ΑρχικήΟικονομίαΗ Google ενδέχεται να έχει καταβάλει στην Apple $3 δισ. για να...

Η Google ενδέχεται να έχει καταβάλει στην Apple $3 δισ. για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του iPhone.

Η Google ενδέχεται να έχει καταβάλει στην Apple 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του iPhone.

Η Apple δεν θα πει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός, αλλά η Google σίγουρα πληρώνει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να παραμείνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε iPhones και iPads.

Μια νέα ανάλυση από τον αναλυτή Bernstein, Toni Sacconaghi, εκτιμά ότι η Google μπορεί να πληρώνει την Apple με κέρδη ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Βάσει αυτής της εκτίμησης, η Google μπορεί να αντιπροσωπεύει το 5% του συνολικού λειτουργικού κέρδους της Apple φέτος και έως και 25% της συνολικής αύξησης λειτουργικών κερδών πρόσφατα, σύμφωνα με την έρευνα του Bernstein.

Το μόνο επιβεβαιωμένο νούμερο που γνωρίζουμε έως τώρα είναι ότι η Google πλήρωσε στην Apple το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2014. Αυτό το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, που προσδιορίστηκε στα δικαστικά έγγραφα, καταβλήθηκε ως μέρος της συμφωνίας της Google να πληρώσει στην Apple ένα ποσοστό των χρημάτων που κερδίζει ο Κολοσσός των μηχανών αναζήτησης από χρήστες τους iPhone και iPad.

Το ποσοστό μπορεί μεν να είναι ασαφές, αλλά ο Μπερνστάιν ανέφερε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι το συμφωνηθέν ποσοστό ανέρχεται στο 34%, εν ολίγοις διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό τμήμα για μία τέτοιου είδους συμφωνία.

Η Apple πρόσφατα εφάρμοσε μία εξελιγμένη τεχνική η οποία βοηθά τον επενδυτή να μισθώσει οποιαδήποτε υπηρεσία, χωρίς σχεδόν καθόλουγραφειοκρατία, το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει στο 13% των συνολικών εσόδων της Apple φέτος. Όταν τα στελέχη της Apple μιλούν για τις υπηρεσίες, θέλουν να επικεντρωθούν στην αμοιβή που συλλέγει η Apple από το λογισμικό που πωλείται στο App Store ή τα χρήματα που κερδίζει η εταιρεία μέσω συνδρομών όπως το Apple Music.

Όμως, ο Bernstein έψαξε εις βάθος τα αρχεία της Apple και διαπίστωσε ότι τα έσοδα από την αδειοδότηση, όπως εκείνη που η Google πληρώνει στην Apple, είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος ή τουλάχιστον ο δεύτερος μεγαλύτερος συντελεστής στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Εξαιτίας αυτού, πιστεύει ότι η Google θα πληρώσει την Apple “κοντά στα $ 3 δισ.” φέτος. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο ο Sacconaghi και η ομάδα κατέληξαν στο συμπέρασμα από πού προκύπτει ετούτος ο αριθμός:

Υποδεικνύοντας και πάλι ότι εάν η Apple ωθεί τα πράγματα στα άκρα και εξαναγκάζει το όριο αμοιβών των υπηρεσιών της να χρυσοπληρώνετε, οι πληρωμές από την Google στην Apple θα μπορούσαν να φθάσουν το ίδιο ποσό με την περσινή χρονιά, δηαλαδή $ 2,2 δισ. Σημειώνουμε δε ότι οι αναφορές του Τύπου έχουν δείξει ότι το μερίδιο των εσόδων μεταξύ της Apple και της Google βρισκόταν στο σημείο του 34%, το οποίο, αν ισχύει και εξακολουθεί να συμβαίνει μέχρι σήμερα, θα έδειχνε πολύ υψηλότερο από τα $ 3 δισ στις πληρωμές από την Google στην Apple σήμερα.

Βασικά, αυτό σημαίνει ότι η ανάλυση άρχισε με την πληρωμή του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2014 και στη συνέχεια προεκτάθηκε για την ανάπτυξη της Apple στα σχετικά στοιχεία γραμμής τα τρία χρόνια από τότε.

Ο Bernstein επισημαίνει ότι οτιδήποτε χρήματα πληρώνει η Google στην Apple είναι πιθανότατα όλα τα κέρδη. Το οποίο αναμφισβήτητα σηματοδοτεί ένα ισχυρό σημάδι της σημασίας του iPhone στο γενικό οικοσύστημα της τεχνολογίας.

Και αν η Google δεν αλλάξει τη συμφωνία, η Apple έχει προγραμματιστεί να συλλέγει μεγαλύτερα χρηματικά ποσά κάθε χρόνο, καθώς οι χρήστες που χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Οι αναλυτές της Bernstein μάλιστα βλέπουν την πιθανότητα ότι η Apple θα μπορούσε να διπλασιάσει τα έσοδα από την έκδοση αδειών, πωλώντας την εφαρμογή στο iPhone, η οποία θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα “ειδικά αν η Apple προσφερθεί να τις κάνει προεπιλεγμένες εφαρμογές εντός iOS – think Uber (vs. Lyft) Vs. Jet) ή το Facebook (εναντίον Snapchat / Twitter) ή τους Χάρτες Google (vs. Mapquest) ή WeChat (vs. Line) ή Netflix (έναντι Hulu), “έγραψε ο Sacconaghi.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166