει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο σας, ιδιαίτερα αν είναι πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες και απαιτεί αναλυτική εξήγηση. Επίσης είναι άδικο να απαντάτε επιλεκτικά και όχι σε όλους, κάτι που φυσικά θα σας κακό – χαρακτηρίσει ως άνθρωπο. Επομένως ετούτη η ιδιομορφία απαιτεί αρκετή υπευθυνότητα προς το αναγνωστικό κοινό σας, και πάνω από όλα μην τους θεωρείται ως δεδομένους, γιατί θα βρεθείται προ εκπλήξεων. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Σχολιασμός σε ενημερωτικούς ιστότοπους

Δυστυχώς σε αρκετούς ενημερωτικούς ιστότοπους το πεδίο του σχολιασμού είθισται να είναι κλειστό, όχι γιατί δεν θέλουν να μάθουν την άποψη των αναγνωστών τους, αλλά γιατί συνήθως σε αυτές τις τοποθεσίες μαζεύονται εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες κάθε μήνα, και όπως γίνεται αντιληπτό θα πρέπει να βρίσκεται εκεί ένα άτομο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να ελέγχει τα σχόλια και μετέπειτα να εγκρίνει εκείνα που ακολουθούν το τυπικό μοτίβο της κόσμιας συμπεριφοράς.

Συνεπώς καταλαβαίνετε πως το να βάλεις ένα άτομο να ελέγχει τα σχόλια, μεταφράζεται σε περαιτέρω έξοδα για τον εκάστοτε ιστότοπο, διότι τις περισσότερες φορές χρειάζονται παραπάνω από δύο υπάλληλοι για αυτή την δουλειά, αφού ένα site είναι ανοιχτό 365 μέρες το χρόνο και λειτουργεί αδιάλειπτα, ούτε κλείνει τα βράδια όπως συμβαίνει με τις φυσικές επιχειρήσεις στον πραγματικό κόσμο.

Οπότε κατά κάποιο τρόπο είναι δικαιολογημένο το κλείσιμο της δυνατότητας του σχολιασμού από μεριάς των ιστότοπων, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο, αφού αδιαμφισβήτητα έχει και τα αρνητικά της με τέτοια απόφαση, αλλά σε γενικές γραμμές γλιτώνεις τον πονοκέφαλο των ανθρώπων που αυθαδιάζουν, και είσαι υποχρεωμένος να τους τονίζεις κάθε φορά πως δεν κάνει να βρίζουν, λες και είναι 5 χρονών παιδιά και δεν το γνωρίζουν.

Σχόλια κάτω από βίντεο στο YouTube

Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει πως στην πλατφόρμα του YouTube γίνεται κυριολεκτικά ο κακός χαμός, αναφορικά με τον σχολιασμό των βίντεο, όπου εκεί βλέπεις συχνά πυκνά κάποιοι να εύχονται το θάνατο του αλλουνού, να ρίχνουν κατάρες, να ζητούν από το θεό να δώσει καρκίνο σε όποιον διαφωνεί με τα λεγόμενα του, και ούτω καθεξής.

Παρόλο που η Google έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να εξαλείψει αυτά τα κακώς κείμενα στο YouTube, τελικά αποδείχθηκε πως δεν τα κατάφερε. Εντούτοις το θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι πως δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε YouTuber να διαγραφεί σχόλια, κατά την κρίση του, πράγμα που σημαίνει πως οι YouTubers θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί απέναντι στους συστηματικούς κακοπροαίρετους οπαδούς τους, διαφορετικά θα κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν ως περιθωριακοί που επιτρέπουν αυτές τις ανάρμοστες συμπεριφορές.

Βέβαια πρέπει να έχετε κατά νου, πως σε περίπτωση που αρχίζετε να διαγράφετε σχόλια, πιθανόν παράλληλα να συγκεντρώσετε και πολλά dislike, από τους δυσαρεστημένους χρήστες φυσικά, με αρνητικό αποτέλεσμα το βίντεό σας να μην εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των όρων αναζήτησης στην πλατφόρμα, και κατά συνέπεια να βγείτε ζημιωμένοι, χάνοντας αρκετά views. Όμως τα πάντα στη ζωή έχουν ένα τίμημα, και δεν θα πρέπει να διστάζουμε να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις.

Από την άλλη πλευρά η Google καυχιέται διαρκώς, πως έχει δημιουργήσει εξελιγμένους αλγόριθμους που εντοπίζουν τέτοια παραβατική συμπεριφορά και πράττει τα δέοντα, όμως, όπως θα διαπιστώσατε και οι ίδιοι σας, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιοα, ακόμη κι αν υφίσταται αυτή η θεωρία, σίγουρα είναι σε αμελητέα ποσότητα που αντικειμενικά δεν συνεισφέρει στην κοινότητα που έχει δημιουργήσει ο κάθε YouTuber με πολύ κόπο.

Σχόλια σε αναρτήσεις στο Facebook

Σε γενικές γραμμές στο Facebook έχει κρατήσει ένα καλό επίπεδο στην πλατφόρμα του, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια, δίνοντας τον πλήρη έλεγχο στο χρήστη που δημοσιεύει μία ανάρτηση, όχι μόνο να διαγράψει το οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο, αλλά και να μπλοκάρει το άτομο που το έγραψε. Ακόμη και να μην μπορεί να δει το προφίλ ή της σελίδα που διαχειρίζεσαι και διαθέτεις.

Εν ολίγοις μπορώ να πω με βεβαιότητα πως εδώ η κατάσταση είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες πλατφόρμες στα social media, τουλάχιστον επί του παρόντος. Και αυτό οφείλεται εν μέρει στις πιέσεις που δέχεται το Facebook τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να κρατήσει το επίπεδο της ποιότητας στην πλατφόρμα της σε υψηλό επίπεδο ή στην χειρότερη περίπτωση σε φυσιολογικά πλαίσια, γιατί σε διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύ χρηματικό πρόστιμο, που ορισμένες φορές μπορεί να φτάσει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, κάτι που αναμφίβολα πονάει.

Σχόλια στο Twitter

Ως γνωστόν η πλατφόρμα του Twitter πλήττεται βάναυσα από τους ηλεκτρονικούς στρατούς που προβαίνουν σε συστηματικό τρολάρισμα, με απώτερο σκοπό να προκαλέσουν βλάβη όχι μόνο στην εταιρεία, αλλά και στους χρήστες που χρησιμοποιούν το γνωστό κοινωνικό δίκτυο απλά για να περάσουν ευχάριστα τον ελεύθερο τους χρόνο.

Επίσης ένα σύνηθες φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην πλατφόρμα είναι τα ψεύτικα προφίλ, που δημιουργούνται για να σχολιάζουν και να βλάψουν την φήμη ορισμένων χρηστών στην πλατφόρμα, ιδιαίτερα τις γνωστές προσωπικότητες, τους πολιτικούς, τους τραγουδιστές και τους ηθοποιούς, ανεξαρτήτως χώρας.

Μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι πως το Twitter, και αυτό με τη σειρά του δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε χρήστη να μπλοκάρει όποιο άτομο επιθυμεί με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που αναμφίβολα χαρακτηρίζεται ως μία θετική κίνηση.

Προσωπικά προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν λογαριασμό στο Twitter, και το χρησιμοποιούν κατά κόρον, να μην διστάζετε να μπλοκάρετε τους επιτήδειους, γιατί όποιος επισκέπτεται το προφίλ σας και βλέπει τα υβριστικά σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις σας, θα αντικρίζει ένα αποκρουστικό θέαμα που αναμφισβήτητα θα είναι εις βάρος σας, με συνέπεια να λερώνει την καλή εικόνα που έχετε προς τον έξω κόσμο.

Μην ξεχνάτε πως οι υποψήφιοι εργοδότες σας πριν σας προσλάβουν στην επιχείρησή τους αναζητούν για εσάς στο διαδίκτυο ούτως ώστε να βρουν πληροφορίες για το άτομο σας. Με λίγα λόγια να διαπιστώσουν με τι άνθρωπο έχουν να κάνουν. Συνεπώς εάν υπάρχει συσσωρευμένη δυσφήμιση για τον εαυτό σας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως θα βρεθείτε σε δυσχερή θέση και στην τελικη αναλυση θα πρέπει να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Instagram και σχόλια σε φωτογραφίες

Πριν λίγο καιρό βρέθηκα τυχαία στο προφίλ μιας γνωστής και διάσημης Ελληνίδας στο instagram και είπα να ανοίξω να δω μία φωτογραφία που είχε ανεβάσει μαζί με το μωρό της. Το θέαμα που αντίκρισα αντικειμενικά με σόκαρε με τα σχόλια που ήταν γραμμένα κατά δεκάδες. Προφανώς γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών ενοχλήθηκαν και έκριναν πως δεν έπρεπε να εμφανίσει το λίγο χρονών τέκνο της στα social media, αφού δεν είναι αντικείμενο να το εμφανίζει σε δημόσια θέα, λες και επρόκειτο για τα καινούργια σκουλαρίκια της.

Με το συγκεκριμένο παράδειγμα που σας ανέφερα θέλω να σας περάσω το μήνυμα πως η κοινωνία μας είναι αδυσώπητη και δεν έχει κανένα ενδοιασμό, στο να μας κατακρίνει και να μας υβρίζει. Ακόμη και αν στη φωτογραφία έχουμε στην αγκαλιά μας το μωρό μας. Έτσι για την ιστορία τα συγκεκριμένα υβριστικά σχόλια είχαν διαγραφεί μετά από δυο-τρεις μέρες.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως εάν το Instagram συνεχίσει να δείχνει ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές εκτιμώ πως θα έχει κακό μέλλον, Δεν εννοώ ό,τι η πλατφόρμα θα κλείσει, αλλά σίγουρα αρκετός κόσμος θα του γυρίσει την πλάτη, και φυσικά δεν πρέπει να αγνοούμε πως στη ζωή κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία εταιρεία που κοιτάζει μόνο να κερδίζει χρήματα, και παραβλέπει ορισμένους σημαντικούς παράγοντες που παίζουν κομβικό ρόλο στην πλατφόρμα του.

Απενεργοποίηση σχολιασμού

Αγαπητοί μου φίλοι, εάν για οποιοδήποτε λόγο κρίνεται πως δεν είσαστε σε θέση να υποστείτε το μαρτύριο με τα προσβλητικά σχόλια, τότε είναι μονόδρομος η απενεργοποίηση των σχολίων, και σας διαβεβαιώ πως ετούτη η παραμετροποίηση παρέχεται σε όλες τις πλατφόρμες των social media, τα blogs και τους ιστότοπους. Αλλά να θυμάστε πως έτσι ενδέχεται δυσαρεστηθούν οι υγιείς σκεπτόμενοι άνθρωποι που σας αγαπάνε και σας επισκέπτονται στο blog σας, τον ιστότοπο ή το προφίλ σας στο Facebook ή το Twitter.

Ομολογουμένως μία τέτοια ενέργεια δεν είναι και η καλύτερη αλλά προφανώς θα σας βοηθήσει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο από οποιοδήποτε παρατράγουδο. Μην ξεχνάτε πως κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται το σύμπλεγμα κατωτερότητας του οποιουδήποτε παρανοϊκού που θέλει να βγάλει το άχτι του επάνω σε έναν άλλο αθώο άνθρωπο που δεν φταίει σε τίποτα. Και όλα αυτά επειδή μπορεί να διαφωνεί με αυτά που έγραψε.

Πως πρέπει να σχολιάζουν οι χρήστες και οι αναγνώστες

Εδώ το μυστικό της υπόθεσης είναι να μπορείς να επιχειρηματολογήσεις, προβάλλοντας όλα εκείνα τα σημαντικά στοιχεία στο σχόλιο σου που πιστεύεις πως θα βοηθήσουν στην εποικοδομητική συζήτηση σε οποιαδήποτε διαδικτυακή τοποθεσία.

Επιπρόσθετα σου προτείνω να γράφεις πάντα το σχόλιο σου με το πραγματικό σου ονοματεπώνυμο, και όποτε δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, και εκ των πραγμάτων είσαι αναγκασμένος να γράφεις με το ψευδώνυμο (αγγλικά: username), τότε στις πρώτες δυο – τρεις προτάσεις ανέφερε το αληθινό σου όνομα και μετά συνέχισε να γράφεις. Αλλωστε όταν κάποιος είναι σοβαρός και λέει πάντα την αλήθεια, επιχειρηματολογώντας, προφανώς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να κρυφτείς.

Τώρα ας μπούμε στο δια ταύτα, για να σας εξηγήσω πως να σχολιάζεις σε πολιτικά ζητήματα, δίχως να γίνεσαι αποκρουστικός και κατά συνέπεια να μην κινδυνεύσεις να δεχτείς Ban από τον διαχειριστή.

Επειδή τα πράγματα στην Ελλάδα είναι όντως περίπλοκα λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που βρισκόμαστε ως χώρα, και σίγουρα οι πολιτικοί έχουν κάνει σοβαρά λάθη, και εν μέρει δικαιολογείται η εμπάθεια που δείχνουν οι πολίτες προς το πρόσωπο εκείνων που μας έφεραν ως εδώ, εν τούτοις ενδείκνυται να είστε συγκρατημένοι στα γραφόμενα σας, να μην ειρωνεύεστε, να μην λέτε συκοφαντίες, γιατί μπορείτε να δεχτείτε μήνυση και να έχετε τρεχάματα στα δικαστήρια.

Ωστόσο έχετε κάθε δικαίωμα να είστε καυστικοί (προσέξτε, όχι προκλητικοί ή εριστικοί), και να είσαστε έτοιμοι να δεχθείτε κάθε διαφορετική απάντηση από έναν άλλο χρήστη. Επίσης, πρώτη σου προτεραιότητα είναι να δείξεις πως είσαι ουδέτερος και δεν μεροληπτείς έναντι κάποιου πολιτικού, και αν το πράττεις, τότε φρόντισε να εξηγήσεις το λόγο, και γιατί ξεχωρίζει από τους ομολόγους του. Να θυμάσαι πάντα πως δεν βρίσκεσαι εκεί για να λύσεις το Κυπριακό, ούτε το Μακεδονικό ζήτημα, απλά εκφέρεις την γνωμη σου, δίχως φανατισμό και φανφάρες.

Επίσης ανέφερε τα υπαρκτά γεγονότα, κάνοντας απολογισμό των πολιτικών πράξεων, και πάνω από όλα συνιστώ να μην κάνεις εικασίες πού να αφήνουν υπονοούμενα, σπιλώνοντας την τιμή και τη φήμη κάποιου ανθρώπου.

Τώρα όσον αφορά τα social media, όπως το Facebook και το Twitter, εκεί προσπάθησε να μιλάς με κολακευτικά λόγια, όταν αφορά κάποιο πρόσωπο, εφόσον θέλεις να πεις μία καλή κουβέντα, χωρίς όμως να γίνεσαι γλύφτης, διότι οι ακραίοι θετικοί χαρακτηρισμοί δείχνουν υπερβολή, και αναμφίβολα πλησιάζουν προς το ψεύτικο, με αποτέλεσμα να μην έχει τόσο βαρύτητα ο λόγος σου, εν αντιθέσει με κάποιον άλλον που μιλά πιο συγκρατημένα. Εάν πάλι έχεις να πεις μία κακή κουβέντα, τότε κανόνισε να μην ξεφεύγει από τα πλαίσια της λογικής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166