Η ΕΕ θα επιβάλει φόρο κύκλου εργασιών στην Amazon, την Google και σε άλλους

Η ΕΕ θα επιβάλει φόρο κύκλου εργασιών στην Amazon, την Google και σε άλλους τεχνολογικούς γίγαντες.

Το φορολογικό σχέδιο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει φόρο κύκλου εργασιών σε γίγαντες του Διαδικτύου όπως η Amazon και η Google, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα τους επιτρέψει να περιορίσουν αυτό που θεωρούν φοροαποφυγή κυρίως στις «ψηφιακές πολυεθνικές» των ΗΠΑ.

Αυτό το πλάνο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και καθοδηγείται από το τι θα συμβεί, μετά το Brexit, και τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι επίσης πιθανό να αντισταθούν μικρότερες χώρες που έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή, όπως η Ιρλανδία και η Βουλγαρία, αφού με αυτή την μεθοδολογία κερδίζουν ένα σωρό χρήματα.

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε σε επιστολή που διέρρευσε στο περιοδικό Reuters , το οποίο υπογράφηκε από τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας Pier-Carlo Padoan και τον Ισπανό Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Luis de Guindos.

“Δεν πρέπει πλέον να δεχόμαστε ότι οι εταιρείες αυτές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ενώ πληρώνουν ελάχιστα ποσά φόρου στα κρατικά ταμεία μας να τυγχάνουν συνεχώς ευνοϊκής φορολογικής αντιμετώπισης”, υποστηρίζουν οι υπουργοί σε επιστολή που απευθύνθηκε στην εσθονική προεδρία της ΕΕ και στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί σχεδιάζουν να αποσπάσουνπερισσότερους φόρους από τις πολυεθνικές, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουν στους οικονομικούς κύκλους «φόρο εξισορρόπηση» που βασίζεται στον κύκλο εργασιών παρά στο κέρδος. “Τα ποσά που θα αντληθούν θα έχουν ως στόχο να αντικατοπτρίζουν ορισμένα από αυτά που θα πρέπει να πληρώνουν αυτές οι εταιρείες όσον αφορά τον εταιρικό φόρο”, ισχυρίζονται οι υπουργοί στην επιστολή.

Έρχεται την ίδια στιγμή που η ΕΕ κοιτάζει τις φορολογικές εταιρείες στις οποίες υποτίθεται ότι “δημιουργούν αξία”, παρά όταν επιλέγουν να διαμένουν στην ΕΕ. Αυτό ενθάρρυνε εταιρείες όπως την Apple, την Dell και την Google να επιλέξουν να είναι κάτοικοι χαμηλής φορολογίας στην Ιρλανδία και να πληρώνουν εταιρικούς φόρους εκεί, αντί να οδηγηθούν σε υψηλό φορολογικό συντελεστς όπως τη Γαλλία ή τη Γερμανία.

Η πίεση της ΕΕ να αναγκάσει την Ιρλανδία να αυξήσει τους συντελεστές φορολογίας εταιρειών αποδοκιμάστηκε και αυτό το μικρό κράτος αντιστάθηκε έντονα, καθώς η φορολογική πολιτική της Ιρλανδίας συνέβαλε επίσης στη δημιουργία πληθώρας καλώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας